• OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA  A LITERATÚRY
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • Dňa 13.10.2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Žiaci, ktorí sa do súťaže zapojili, museli zvládnuť vedomostný  test a čítanie s porozumením, transformáciu slohového útvaru a nakoniec aj náročné umenie rečníctva.

            Cieľom Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru. V tomto školskom roku súťažilo 20 žiakov 8. a 9. ročníka. Žiaci mohli získať 55 bodov. Žiak, ktorý získal minimálne 40 bodov sa stal úspešným riešiteľom.

            Výsledné poradie školského kola:

            1. miesto: Mária Majerčáková, 9.C ((Mgr. D. Sarnová)  
            2. miesto: Marián Dvorčák, 9.C (Mgr. D. Sarnová)
            3. miesto: Dominika Hudačeková, 8.A  (Mgr. D. Sarnová)Barbora Konopová, 8.D (Mgr. I. Pavlíková)

            Mária  Majerčáková, 9.C nás bude 10.11.2022 reprezentovať aj v okresnom kole. Súťažiacim srdečne blahoželáme a Márii budeme držať prsty na okresnom kole! Za olympiádu boli zodpovedné Mgr. Daniela Sarnová, Mgr. Renáta Fudalyová, Mgr. Jana Budzáková.

          • Imatrikulácia prvákov

          • Dňa 20.10.2022 sa v našej škole uskutočnila imatrikulácia prvákov, ktorá je niekoľkoročnou tradíciou  a príjemným spestrenním vyučovania. Pani riaditeľka pasovala 88 prvákov čarovnou ceruzkou za školákov. Pri imatrikulácii pomáhali princezná, ježibaba a trpaslík. Prváci zložili sľub, v ktorom sľúbili, že sa budú usilovne učiť ako včeličky, na hodinách budú pozorní, naučia sa krásne písať, budú dodržiavať pravidlá, vzorne sa správať a spolu sa kamarátiť. A že to aj naozaj robia, nám dokázali tým, že predviedli čo sa už od začiatku roka naučili. Zarecitovali nám, čítali prvé písmenká a počítali príklady. Za odmenu dostali diplom, sladkosť a pastelky. Prváčikom prajeme, aby sa v škole dobre cítili, radi do nej chodili, mali dobré srdiečka a vzájomne si pomáhali. Pani učiteľkám želáme veľa trpezlivosti a chuti do práce so svojimi žiakmi. Za organizáciu ďakujeme Mgr. Veronike Lizákovej a žiačkam 5.C  Paule Majerčákovej, Katke Majerčákovej a Natálii Halčinovej.

        • Exkurzia deviatakov
          • Exkurzia deviatakov

          • Letecké múzeum Košice (fyzika), UPJŠ Prírodovedecká fakulta – periodická sústava chemických prvkov

            Dňa 18.10.2022 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Košiciach. V pláne mali prehliadku Leteckého múzea a návštevu Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. V prvej etape absolvovali expozíciu lietadiel, stíhačiek, vrtuľníkov a mnoho ďalších exponátov, ktoré sa v múzeu nachádzali. Prehliadkou ich sprevádzal lektor, ktorý žiakom rozprával o histórii jednotlivých exponátov. Žiaci mali dokonca aj možnosť vstúpiť do prezidentského lietadla. V druhej časti exkurzie žiaci interaktívne spoznávali periodickú tabuľku prvkov. Sprevádzali ich súčasní študenti Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, ktorí im porozprávali o vlastnostiach jednotlivých prvkoch vyplývajúcich z ich umiestnenia v tabuľke a tiež im prehrávali zaujímavé chemické pokusy. Pod dohľadom vysokoškolských pedagógov mali žiaci príležitosť vidieť aj chemické laboratóriá, v ktorých prebieha nielen výučba, ale aj rôzne výskumy. Exkurziu ukončili prehliadkou historického námestia a návštevy Dómu svätej Alžbety. Žiaci našej školy boli veľmi šikovní a disciplinovaní, za čo im patrí pochvala. Táto exkurzia obohatila edukačný proces deviateho ročníka a žiaci si odniesli nové vedomosti, skúsenosti, ale aj zážitky.

            Za prípravu a organizáciu exkurzie ďakujeme Mgr. Robertovi Dudovi a Mgr. Ivane Budzákovej.

        • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka
          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

          • V druhom októbrovom týždni sa na našej uskutočnilo Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Otestovaných bolo približne 155 žiakov.  Prváci a tretiaci  si na pripravených stanovištiach preverili svoje schopnosti v behu, v skoku do diaľky z miesta, v kotúľaní troch lôpt, vo výdrži v zhybe, v predklone v sede s dosahovaním, v  opakovanej zostave s tyčou, v sede-ľahu a v zábavnej vlajkovej naháňačke. Testovanie ukončili vytrvalostným testom  tzv. Beep testom.   

