• Botanikiáda
          • Botanikiáda

          • Regionálne  kolo Botanikiády v Košiciach

            Dňa 25.5.2022  najšikovnejší žiaci piateho ročníka z Prešovského a Košického kraja , ktorí postúpili zo školského kola Botanikiády sa stretli na regionálnom kole Botanikiády. Našu školu reprezentovali Patrícia Majerčáková z V. B a Vivien Helenka Stupáková z V. E. Žiaci súťažili v areáli  Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach. Tento ročník bol zameraný vo veľkej  miere na stromy. Súťažiaci riešili v lesoparku rôzne úlohy, tajničky, presádzali rastlinu, ktorú si doniesli domov.  Zo 60 - tich súťažiacich boli vyhodnotení len štyria najlepší ako úspešní riešitelia regionálneho kola Botanikiády.  Aj keď sa naše dievčatá veľmi snažili   / Patrícia  24,5 b. z max. počtu 30 bodov a Vivien Helenka 24 b. / neboli ocenené, ukázali  však, že sa v botanike vyznajú. Dievčatá  prežili  krásny deň v botanickej záhrade, pozreli si aj výstavu motýľov, získali cenné vedomosti a skúsenosti do ďalších prírodovedných súťaží.

            Za súťaž boli zodpovedné vyučujúce biológie Ing. Mária Švorcová a Mgr. Lucia Rabárová.

        • Modrý gombík UNICEF 2022
          • Modrý gombík UNICEF 2022

          • Už šestnásty rok spojila zbierka MODRÝ GOMBÍK dva svety – ten  náš a ten, v ktorom sa deti ocitli v núdzi, a sú odkázané na našu pomoc. Po dvoch rokoch pandémie sa dobrovoľníčky z našej školy opätovne vybrali s pokladničkou a modrými gombíkmi do ulíc Lendaku. Príspevky sme zbierali samozrejme aj v budove našej Spojenej školy. Zbierka prebehla v dňoch 11. - 12. mája 2022 a spolu sme vyzbierali sumu 259,14 Eur. Výnos tohtoročnej zbierky bude venovaný bábätkám, ktoré prichádzajú na svet vo vojnou zmietanej Ukrajine a ich mamičkám. Od začiatku vojny UNICEF dodal zdravotnícky materiál do 49 nemocníc v deviatich regiónoch po celej Ukrajine: kyslíkové koncentrátory, súpravy pre pôrodnú asistenciu a chirurgické súpravy, váhy, ochranné plášte, a rukavice. Zlepšil sa tak prístup k zdravotnej starostlivosti pre 500 000 mamičiek a novorodencov. Sme radi, že sme touto peknou čiastkou mohli prispieť aj my, a takto mohli podporiť ďalšie dodávky materiálu od UNICEF. Všetkým, ktorí zbierku podporili, veľmi pekne ďakujeme!

            Za zbierku boli zodpovedné pani učiteľky Mgr. Katarína Halčinová, Mgr. Miroslava Grigláková a  dobrovoľníčky z 9.B triedy – Slávka Halčinová a Mária Halčinová.

             

             

        • V NAJ ŠKOLA 2022 sme postúpili do ďalšieho kola
          • V NAJ ŠKOLA 2022 sme postúpili do ďalšieho kola

          • Naša škola sa ešte v predcovidovom období prihlásila do súťaže Naj škola, ktorú vyhlásila RTVS.  Prehlasovali sme sa medzi 72 vybratých základných škôl Slovenska, koncom apríla prišla televízia k nám do školy, urobila si pár kamerových záberov a 19.5.2022 sme išli súťažiť do štúdia v RTVS Bratislava.

            33 členný tím žiakov 8. a 9.ročníka mal veľkú zodpovednosť dôstojne reprezentovať školu, nakoľko v štúdiu v základnom kole sa vždy stretnú tri ZŠ, no iba jedna postupuje ďalej. Naši žiaci súťažili so žiakmi zo Sobraniec a zo Širokého, čiže stretli sa tri školy z východného Slovenska.

