• Lesnícke dni v Kežmarku
          • Lesnícke dni v Kežmarku

          • 2.D. 3.C, 6. ročník

            "Lesy liečia telo i dušu“

            „Staráme sa o lesy, lebo ony sú pre naše žitie a zdravie nenahraditeľné“

            „Keď ťa niečo trápi, prejdi sa po lese…“

            Tak znelo motto 17. ročníka Lesníckych dní v Kežmarku, ktorých sa dňa 27.4.2023 zúčastnilo 90 žiakov našej školy pod vedením lesníkov TANAP-u, stredných lesníckych škôl z Prešova a Liptovského Hrádku. Lesnícke dni sú podujatím, ktoré interaktívne približuje prácu lesníkov a úlohy lesného hospodárstva, odovzdáva tradície lesníctva ďalším generáciám. Hneď v úvode odznela v miestnom Kine Iskra zvuková prezentácia lesných vtákov. Mnoho aktivít, praktických ukážok, vzbudilo u žiakov záujem o jednotlivé činnosti. Teoretické poznatky z prvouky, prírodovedy a biológie zážitkovým učením prehĺbili, získali nové skúsenosti a poznatky.

            Lesníkom veľmi pekne ďakujeme za vydarenú akciu a už teraz sa tešíme na 18. ročník!

            Zodpovedné učiteľky: Mgr. Ružena Vaverčáková, Mgr. Helena Hudáčková, Ing. Mária Švorcová,

             Ing. Miroslava Sisková

             

        • ENGLISH STAR
          • ENGLISH STAR

          • Medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl.

            Dňa 27.apríla 2023 sa žiaci našej školy zapojili do súťaže English Star. Je to  medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, prispievať k vyhľadávaniu talentovaných žiakov, poskytovať učiteľom anglického jazyka materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania. Národní organizátori priraďujú testy jednotlivým vekovým kategóriám. Testy sú zamerané na jazykové zručnosti ako sú čítanie s porozumením a písanie. Interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich kreativitu. Usporiadateľ zverejní výsledky súťaže na internetovej stránke www.englishstar.sk, najneskôr 20.6.2023 Zároveň budú distribuované diplomy pre všetkých súťažiacich a ceny pre najúspešnejších z nich.

            Zodpovedný učiteľ: Mgr. Jana Figlárová

        • Zdravotná výchova
          • Zdravotná výchova

          • 3. a 4. ročník - Ochrana života a zdravia - prierezová téma

            Žiaci krúžku Prvej pomoci sa stali učiteľmi a v priebehu týždňa od 19.apríla do 27.apríla si spolu so žiakmi tretieho a štvrtého ročníka zopakovali a prehĺbili vedomosti o úrazoch, lekárničke a dôležitých telefónnych číslach. Prakticky si precvičili zručnosti pri poskytovaní prvej pomoci pri popálenine, krvácaní, vyvrtnutí či zlomenine. Štvrtáci sa naučili uložiť zraneného do stabilizovanej polohy, transportovať  ho do bezpečia, či na figuríne predviesť kardio-pulmonálnu resuscitáciu. Za svoju šikovnosť boli odmenení spoločným diplomom a najlepšia skupina triedy navyše aj medailami pre mladých záchranárov.  Počas týchto dní sa učiteľmi stali žiaci: Juliana Lizáková, Andrea Majerčáková, Lucia Hudačeková, Katarína Hudačeková, Marcela Majerčáková, Anna Majerčáková (všetci 6.C), Pavol Bobko, Alexandra Budzáková, Samuel  Hudaček (8.C), Michaela Čerpáková, Alžbeta Koščáková (8.B) a Anna Hudáčeková (9.B). Táto forma aktivity sa nám osvedčila, straší žiaci učia mladších a je to pre nich zážitok. Mladší žiaci majú motiváciu stať sa členmi zdravotníckého krúžku a zároveň majú dobré vzory vo svojich spolužiakoch. Žiaci sa tiež vzájomne učia utvárať interpersonálne vzťahy. 

            Ďakujeme vedúcej krúžku Prvej pomoci, Mgr. Janke Figlárovej za to, že každoročne pripravuje túto peknú akciu pre 1. stupeň.