            Cieľom testovania pohybových predpokladov je odporučiť deťom,  ale aj  ich rodičom druhy športov, na ktoré majú deti najlepšie predpoklady, môžu v nich byť úspešné, resp. ich budú viac baviť vzhľadom na ich danosti. Všetci žiaci  sa usilovali podať čo najlepšie športové výkony. Každé otestované dieťa dostane na konci roka  osvedčenie, ktoré bude obsahovať zoznam odporúčaných športov, na ktoré  má dieťa najväčšie danosti,  aby v danom športe dosiahlo čo najlepšie výkony. 

            Za prípravu tejto organizačne náročnej aktivity ďakujeme učiteľom TSV Mgr. Róbertovi Dudovi, Mgr. Daniele Gallikovej, Mgr. Tomášovi Hudáčekovi, pani zástupkyni Mgr. Márii Hudáčekovej, triednym učiteľkám a žiakom II. stupňa za pomoc pri samotnom testovaní.

        • Zuby ako perličky
          • Zuby ako perličky

          • Školský klub detí

            Dňa 13.10.2022 sa žiaci školského klubu detí zúčastnili prednášky o dentálnej hygiene – najlepšej prevencii predchádzania zubného kazu. Pod vedením dentálnej hygieničky Mirky Lizákovej sa žiaci dozvedeli čo sa skrýva pod pojmom dentálna hygiena, prečo je dentálna hygiena veľmi dôležitá, ako predchádzať vzniku kazov a zápalov ďasien. Naučili sa správnu techniku a postup čistenia zubov. Oboznámili sa s používaním vhodných pomôcok a dozvedeli sa akým spôsobom môžu posilňovať zdravie zubov. Čistenie zubov už nie je pre žiakov vedou, ale osvojením správneho návyku. Ďakujeme dentálnej hygieničke Mirke Lizákovej, že ochotne prišla medzi deti do školského klubu. Pani vychováteľkám  Mgr. Márii Hudáčekovej, Mgr. Petre Vidovej a Bc. Márii Stupákovej ďakujeme za organizáciu tejto aktivity.

        • Jesenné účelové cvičenie
          • Jesenné účelové cvičenie

          • 2. stupeň

            Dňa 7.10.2022 sa uskutočnilo jesenné účelové cvičenie pre žiakov II. stupňa, ktorému predchádzala teoretická príprava. Žiaci prechádzali praktickými úlohami na 8 stanovištiach. Riešili úlohy zo zdravotnej a dopravnej výchovy, vyskúšali si streľbu zo vzduchovky, hod granátom, riešili úlohy z civilnej ochrany, pohybu a pobytu v prírode. Za každé stanovište mali pridelené body. Vyhodnotenie sa uskutočnilo v rámci ročníkov.

            5. ročník

            1. 5.D -39b
            2. 5.B -37b
            3. 5.C -36b
            4. 5.A -29b

            6.ročník

            1. 6.E -37b
            2. 6.B -35b
            3. 6.D -31b
            4. 6.A -29b
            5. 6.C -28b

            7.ročník

            1. 7.C -41b
            2. 7.A -34b
            3. 7.D -33b
            4. 7.B -31b

            8. ročník

            1. 8.A 42b
            2. 8.B 33b
            3. 8.D a 8.C 32b

            9.ročník

            1. 9.A -37b
            2. 9.C -36b
            3. 9.B a 9.D -34b

            Ďakujeme kolegom, ktorí boli na stanovištiach. Za metodickú prípravu a organizáciu účelového cvičenia bol zodpovedný Mgr. Tomáš Hudáček.

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • 1. stupeň, 5. - 6. ročník

            Dňa 6.10.2022 sa za krásneho počasia  uskutočnila Šarkaniáda  do ktorej sa zapojili najmä žiaci  štvrtého až šiesteho ročníka /spolu 27 žiakov/.  Vetrík žiakom pomáhal, a tak mnohí obratne narábali so šarkanmi a postarali sa  o nádherné  divadlo na oblohe.  Žiaci  si vzájomne pomáhali, povzbudzovali sa a tešili sa z príjemne stráveného popoludnia v jesennej prírode.

            Výsledky:

            I. stupeň:  1. Lukáš Jozef Nebus      IV. A                

                              2. Natália Bekešová        IV. D                                           

                              3. Ján Nebus  IV. C                                            

                                  Kamil Bekeš I. D                                                     

            5. – 6. ročník: 1. Veronika Budzáková   VI. D

                                             Michaela Lizáková VI. A

                                    2. Aurel Koščák  VI. A

                                    3. Liliana Smoleňáková  VI. D

            Za organizáciu tejto aktivity ďakujeme Ing. Márii Švorcovej a Mgr. Daniele Gallikovej.

        • Nové školské video-noviny SEPTEMBER 2022
          • Nové školské video-noviny SEPTEMBER 2022

          • Už je to tu! Naša školská televízia vydala prvé noviny šk.roka 2022/23. Čo sme zažili v SEPTEMBRI 2022, môžete si pozrieť v sekcii VIDEÁ. Príjemné sledovanie!