            Napätie bolo veľké do poslednej chvíle. Naše trojčlenné družstvo v zložení: Sára Koščáková, Sabína Halčinová a Stanislav Halčin (všetci žiaci 9.C) dôstojne bojovali svojimi vedomosťami, no už v 2.kole - v hádzaní loptičiek - sme nemali veľa šťastia a súperi nás predbehli o 30 bodov, čo je nie málo. Eso v rukáve však malo naše publikum (žiaci 9.C, 9.B, 9.A, 8.C i 8.B), ktoré nám nahralo 108 bodov ( z maximálnych 120) a po zrátaní všetkých bodov sme zvíťazili náskokom 10 bodov. (Nahrali sme 188 bodov.) Radosť bola neopísateľná! Veď už len výlet do Bratislavy, s preplatením cesty, bol  pre nás zážitok. Víťazstvo v súťažnom základnom  kole a prebojovanie sa medzi 24 základných škôl je pre nás ďalšou výzvou.

            Okrem zážitku v Slovenskej televízii sme absolvovali exkurziu v Slovenskom rozhlase a pozreli si dominanty hlavného mesta Slovenskej republiky. Už teraz sa tešíme na september - október 2022, kedy bude ďalšie natáčanie súťaže. (foto vo fotoalbume)

        • Biologická olympiáda
          • Biologická olympiáda

          • Krajské kolo -​​​​​​​ zoológia, kategória E

            Dňa 17.5.2022   sa uskutočnilo v Prešove krajské  kolo Biologickej olympiády kategórie E, odbornosť zoológia. V tejto súťaži spolu súťažia žiaci šiesteho až deviateho ročníka v jednej kategórii. Do krajského kola postúpili prví dvaja súťažiaci z okresného kola. Samko Halčin zo VI. D ako víťaz okresného kola nesklamal ani v krajskom kole a stal sa úspešným riešiteľom Biologickej olympiády v Prešovskom kraji. Získal 194 bodov z maximálneho počtu 250 bodov. Obsadil  pekné 12. miesto v kraji. Samkovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy a obce! Za prípravu žiaka na olympiádu ďakujeme pani učiteľke Ing. Márii Švorcovej.

          • Škola v prírode

          • Liptovský Ján 16.5 – 20.5.2022

            Po dlhšej prestávke naši štvrtáci v termíne od 16.5. – 20.5.2022 absolvovali školu v prírode. Tohto roku boli pre svoje prírodné a historické krásy v regióne Liptov. Ubytovaní boli v Penzióne Moravica  v Liptovskom Jáne. ŠvP absolvovalo spolu 97 žiakov. Výchovno-vzdelávací proces a dozor nad žiakmi realizovali 7 pedagógovia: vedúca ŠvP Mgr. Karmen Mazureková, Mgr. Viera Lizáková, Mgr. Veronika Lizáková,  Mgr. Štefan Suchanovský, Mgr. Lenka Galliková, Bc. Andrea Ripková, Helena Koščáková a o zdravie žiakov sa starala zdravotníčka Viola Krasuľová.

            Žiaci absolvovali  outdoorové vyučovanie v teréne a navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva -  SMOPaJ. Turistickým výletom pešo do Stanišovskej jaskyne si otestovali svoju kondíciu a odmenou im bola  pútava prehliadka jaskyne bez osvetlenia len  s čelovkou. Zaujímavá bola  aj exkurzia do podzemia pod vežami  Mincovníčkovo - kde si vyskúšali ako sa razia mince. Navštívili najznámejšiu a najnavštevovanejšiu jaskyňu na Slovensku  - Demänovskú jaskyňu Slobody. Svoje plavecké zručnosti získané, ktoré získali na plaveckom výcviku, využili  v bazéne s termálnou vodou v Hoteli Sorea Máj v Liptovskom Jáne. Úplne posledným zážitkom  bola  návšteva galérie ILUSIA, kde videli fascinujúci svet optických klamov v Liptovskom Mikuláši.

            Škola v prírode bola plná hier a zábavy, pobytu v úžasnom prostredí vhodnom na rekreáciu a regeneráciu detského organizmu. Poskytovala hravou formou obohatenie o nové skúsenosti, vedomosti a zručnosti.

