• Didaktické hry
          • Didaktické hry

          • Prierezová téma OŽZ - 1. stupeň

            Vo štvrtok 27. júna 2022 sa konali v areáli školy didaktické hry pre žiakov 1. stupňa. Zúčastnili sa ich žiaci prvého až štvrtého ročníka. Slnečné dopoludnie žiakom vyplnili rôzne športové disciplíny, ktoré absolvovali v doprovode svojich starších spolužiakov z 8. a 9. ročníka. V areáli školy bolo pripravených  12 stanovíšť koordinovaných zodpovedným pedagógom. Cieľom týchto didaktických hier nebola medzitriedna súťaž, ale aby každý žiak absolvoval všetky disciplíny. Žiaci užili zábavu, kamarátsku podporu a spoluprácu, ako aj chvíle plné radosti z každej zvládnutej disciplíny. Každý bol odmenený sladkou odmenou, loptou do triedy a dobrým pocitom z vydarenej akcie. Ďakujeme všetkým pedagógom, že pripravili pre žiakov zaujímavé súťaže a úlohy.

            Za metodickú prípravu a realizáciu didaktických hier boli zodpovedné Mgr. Veronika Lizáková a Mgr. Karmen Mazureková. (foto vo fotoalbume)

             

        • Slávnostné ukončenie šk.roka 2021/2022 - 30.6.2022.
          • Slávnostné ukončenie šk.roka 2021/2022 - 30.6.2022.

          • 30.6.2022 (štvrtok)

            Slávnostné ukončenie šk.roka 2021/2022 sa začne sv.omšou o 8.00 hod. v novom kostole, na ktorú sme všetci srdečne pozvaní.

            9.30 hod. bude rozlúčka deviatakov s pedagogickým zborom a zamestnancami školy.  

            10.00 hod. na školskom ihrisku sa uskutoční slávnostné ukončenie šk.roka pre všetkých žiakov ZŠ. (V prípade nepriaznivého počasia v telocvični.) Následne sa žiaci presunú do tried, kde im bude odovzdané vysvedčenie triednymi učiteľmi.

            Od 11.00 hod. sa bude odovzdávať vysvedčenie žiakom ZUŠ Lendak - vo veľkej telocvični školy.

            Obedy v školskej jedálni sa vydávajú žiakom do 12.30 hod.

            Vedenie Spojenej školy Lendak

        • Oznam o riaditeľskom voľne v ZŠ
          • Oznam o riaditeľskom voľne v ZŠ

          • Riaditeľka SŠ v Lendaku oznamuje, že na deň 29. 6. 2022 podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2009 Z. z o výchove a vzdelávaní a v zmysle vyhlášky MŠ SR 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a organizácii školského roka v základných školách v znení neskorších predpisov poskytla žiakom základnej školy z organizačných dôvodov riaditeľské voľno.

            Vedenie školy

        • Zdravotná výchova
          • Zdravotná výchova

          • 8. ročník

            Vedieť poskytnúť prvú pomoc nie je vedomosťou len pre dospelých. Už aj dieťa má mať základy o tom, čo robiť, keď sa niečo vážne udeje jeho rovesníkovi, súrodencovi, či dokonca rodičom. V pondelok 13.6. 2022 a vo štvrtok 16.6.2022 sa v priestoroch školy konala najskôr pre chlapcov a následne aj pre dievčatá prierezová téma Zdravotná výchova. Na modelových situáciách si precvičili zásady poskytovania prvej pomoci pri krvácaní, popálenine, zlomenine, vyvrtnutí, ale aj pri poranení hrudníka. Nakoniec si vyskúšali aj kardio-pulmonálnu resuscitáciu. Žiaci boli za prácu na stanovištiach hodnotení a vyhodnotená bola najúspešnejšia  trieda.

            Výsledky chlapci:

            1.miesto: 8.C trieda

            2. miesto: 8.D trieda

            3. miesto: 8.B trieda

            4.miesto: 8.A trieda

            Výsledky dievčatá:

            1.miesto: 8.B trieda

            2. miesto: 8.A trieda

            3. miesto: 8.D trieda

            4.miesto: 8.C trieda

             