        • „Poznáš svoj región?“
          • „Poznáš svoj región?“

          • Kvíz pre žiakov 6. a 7. ročníka

            Dňa 25.04.2023 sa uskutočnil súťažný kvíz pre žiakov 6. a 7. ročníka. Súťaž sa skladala z dvoch testov a  súťažilo sa v 9 skupinách. Prvý test bol zameraný na vedomosti z histórie Lendaku (vznik, erb Lendaku, komu sú zasvätené kostoly, poloha, prvá zmienka o škole, kedy vznikla ZŠ, múzeum, preklad porekadiel zo slovenského jazyka do goralského a naopak goralské mená ako sa píšu spisovne, bol tam zahrnutý aj kroj, jeho časti v ženskom a mužskom kroji). Druhý test bol zameraný na vedomosti z blízkeho okolia a Tatier. Žiaci si pozreli prezentáciu a potom cez mobilnú aplikáciu odpovedali na otázky. Kvíz bol zameraný na upevňovanie učiva o regióne a motivovanie žiakov k zacovávaniu nárečia - goralštiny a poznávanie ľudových zvykov v Lendaku.

            Výsledky:

            1. miesto - 6.B s počtom bodov 83 b. - (Laura Galliková, Alena Halčínová, Patrícia Majerčáková, Paulína Majerčáková)

            2. miesto - 7.C -  s počtom bodov 81 b. - (František Lizák, Simona Batoryová, Valéria Halčinová)

            3. miesto -  7.D s počtom bodov 79 b. -  (Ján Budzák, Zuzana Fudalyová, Samuel Halčin, Miriam Vidová)

            Por.číslo

            Ttrieda

            1.test

            2.test

            Body spolu

            Vyhodnotenie

            1.

            6.A

            40

            23

            63

            7

            2.

            6.B

            51

            32

            83

            1

            3.

            6.C

            43

            19

            62

            8

            4.

            6.D

            33,5

            13

            46,5

            9

            5.

            6.E

            45,5

            20

            65,5

            6

            6.

            7.A

            50

            24

            74

            4

            7.

            7.B

            47,5

            22

            69,5

            5

            8.

            7.C

            54

            27

            81

            2

            9.

            7.D

            47

            32

            79

            3

            Víťazom srdečne blahoželáme!

            Zodpovedný učiteľ: Mgr. Veronika Galliková, Ing. Stanislav Halčin.

          • Máme víťaza krajského kola Geografickej olympiády!

          • Prešov

            Dňa 26.4.2023  nám veľkú  radosť urobil  úspech nášho žiaka  Samuela Halčina zo 7.D, ktorý sa v Prešove zúčastnil  krajského kola Geografickej olympiády a získal krásne 1. miesto. Medzi 31 súťažiacimi z Prešovského kraja dokázal Samuel zvíťaziť a získať úctihodných 94 bodov zo 100 b.

            Samuelovi srdečne blahoželáme k tomuto výnimočnému výsledku! Ďakujeme  mu  za výbornú reprezentáciu našej školy a obce Lendak! Nech je toto víťazstvo ešte väčšou motiváciou pokračovať v úsilí  dosahovať  lepšie výsledky! Za prípravu Samuela na olympiádu veľmi pekne ďakujeme pani zástupkyni Mgr. Márii Hudáčekovej.

            Za olympiádu bola zodpovedná: Mgr. Mária Hudáčeková

        • Naše basketbalistky  na krajskom kole v Streetbasketbale" na 3. mieste!!!
          • Naše basketbalistky na krajskom kole v Streetbasketbale" na 3. mieste!!!

          • Stará Ľubovňa

            Dňa 25.04.2023 sa naše dievčatá zúčastnili krajského kola, ktoré sa konalo v Starej Ľubovni. Do turnaja išli s malou dušičkou niečo ukázať a dúfať v dobrý výsledok. Turnaj sa hral v dvoch skupinách, kde si postupne zmerali sily so súperkami zo Svidníka a z Prešova, nad ktorými  zvíťazili. Nad naše sily boli len dievčatá zo Starej Ľubovne, s ktorými  prehrali a obsadili v skupine 2. miesto. V semifinále tak narazili na dievčatá z Popradu, s ktorými nás prehra odsunula hrať o konečné 3. miesto. Dievčatá zápas proti Vranovu nad Topľou zvládli a vybojovali si celkové 3. miesto. Treba športovo uznať, že nad naše sily boli len súperky zo Starej Ľubovne a z Popradu. Obidve družstvá hrajú Východoslovenskú ligu. Dievčatám gratulujeme a prajeme veľa síl do ďalšej práce v tréningovom procese!

            Za súťaž bol zodpovedný Magr. Róbert Duda.