            Ďakujeme všetkým pedagógom, ktorí boli v ŠvP, že nad žiakmi bdeli 24 hodín, starali sa o ich bezpečnosť, pripravili netradičný vyučovací proces a vyplnili všetok voľný čas zábavou, športom, výletmi a rôznymi aktivitami. Žiaci si zo školy v prírode odnášali nezabudnuteľné zážitky, upevnili kamarátstva a hlavne všetci sa vrátili domov zdraví

          • Noc múzeí a galérií

          • Múzeum TANAPu - Tatranská Lomnica

            Dňa 14.5.2022  sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili zaujímavej akcie: Noc múzeí a galérií v Tatranskej Lomnici. V Múzeu TANAP-u si  žiaci pozreli ukážky sokoliarstva a lesnej pedagogiky v podaní sokoliarov majstra Vagana.  Potom mladí bádatelia riešili rôzne úlohy,  spoznávali stopy zvierat, zostavovali potravové reťazce pri p. lesníkovi J. Halčinovi  a po vyriešení tajničky dostali milý darček. Povozili sa na lanovke,  pozreli si film o kamzíkoch a zaujala ich aj prednáška: Aby nás svište nevypískali.  Žiaci si pochutnali na chutnom guláši a dolkách s brusnicami, ktoré im pripravili šefkuchári  a s krásnymi zážitkami sa v nočných hodinách vrátili domov. Toto podujatie sa žiakom veľmi páčilo, vyzbrojení čelovkami a baterkami si popozerali exponáty múzea aj po zhasnutí svetiel, čo sa dá len jeden deň v roku. Tešíme sa, že po zrušení epidemických opatrení mohli žiaci absolvovať toto výborné podujatie, dozvedeli sa nové informácie, zaujímavosti a hlavne mali super zážitok.

            Za aktivitu boli zodpovedné Ing. Mária Švorcová a Mgr. Iveta Budzáková.

        • DFS Kicorka nám vyspievala zlato - budú spievať vo Východnej
          • DFS Kicorka nám vyspievala zlato - budú spievať vo Východnej

          • Nedeľa, 15.5.2022, bola pre našu školu a folklór veľmi úspešná. Dievčenská spevácka skupina DFS Kicorka sa zúčastnila krajskej speváckej súťaže Vidiečanova Habovka. Na tejto súťaži si vyspievali zlato - zlaté pásmo s priamym postupom na celoslovenskú súťaž, ktorá sa uskutoční začiatkom prázdnin vo Východnej, počas pravidelného folklórneho festivalu.

            Dievčenská spevácka skupina Kicorka sa predstavila v tomto zložení: z 9.A triedy: Miriama Galliková, Viktória Hudaček, Jarmila Hudáková; Slávka Halčinová z 9.B; Blažena Halčinová z 8.C; Nikola Nebusová a Júlia Sára Špaková z 8.D; Viktória Andrášiová zo 7.B; Svetlana Koščáková zo 7.C; Sára Neupauerová z 5.E; Liliana Smoleňáková z 5.D a Veronika Majerčáková z 2.C.

            Za úspechom našich  speváčok sa skrýva  učiteľka HUV a SJL  ZŠ Lendak, Mgr. Iveta Pavlíková, ktorá má mnohoročné skúsenosti s detským folklórom nášho regiónu. Srdečne blahoželáme a vo Východnej prajeme krásne zážitky i uznanie publika. 

        • Krajské kolo v MIDI volejbale
          • Krajské kolo v MIDI volejbale

          • Dňa 11. 5. 2022  sa vo Vranove nad Topľou  konalo krajské kolo v MIDI  volejbale žiačok základných škôl. Do krajského kola postúpilo deväť škôl Prešovského kraja, ktoré boli rozdelené do troch skupín. Hralo sa  systémom každý s každým.  Naše dievčatá sa dostali do „C“ skupiny spolu s domácim družstvom Vranova a dievčatami ZŠ Brezovica.  Okrem týchto družstiev sa na krajskom kole zúčastnili ešte školy z Prešova, Svidníka, Stropkova, Malcova a Popradu.

