• Máme postup na krajské kolo vo florbale!
          • Máme postup na krajské kolo vo florbale!

          • Okresné kolo chlapcov a dievčat vo florbale

            Dňa 15.11.2022 sa v Športovej hale Focus v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo vo florbale chlapcov. Na turnaji sa stretli víťazi kvalifikačných skupín. O titul majstra okresu bojovali 4 základné školy: Spojená škola Lendak, ZŠ Nižná brána Kežmarok, ZŠ Grundschule Kežmarok a ZŠ Vrbov. Naši chlapci zápasy zvládli a stali sa druhýkrát po sebe víťazmi okresného kola. Vybojovali si postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční budúci kalendárny rok v Prešove. Chlapcom želáme veľa síl v tréningovom procese!

            Okresné kolo vo florbale pokračovalo 16.11.2022 zápasmi dievčat v Športovej hale Focus v Kežmarku, kde sa  stretli víťazi obvodových kôl vo florbale dievčat. Turnaja sa zúčastnili štyri školy: Spojená škola Lendak, ZŠ Nižná brána Kežmarok, ZŠ Vrbov a ZŠ Veľká Lomnica. Naše dievčatá prehrali len zápas so ZŠ Nižná brána Kežmarok a ďalšie dva zápasy vyhrali. Obsadili celkovo 2. miesto. 

            Chlapcom a dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme veľa športových úspechov!

            Za súťaž bol zodpovedný pán učiteľ Mgr. Róbert Duda.

        • Pozvánka na celoškolské ZRPŠ - 14.11.2022
          • Pozvánka na celoškolské ZRPŠ - 14.11.2022

          • Vážení rodičia!

            Srdečne Vás pozývame na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 14.11.2022 (pondelok) o 15.30 hod. v priestoroch základnej školy (dolná chodba starej budovy). 

            Program:

            1. Privítanie prítomných.

            2. Krátke zhodnotenie šk.roka 2021/22 - video.

            3. Vyhodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov za I.štvrťrok šk. roka 2022/23.

            4. Zhodnotenie financovania OZ Kicora a stanovenie príspevku ZRPŠ na šk.rok 2022/23.

            5. Informácie vedenia školy k organizácii vyučovania Spojenej školy Lendak.

            6. Diskusia.

            7. Záver.

            Po plenárnom ZRPŠ budú nasledovať triedne ZRPŠ. Na plenárnom ZRPŠ budú prítomní aj zástupcovia  ZUŠ a CVČ,  v prípade rôznych infomácií ohľadom vyučovania v ZUŠ Lendak a CVČ Lendak.

            Tešíme sa na Vašu účasť!

            PaedDr. Mária Budzáková, riaditeľka školy

        • Vďačnosť v škatuľke
          • Vďačnosť v škatuľke

          • Mesiac október sme ukončili našou tradičnou školskou aktivitou v rámci prierezovej témy a koncepcie ľudských práv s názvom Vďačnosť v škatuľke. Október je mesiacom úcty k starším a naším cieľom bolo pripomenúť si a uctiť si staršiu generáciu v okolí, oceniť ich prínos pre mladšiu generáciu, ale aj ich skúsenosti a znalosti. Svoju vďačnosť prejavili žiaci druhého, ale i prvého stupňa tým, že do pripravenej škatule v triede priniesli nejakú maličkosť, ktorá by urobila starkým radosť, napr. sladkosť, krížovky, vitamíny, čaj,  kávu, krekry, ponožky, kozmetiku, rukavice, ručne zhotovené výrobky a iné. A tak sa škatule v priebehu dvoch týždňov znova bohato zaplnili rôznymi dobrotami a darčekmi ako symbolickou vďačnosťou. Vo štvrtok 27. októbra dobrovoľníci našej školy v zložení pani učiteľka Mgr. Katarína Halčinová, pán kaplán Mgr. Ján Zavacký, zástupcovia žiakov Pavol Bobko z 8.C a Zuzana Majerčáková z 8.D podarovali tieto škatule v obci Lendak vybratým seniorom. Dúfame, že obdarovaným sme spôsobili v tento deň obrovské prekvapenie a veľkú radosť a myslíme si, že táto výchovná aktivita sa nám opakovane vydarila. Naša vďaka patrí všetkým žiakom a zamestnancom školy, ktorí niečím prispeli, alebo nás podporili, taktiež triednym učiteľom za spoluprácu a motiváciu žiakov, pánovi kaplánovi za pomoc pri rozvoze a šk. videonovinám za spropagovanie našej aktivity.

            Koordinátorky: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Katarína Halčinová

        • Chlapci aj dievčatá na víťaznej vlne vo florbale!
          • Chlapci aj dievčatá na víťaznej vlne vo florbale!

          • Kvalifikáčné kolá vo florbale v Lendaku

             

            08.11.2022 sa na našej škole odohralo kvalifikačné kolo vo florbale chlapcov. Turnaja sa zúčastnili tri školy: ZŠ Spišská Stará Ves, ZŠ Spišské Hanušovce a domáce družstvo ZŠ Lendak. Chlapci hrali výborne a vybojovali si postup medzi  štyri najlepšie školy okresu Kežmarok. Okresné kolo sa uskutočni 15.11.2022 v Kežmarku.

