• Zdravý chrbátik
          • Zdravý chrbátik

          • 1. stupeň

            V mesiaci február naša zdravotníčka realizovala edukačnú činnosť v triedach prvého a druhého ročníka. Keďže žiaci denne presedia v lavici 4 až 6 hodín jej osveta bola zameraná na správne sedenie v lavici. vysvetlila žiakom pravidlá správneho sedenia a ukázala im cviky, ktoré môžu s pani učiteľkou robiť hocikedy počas vyučovacej hodiny alebo prestávok, prípadne na telesnej výchove. Žiakom vysvetlila, že správne sedenie prispieva k dobrému držaniu tela a zdravej chrbtici. 

            Ďakujeme PhDr. Kataríne Hudačekovej, zdravotníčke za realizáciu tejto preventívnej aktivity!

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • školské kolo, 1. kategória

            V stredu 22.02.2023 sa uskutočnila na prvom stupni súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Jej cieľom bolo priblížiť krásu slovenského jazyka a literatúry. Súťaže sa zúčastnilo 46 žiakov prvého až štvrtého ročníka. Pri hodnotení sa porota zameriavala na obtiažnosť a výber textu, hlasovú, rečovú techniku a umelecký prednes. Ďakujeme recitátorom a ich učiteľom za zodpovednú prípravu. Výhercom srdečne blahoželáme!

            Vyhodnotenie :

            Kategória – Próza: 1. miesto - Dominika Galliková 2. C      (Mgr. Katarína Dravecká)

                                             2. miesto - Gabriel Badovský  4. C        (Mgr. Eva Dvorčáková)

                                             3. miesto - Tomáš Dravecký 2. B           (Mgr. Mária Dudašková)

            Kategória – Poézia: 1. miesto Petronela Frankovská 3. B   (Mgr. Slávka Lampartová)

                                              2. miesto - Alexandra Birošíková 2. C  (Mgr. Katarína Dravecká)

                                              3. miesto – Bianka Budzáková – 4. C   (Mgr. Eva Dvorčáková)  

            Zodpovedné učiteľky:  Mgr. Slávka Lampartová, Mgr. Tatiana Kostiková 

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • školské kolo - kategória E - zoológia

            17. februára sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády. Do tejto súťaže sa zapojilo 33 žiakov 6. – 9. ročníka. Žiaci si preverili  vedomosti o živočíchoch lesa.  Žiaci mohli získať v teste maximálne  100 bodov.  Veľmi nás teší, že Nina Sulítková zo VI. B triedy získala až 99   bodov  a stala sa víťazom tejto súťaže. Na druhom mieste skončila Patrícia Majerčáková    zo  VI. B  triedy s počtom bodov 97. Tretie miesto obsadil Samuel Halčin zo VII. D, získal 95 bodov.  Žiaci boli dobre pripravení, všetci súťažiaci  sa stali úspešnými riešiteľmi školského kola Biologickej olympiády. Nina a Patrícia budú našu školu reprezentovať 13.  apríla na okresnom kole. Srdečne blahoželáme a budeme im držať prsty na okresnom kole!

            Zodpovedné učiteľky:  Ing. Mária Švorcová, Mgr. Jana Figlárová                                             

                                                                                                                                     

        • Olympiáda v nemeckom jazyku – krajské kolo, kategória 1C
          • Olympiáda v nemeckom jazyku – krajské kolo, kategória 1C

          • ABC - Centrum voľného času, Prešov

            Olympiáda v nemeckom jazyku je určená pre žiakov základných škôl, osemročných gymnázií a stredných škôl so záujmom o nemecký jazyk a nemecky hovoriace krajiny. Cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v nemeckom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť, zvyšovať záujem o štúdium cudzích jazykov, umožniť porovnanie vedomostí a zručností žiakov v rámci regiónov a na celoštátnej úrovni, prispievať k účelnému využívaniu voľného času žiakov. Dňa 15.02.2023 sa uskutočnilo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku v Prešove. Našu školu reprezentoval víťaz školského kola – Adam Halčín zo 7.C, ktorý súťažil v kategórii 1C - kategórii germanofónnych žiakov. V tejto kategórii súťažilo 13 žiakov, ktorí absolvovali najskôr písomnú časť(počúvanie a čítanie s porozumením a gramatický test) a v prípade, že žiak dosiahol viac ako 50 % úspešnosť mohol ďalej absolvovať aj ústnu časť, ktorej obsahom bol opis obrázka a voľný rozhovor na dané témy. Náš žiak sa zúčastnil písomnej aj ústnej časti a v silnej konkurencii sa napokon umiestnil na 7. mieste. Adamovi ďakujeme za účasť a vzornú reprezentáciu našej školy!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Mária Grichová.