            Zodpovedný učiteľ: Mgr. Jana Figlárová

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

          • 2. stupeň

            V mesiaci jún sa v dvoch etapách  uskutočnila prierezová téma – dopravná výchova. Hlavným cieľom bolo zvládnutie teoretických a praktických zručnosti pri jazde na bicykli priamo v cestnej premávke. Žiaci absolvovali trasu z Lendaku, cez Tatranskú Kotlinu až do Spišskej Belej. Na cyklistickom chodníku  absolvovali výuku v dvoch fázach. Prvou časťou boli preukázanie praktických ale aj teoretických vedomostí na šiestich stanovištiach. Precvičili si tak napríklad modelovú situáciu zranenej osoby, vyriešenie  križovatky, poznanie dopravných značiek, práce s turistickou mapou atď. Pri spätnej ceste absolvovali cyklistické preteky od rybníka v Spišskej Belej po Šarpanec v celkovej dĺžke 5 km. Tu museli preukázať súťaživosť a svoju úroveň vytrvalostných schopností. Veľké poďakovanie patrí triednym učiteľom ôsmeho ročníka a ich žiakom za zvládnutie náročnej prierezovej témy a disciplinovanú jazdu priamo v teréne.

            Výsledky:

            Poradie tried: - práca na 6 stanovištiach, za ktoré dostali body

            1. miesto  - VIII.C (99,5 b)

            2. miesto – VIII.A (89 b)

            3. miesto – VIII.B (79 b)

            4. miesto – VIII.D (77 b)

            Cyklistické preteky:

            V kategórii dievčatá:

            1. miesto – Mária Majerčáková              VIII.C      13:37 min

            2. miesto – Jana Grichová                      VIII.C      14:15 min

            3. miesto – Mária Koščáková                 VIII.A      14:18 min

            V kategórii chlapci:

            1. miesto – Dávid Majerčák                 VIII.A      10:50 min

            2. miesto – Alan Chudík                      VIII.B      11:25 min

            3. miesto – Dominik Andráši               VIII.C      11:28 min

             

            Za pomoc pri realizácii DOV ďakujeme Mgr. Jánovi Stupákovi, Mgr. Dane Sarnovej, Mgr. Renáte Fudalyovej, Mgr. Jane Budzákovej.

            Za prípravu a  realizáciu tejto akcie bol zodpovedný Mgr. Róbert Duda, ktorému taktiež ďakujeme.

          • Zdravý životný štýl

          • Prierezová téma - Ochrana života a zdravia, 2. stupeň

            V predchádzajúcom týždni prebehla na 2. stupni zaujímavá aktivita. Žiačky z 9.A chodili z triedy do triedy a zisťovali, čo všetko žiaci našej školy jedia na desiatu. A čo zistili? Potešujúcou správou bolo, že zo všetkých 374 prítomných žiakov na druhom stupni malo 265 z nich doma pripravenú desiatu. A to je skvelé, pretože sa tu ponúka možnosť mnoho zmeniť tak, aby vaša desiata bola aj chutná, ale aj zdravá. No musíme konštatovať, že len 22 žiakov malo cereálne pečivo, iba 68 ovocie a 50 z nich nejaký druh zeleniny. Čo sa týka nápojov, tiež to nebola dobrá správa. Polovica žiakov si priniesla so sebou sladený nápoj, druhá polovica mala zdravú minerálnu vodu a čaj. Bohužiaľ sa našli aj 2 žiaci, ktorí si kúpili nezdravý energetický nápoj, približne 1/3 mala sladkosti a 30 žiakov čipsy. Z toho vyplýva, že na tom nie sme čo sa týka zdravej desiaty veľmi dobre. Pán učiteľ Habiňák pripravil pre vás niekoľko príkladov chutnej, zdravej a výživnej desiaty. Mnohé ingrediencie nájdete aj vo vašej záhrade. Nie je to vždy o cene. Ilustračnú desiatu mohli žiaci nájsť na dolnej chodbe starej budovy pri akváriu. Môžu sa ňou inšpirovať. Základ zdravej desiaty tvorí cereálne pečivo, maslo, syr s orechami a zelenina v podobe šalátu, paradajky a reďkovky. Podľa chuti je desiata doplnená o banán, hrušku či jablko. Nech sa páči, vyberte si! Takto získate cukry, tuky, vitamíny, ale i vlákninu. Zeleninu môžete jesť celý deň, ovocie sa odporúča jesť hlavne do obedu.  Na dodržiavanie pitného režimu, bola pripravená voda s citrónom, mätou a medovkou. Ak potrebujete rýchlu energiu v podobe zdravých cukrov, je vhodné si dať ovocné smoothie. Je v ňom rovnaké ovocie, môžete doň dať lyžicu medu, zdravé chia semienka, prípadne oriešky. Takže dobrú chuť!