             

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • charitatívna zbierka

            Dňa 20. 4. 2023 sa uskutočnila verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine s názvom Deň narcisov. Liga proti rakovine pomáha onkologickým pacientom na Slovensku už 33 rokov. Zabezpečuje pre nich mnohé projekty ako napríklad onkoporadne, sieť onkopsychológov, jednorazové finančné príspevky, parochne pre pacientky, podporné skupiny pre pacientov, príbuzných a pozostalých, prevenčné a vzdelávacie programy a iné. 20. apríl bol výnimočným dňom, kedy bolo možné pomôcť ľuďom s rakovinou a vyjadriť im podporu jednoduchým gestom a v rámci svojich možností. A preto aj naša hliadka dobrovoľníkov z triedy 9.C v zložení Mária Majerčáková, Klaudia Budzáková a Mirko Selvek  pripínali symbolické kvety narcisov všetkým, ktorí v tento deň venovali dobrovoľný príspevok najprv v budove Spojenej školy a neskôr i v uliciach obce Lendak. Podarilo sa im vyzbierať peknú sumu 470,75 Eur. Ďakujeme všetkým, ktorí v tento deň boli solidárni, prispeli do tejto zbierky a tým podporili pacientov s onkologickou diagnózou.

            Koordinátorky ľudských práv: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Katarína Halčinová

        • Obvodné a okresné kolo vo vybíjanej
          • Obvodné a okresné kolo vo vybíjanej

          • ZŠ Lendak, ZŠ Huncovce

            Dňa 20. 4. 2023 sa na našej škole uskutočnilo obvodné kolo vo vybíjanej. Naše žiačky si zahrali vybíjanú so žiačkami ZŠ  Sv. Kríža  a žiačkami ZŠ Dr. Fischera v Kežmaroku. Hralo sa podľa platných pravidiel, každý s každým. Obidva zápasy vyhrali a postúpili na okresné kolo, ktoré sa uskutočnilo hneď na druhý deň v Huncovciach.  Na okresnom kole sa stretlo päť družstiev z celého okresu – ZŠ Huncovce, ZŠ Slovenská Ves, ZŠ Vrbov, ZŠ Nižná Brána a ZŠ Lendak. Po vylosovaní poradia sa opäť hralo systémom každý s každým, spolu sme odohrali štyri zápasy. Prvé tri zápasy sme vyhrali.  Po náročnom boji v poslednom zápase naše žiačky prehrali so ZŠ Nižná Brána a obsadili  pekné 2. miesto. Žiačky získali pohár a diplom. Srdečne blahoželáme!

            Ďakujeme všetkým učiteľom TSV za pomoc pri príprave dievčat na túto súťaž.

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Daniela Galliková.

        • Na obedy zadarmo iba do stredy toho týždňa
          • Na obedy zadarmo iba do stredy toho týždňa

          • Informujeme rodičov žiakov, ktorí ešte majú záujem prihlásiť svoje deti na stravovanie v školskej jedálni od 1.5.2023, že prihlásiť cez EduPage môžu iba do 26.4.2023 (do stredy). Po tomto termíne už iba osobne  na sekretariáte Spojenej školy Lendak.

            Ďakujeme za pochopenie. Vedenie školy

        • Naši chlapci a dievčatá, prví v MIDI volejbale!
          • Naši chlapci a dievčatá, prví v MIDI volejbale!

          • ZŠ Lendak - okresné kolo

            Dňa 18.04.2023 sa na pôde našej školy uskutočnilo okresné kolo vo volejbale chlapcov. Turnaja sa zúčastnili 3 základné školy: ZŠ Fischera Kežmarok, ZŠ Grundschule Kežmarok a ZŠ Lendak. Naši chlapci si zaslúžia veľkú pochvalu, pretože to boli ich prvé volejbalové zápasy a zhostili sa ich na výbornú. Obidvoch súperov zvládli 3:0 a zaslúžene vybojovali 1.miesto Srdečne blahoželáme!

            Naše dievčatá sa nedali zahanbiť a 19.04.2023 získali v okresnom kole vo volejbale tiež  1.miesto. Hrali na dva víťazné sety do 25 a systémom každý s každým a  postupne zdolali svoje súperky.

            Poradie:

            1.miesto SŠ Lendak

            2.miesto ZŠ Dr. D. Fischera

            3.miesto ZŠ Ľubica

            4.miesto ZŠ Grundschule

            Dievčatám blahoželáme a obom družstvám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

            Za prípravu žiakov na súťaž ďakujeme učiteľom telesnej a športovej výchovy a za výbornú organizáciu turnajov ďakujeme  Mgr. Tomášovi Hudáčekovi a Mgr. Róbertovi Dudovi.