            Úvodný zápas  dievčatá odohrali s Brezovicou, ktorý vyhrali 2:0.

            Druhý zápas odohrali  s domácim družstvom, ktorý  mal výbornú volejbalovú atmosféru. Obidve družstva chceli bojovať o pódiové umiestnenia. Začiatok zápasu bol vyrovnaný, ale potom nám súper odskočil o pár bodov. Aj sa nám podarilo bodovo priblížiť k súperovi, ale  nakoniec sme set prehrali. Ešte stále sme dúfali, že sa to podarí, ale trocha nás sklamalo podanie a  na ihrisko sa vniesla nervozita. A tak nás  Vranov porazil 2:0.

            Víťazi skupín sa potom stretli o celkové umiestnenie na 1. – 3. mieste.  Podľa ďalšieho umiestnenia tímov sa hrali zápasy o konečné 4. - 6. miesto. Z 2.miesta v skupine sme odohrali zápas s Prešovom, ktorý sme porazili 2:0. Ešte sme mali odohrať zápas so ZŠ Sídlisko Vranov nad Topľou, ale v družstve sa zranili dievčatá, tak sa zápas neodohral.  Celkovo sme sa umiestnili na 4. mieste v Prešovskom kraji.  Ďakujeme všetkým dievčatám za reprezentáciu školy a obce vo volejbale. V podstate to  boli posledné zápasy v tejto sezóne. Deviatačkám prajeme veľa úspechov na strednej škole a ôsmačky čaká veľké množstvo volejbalovej práce.    

            Naše volejbalové družstvo vedie Mgr. Tomáš Hudáček a Mgr. Mária Hudáčeková, ktorým ďakujeme za vynikajúcu prácu.

             

             

             

             

        • Slávik Slovenska 2022
          • Slávik Slovenska 2022

          • Po dvojročnej prestávke sa naša škola opäť zapojila do okresného kola 30. ročníka celoštátnej speváckej súťaže detí v interpretácii ľudovej piesne SLÁVIK SLOVENSKA. Prvýkrát sa okresná súťaž nekonala v Kežmarku, ale CVČ v Starej Ľubovni nás zobralo pod svoje krídla a súčasne usporiadalo spevácku súťaž pre obidva okresy, čo z ich strany považujeme za mimoriadne gesto. V takejto situácii sa ukázalo, že ľudová pieseň spája a krásne spojila okres Kežmarok s okresom Stará Ľubovňa.

            Ako obvykle sa súťažilo v 3 kategóriách. 1.kategóriu zastupovala Veronika Majerčaková z 2. C, ktorá získala 2. miesto. V 2. kategórii nám Sára Neupauerová z 5. E taktiež vyspievala 2. miesto. V 3. kategórii sme síce nezískali žiadne ocenenie, ale Blaženka Halčinová z 8. C svojím krásnym zvonivým hlasom dôstojne reprezentovala našu školu. Všetky tri speváčky zažiarili v Starej Ľubovni nielen goralskými piesňami, ale aj nádherným lendackým krojom.

            Naše žiačky hudobne sprevádzali   Mgr. Iveta Pavlíková (učiteľka HUV v ZŠ Lendak)  a pán učiteľ Matúš Lizák (ZUŠ Lendak), ktorým aj touto cestou patrí nesmierna vďaka. (foto vo fotoalbume)

          • Jazykový kvet 2022

          • krajské kolo

            V dňoch od 25. – 29. apríla 2022 sa uskutočnilo krajské kolo súťaže „Jazykový kvet“ online formou, na ktorom sa žiaci z 5.B triedy: Nina Sulitková. Patrícia Majerčáková, Patrik Maliňak, Ján Grich, Laura Galliková a Paulína Majerčáková v II. kategórii – dráma, umiestnili so svojou vylepšenou súťažnou nahrávkou na 1. mieste a ďalej postupujú na celoslovenské finále, ktoré sa uskutoční 10. júna 2022 v Nitre prezenčnou formou.

            Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a obce! Na celoslovenskom kole im prajeme veľa úspechov a budeme im držať prsty!

            Za prípravu žiakov na súťaž ďakujeme Mgr. Anne Budzákovej.