            A od zajtra sa tešíme na chutnejšiu a hlavne zdravšiu desiatu, ktorá pristane na vašej lavici. Veď kto, ak nie Ty a kedy, ak nie teraz.

            Za prípravu a spracovanie tejto aktivity ďakujeme Mgr. Martinovi Habiňákovi.

        • Účelové cvičenie
          • Účelové cvičenie

          • II. stupeň

            23.6.2022 sa uskutočnilo účelové cvičenie pre žiakov II. stupňa. Cieľom účelového cvičenia bolo rozšíriť, preveriť a upevniť vedomosti v oblasti riešenia mimoriadnych situácii,  civilnej ochrany, zdravotnej výchovy a pohybu a pobytu v prírode. Najskôr prebehla teoretická hodina v triedach a následne bola vyhlásená evakuácia školy. Žiaci nastúpili pred budovu školy a po kontrole tried sa rozbehli na jednotlivé stanovišťa. Pre žiakov sme pripravili 8 stanovíšť, na ktorých riešili praktické úlohy.

            1. Stanovište: Turistická mapa
            2. Stanovište: CO – hasiace prístroje
            3. Stanovište: Evakuačná batožina
            4. Stanovište: Turistická výstroj
            5. Stanovište: Zdravotná príprava - KPR
            6. Stanovište: CO – spájanie hadíc
            7. Stanovište : Streľba zo vzduchovky
            8. Stanovište: Zdravá strava – výroba smoothie.

            Vedúci  stanovíšť pridelili žiakom body za praktické zručnosti. Okrem toho jednotlivé triedy vypracovali test, ktorý bol súčasťou bodového hodnotenia. Vyhodnotenie podľa tried a ročníkov:  

            6.ročník:

            1. miesto  VI.B - 92b.
            2. miesto  VI.C – 91b.
            3. miesto  VI.A, VI.D  – 87b.

             7.ročník:

            1. miesto VII.C – 101,5b
            2. miesto  VII.A – 98b.
            3. miesto  VII.D – 96b.
            4. miesto VII.B – 72b.

            8.ročník:

            1. miesto  VIII.C – 89b.
            2. miesto  VIII.D – 84,5b.
            3. miesto VIII.A – 84b.
            4. miesto VIII.B – 71b.

            9.ročník:

            1. miesto IX.C – 103,5b
            2. miesto  IX.B – 101,5b.
            3. miesto  IX.A – 79,5b.

            Hlavným cieľom nášho účelového cvičenia nebola prestíž medzi triedami, ale prevencia pred  nebezpečnými situáciami, ochrana života a zdravia, orientácia v teréne, ochrana prírody a hlavne pripravenosť do bežného života.

            Ďakujem všetkým učiteľom, ktorí mám pomohli s prípravou a organizáciou účelové cvičenia, ale aj žiačkam Strednej zdravotnej školy v Poprade, ktoré sa zhostili stanovišťa  so zdravotnou prípravou.

            Zodp. učitelia: Mgr. M. Hudáčeková, Mgr. T. Hudáček,  Mgr. J. Figlárová

             

          • Dievčenská spevácka skupina Kicorka spievala pod Spišským hradom

          • Spišské folklórne slávnosti -  48. ročník

            48. ročník Spišských folklórnych slávností, ktorý pripravilo Spišské kultúrne centrum a knižnica v Spišskej Novej Vsi - kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa  opäť konal v nezameniteľnom prostredí Spišského salaša v Spišskom Podhradí.

            Pod Spišským hradom si  26. júna  2022 zaspievali aj lendacké dievčatá z KICORKY. Program, v ktorom účinkovali, bol venovaný nedožitej storočnici PhDr. Jána Olejníka, CsC. Pán Olejník bol jeden z najväčších odborníkov na tradičnú kultúru podtatranských oblastí Spiša a Liptova.

            Naše speváčky – Miriama Galliková, Viktória Hudaček (9.A), Slávka Halčinová, Lenka Neupauerová (9.B), Blaženka Halčinová (8.C), Nikola Nebusová, Júlia Sára Špaková (8.D), Miroslava Hudáčková, Svetlanka Koščáková (7.C), Viktória Andrašiová (7.B), Liliana Smoleňáková (5.D), Sára Neupauerová (5.E), Veronika Majerčáková (2.C), Dominika Galliková (1.C) - sa v závere programu stretli na javisku aj s účinkujúcimi zo Smižian, Kojšova, Batizoviec, Veľkého Lipníka atď.