        • Škola priateľská k deťom
          • Škola priateľská k deťom

          • Výchovno- vzdelávacia aktivita

            V rámci programu „Škola priateľská k deťom“, ktorý vytvorila humanitárna organizácia UNICEF, sme dňa 16.2.2023 pripravili pre žiakov siedmeho a ôsmeho ročníka výchovno-vzdelávaciu aktivitu: „Nemrhaj tým, nájdi veciam nové využitie“. Túto tému sme si vybrali preto, lebo náš konzumný spôsob života má negatívne dopady na klimatické zmeny. Cieľom aktivity bolo diskutovať o tom, ako využívame zdroje v každodennom živote, o ochrane klímy, ktorá je Globálnym cieľom 13, ako využívať veci inak, ako načo boli pôvodne určené. Taktiež sa žiaci oboznámili so slovom „udržateľný“ a konceptom Tee- Tote tašky, ktorú si následne aj vyrobili. Tee-Tote tašky si žiaci vyrobili zo svojich starých tričiek, ktoré by možno doma už zahodili, a tak im dali  udržateľnosť- teda schopnosť ďalšieho dlhodobého požívania.

            Zodpovedné koordinátorky za koncepciu ľudských práv: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Katarína Halčinová

        • VŠETKY 1.MIESTA PATRILI LENDACKÝM SPEVÁČIKOM
          • VŠETKY 1.MIESTA PATRILI LENDACKÝM SPEVÁČIKOM

          •  MISS  BÁBIKA 2023 – OBVODOVÁ SÚŤAŽ V SPEVE

            15. február 2023 sa opäť niesol v atmosfére ľudových piesní, krásnych uspávaniek a nádherných krojov. Aj tento rok sa naši 8 speváčikovia zapojili do obvodovej súťaže  MISS BÁBIKA v Spišskej Belej, ktorá má široké zastúpenie z rôznych škôl okresu Kežmarok. Súťaž je pre deti vo veku 5 – 8 rokov. Účelom súťaže je predovšetkým rozvíjanie lásky k folklóru a  udržiavanie ľudových tradícií.

            Spojenú školu za najstaršie oddelenie MŠ reprezentovali Katarína Strelová, Veronika Majerčáková a Petra Potanecká, ktorá získala 1.miesto. (Deti pripravila pani učiteľka MŠ Bc. Zuzana Halčinová, hudobný sprievod Mgr. Iveta Pavlíková).

            Za prvý ročník súťažili Martina Halčinová a Laura Špak z 1.D a Martin Koščák z 1.A. Laure sa podarilo vyspievať 3.miesto, no máme šikovných aj chlapcov a Martin získal pre našu školu 1.miesto.

            Za druhý ročník sa súťaže zúčastnili Zuzana Halčinová z 2.A a Dominika Galliková z 2.C. Ďalšie 1.miesto putovalo Dominike.

                        Všetkým deťom ďakujem za dôstojnú reprezentáciu našej školy, taktiež ďakujem rodičom, ktorí prišli do Spišskej Belej podporiť svoje deti.

        • Fašiangové pečenie
          • Fašiangové pečenie

          • prierezová téma  - Regionálna výchova a tradičná ľudová kultúra

            Šišky sú neodmysliteľnou súčasťou tradičných fašiangov. Žiaci prvého stupňa sa v rámci  prierezovej témy – RVTĽK zapojili dňa 14.02.2023 do projektového vyučovania, ktorého cieľom bolo upiecť tradičné  fašiangové šišky a povedať si aj o zvykoch a tradíciách, ktoré sa dodržiavali v období fašiangov v Lendaku. Po skončení karnevalovej zábavy si žiaci dochutili upečené šišky jahodovým džemom a nakoniec posypali práškovým cukrom. Žiakom sa dnešné projektové vyučovanie veľmi páčilo a všetci sa zhodli, že im upečené šišky chutili.

            Veľmi pekne ďakujeme Mgr. Helene Hudáčkovej, Mgr. Ružene Vaverčákovej za prípravu projektového vyučovania a náročné pečenie šišiek pre všetkých žiakov 1. stupňa, v ktorom impomáhali aj ďalšie kolegyne a kolega!

        • Kúzelný karneval
          • Kúzelný karneval

          • 1. stupeň

            Dňa 14.02.2023 sa v našej škole uskutočnila pre žiakov 1. stupňa Karnevalová show so známym kúzelníkom Wolfom, ktorý nám prišiel spríjemniť fašiangový čas. Jeho kúzelné čísla   pobavili  našich žiakov aj učiteľov. Deti sa predviedli v krásnych a nápaditých maskách.  Naučili sa nové tanečné kroky a veselo vytancovali svoje pani učiteľky. Počas celej zábavnej show panovala výborná nálada a tanečným krokom sme sa vrátili do svojich tried. Všetci sa už tešíme, že sa budúci rok opäť rovnako dobre zabavíme.

            Za túto akciu bolu zodpovedné pani učiteľky Mgr. Alžbeta Koščáková a Mgr. Mária Dudašková.