            Nádherné lendacké kroje obdivovali aj rôzni návštevníci folklórnych slávností. Dievčatám ďakujem za vynikajúcu reprezentáciu školy i obce, pani učiteľke Helenke Hudáčkovej za pomoc pri obliekaní do krojov a Gabrielovi Háberovi, bývalému žiakovi našej školy, za hudobný sprievod na akordeóne. Taktiež mi na basičke vypomohol Slavomír Fuksa z Kežmarku.      

          • Letná futbalová škola

          • Vážení rodičia,

            v mesiaci júl CVČ Lendak organizuje letné denné tábory pre detí so zameraním na futbal a tiež tábor so zameraním na spoločenské a prírodné vedy.  V prílohe je žiadosť o prijatie do tohto tábora. Prihlášku si môžete vyzdvihnúť aj u učiteľov - Mgr. Stupáka, Mgr. Dudu  a  

            Mgr. Stolárovej. Podpísanú prihlášku je treba doručiť učiteľom Mgr. Stupákovi, Mgr. Dudovi  a  Mgr. Stolárovej.

            Organizácia táborov.

            11. – 15.7.2022 letný tábor so zameraním na futbal 5. – 9. ročník na šk. rok 2022/2023

            11. – 15.7.2022 letný tábor spoločenské a prírodné vedy  4. – 8. ročník na šk. rok 2022/2023

            18. – 22.7.2022 letný tábor so zameraním na futbal  1. - 5. ročník na šk. rok 2022/2023  

            Počas tohto podujatia je možné sa prihlásiť na školské obedy.

            Stravné: 5 dní – 11,75 € / réžia 6,- € + 5,75 €/  - 1.stupeň

                                   – 12,15 € / réžia 6,- € + 6,15 €/  - 2.stupeň                          

            Réžiu 6,- € je treba uhradiť na účet  SK28 0900 0000 0004 9187 6508, poplatok 5,75 alebo 6,15 € je treba uhradiť na účet SK83 0900 0000 0050 2386 0727 najneskôr do 4.7.2022. Pri úhradách je treba dať do poznámky meno a priezvisko dieťaťa.

            Ak sa dieťa neprihlási na školský obed je potrebné ho zabezpečiť vlastnou stravou.

            Do tábora je potrebné si zobrať športové oblečenie do telocvične aj na vonkajšie futbalové aktivity, ľahké oblečenie na oddych, hygienické potreby  (uterák, vreckovky, nádobu na vodu), pitný réžim, spoločenské hry.

            Tábor bude organizovaný v čase od 9.00 do 15.00 hod..

            Protiepidemiologické opatrenia budú uplatňované podľa aktuálnej pandemickej situácie.

            Prípadné nejasnosti konzultujte s učiteľmi: Ing. Andrejovský, Mgr. Stupák, Mgr. Duda,

            Mgr Stolárová.

             

             

        • Tretí na celoslovenskom kole!
          • Tretí na celoslovenskom kole!

          • Jazykový kvet – dramatizácia

            Dňa 10.6.2022 sa uskutočnilo v priestoroch SPU, FEM Nitra  celoslovenské finále jazykovo-umeleckej súťaže „Jazykový kvet“ s medzinárodnou účasťou. Súťaž má medzinárodnú akreditáciu. 

            Našu školu reprezentovali šiesti žiaci z 5.B triedy – Nina Sulítková, Patrícia Majerčáková, Patrik Maliňak, Ján Grich, Laura Galliková a Paulína Majerčáková v II. kategórii /5. -9. ročník/ dráma – prevzatá tvorba. V tejto súťaži žiaci tvorivo prezentovali jazykové zručnosti prezenčnou formou pred 3-člennou celoštátnou odbornou porotou a obecenstvom so scénkou Sherlock Holmes, v ktorej obsadili krásne 3. miesto.

            Veľké poďakovanie patrí pani riaditeľke PaedDr. Márii Budzákovej za to, že umožnila žiakom sa zúčastniť tejto súťaže a  cenné rady pri nácvikoch a skúškach, ďalej pani učiteľke Mgr. Márii Hudáčekovej za technickú pomoc.

            Žíakom srdečne blahoželáme ku krásnemu úspechu na celoslovenskom kole súťaže "Jazykový kvet" a za vzornú reprezentáciu školy a obce! Vďaka patrí aj pani učiteľke Mgr. Aničke Budzákovej, ktorá žiakov pripravovala na všetky kolá tejto súťaže!