            Na druhý deň  uskutočnilo opäť kvalifikačne kolo vo florbale, ale tentokrát v skupine dievčat. Naše družstvo to malo o čosi ľahšie, lebo ZŠ Spišské Hanušovce sa z turnaja odhlásilo. Zmerali si sily len so ZŠ Spišská Stará Ves. Naše dievčatá zápas bez problémov zvládli a vyhrali nad súperom 11:0. Vybojovali si tak postup na okresné kolo, ktoré sa uskutočni 16.11.2022 v Kežmarku.

            Obom družstvám srdečne blahoželáme a budeme im držať prsty na okresných kolách!

            Za sútaž boli zodpovední Mgr. Róbert Duda a Mgr. Tomáš Hudáček.

             

             

             

             

        • Bezpečné prostredie v škole
          • Bezpečné prostredie v škole

          • V našej škole začal pracovať školský zdravotník PhDr. Katarína HudačekováPracovnou náplňou je starostlivosť o zdravie žiakov a bezpečné prostredie. Je k dispozícii pre žiakov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje systematickú zdravotnú starostlivosť počas vyučovania - kontroluje zdravotný stav, orientačne vyšetruje krv pomocou glukometra, dohliada na stravovanie žiakov s DM,  informuje zákonného zástupcu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti dieťaťa. Poskytuje prvú pomoc v prípade úrazu a zabezpečuje ju na rôznych školských podujatiach v areáli školy. Vykonáva poradenstvo a edukačné činnosti v oblasti výchovy a podpory zdravia, vrátane zdravého životného štýlu, duševného zdravia, ústneho zdravia, reprodukčného zdravia a iné. Zabezpečuje dodržiavanie bezpečného prostredia žiaka v škole. Vedie potrebnú zdravotnú dokumentáciu.

             

            Viac o projekte a náplni nájdete na stránke:

            https://www.minedu.sk/vyzva-zdravotnicky-pracovnik-v-materskej-v-zakladnej-a-v-strednej-skole/

        • Naša škola je víťazom okresného kola Jazykového WocaBee šampionátu!
          • Naša škola je víťazom okresného kola Jazykového WocaBee šampionátu!

          • Žiaci triedy 7.C  získali prvenstvo v precvičovaní slovnej zásoby v okresnom kole súťaže a postupujú do krajského kola!

            V októbri sa žiaci našej školy zapojili do Jazykového WocaBee šampionátu.
            Jedná sa o štvrtý ročník súťaže v učení slovíčok cudzieho jazyka, v ktorom medzi sebou súperia študenti všetkých cudzích jazykov od základných škôl až po gymnáziá, a to nielen na Slovensku, ale aj v susednej Českej republike. Šampionát prebieha výhradne online, v inovatívnej aplikácii na učenie cudzích slovíčok  s názvom WocaBee.

            V našom okrese sa najusilovnejšími žiakmi stali žiaci našej školy, gratulujeme triede: 7.C, ktorú vedie p. uč. Mgr. Anna Budzáková. Žiaci získali prvenstvo vďaka tomu, že v súťažnom období 18.10. - 28.10.2022 nahrali denne v priemere 678 bodov (tzv. WocaPoints) na žiaka. Žiaci v aplikácii získavajú body iba za správne odpovede pri precvičovaní slovíčok. Vďaka tomu, že podali skvelý výkon, sa stali okresnými WocaBee šampiónmi a zaslúžene postupujú do krajského kola, ktoré začína 2.11.2022.

            Nestratili sa ani mladší žiaci. Žiaci 6.C, ktorých vedie p. uč. Mgr. Jana Figlárová, sa v okresnom kole umiestnili na 2. mieste, keď v súťažnom období nahrali denne v priemere 544 bodov a žiaci 6.C/6.D  (p.uč. Mgr. Anna Budzáková) obsadili tretie miesto za 543 bodov.

            Do súťaže sa zapojili aj žiaci, ktorých vedú p. uč. Mgr. Iveta Budzáková, p. uč. Ing. Beáta Gurková a p. uč. Mgr. Petronela Frankovská.

            Držme našim žiakom palce, aby boli úspešní aj naďalej a prebojovali sa svojou usilovnosťou až do česko-slovenského finále Jazykového WocaBee šampionátu.

            Za súťaž sú zodpovedné Mgr. Jana Figlárová a vyučujúci anglického jazyka na 2. stupni. Ďakujeme!

        • Nové videonoviny - október 2022
          • Nové videonoviny - október 2022

          • Ak máte chuť a čas, pozrite si v sekcii VIDEÁ nové videonoviny za mesiac október 2022 a dozviete sa, čo okrem bežných vyučovacích dní sme v škole robili. Ďakujeme tímu žiakov školskej TV a pani zástupkyni Mgr. Márii Hudačekovej.

          • Jazykový WocaBee šampionát

          • 2. stupeň

            Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Žiaci aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny a pre našu školu až  2 x 2000 EUR na modernizáciu vyučovania.
            Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži prsty!

            Za realizáciu tejto aktivity ďakujeme pedagógom Mgr. Jane Figlárovej a učiteľom anglického jazyka na druhom stupni.

        • Medzinárodný deň školských knižníc - projektový deň
          • Medzinárodný deň školských knižníc - projektový deň

          • Už po štrnástykrát posledný októbrový pondelok patril v našej škole školskej knižnici a čítaniu. Áno, aj tento rok 24.10.2022 sme sa zapojili, z príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, do projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice, s tohtoročným názvom Ako máme radi školskú knižnicu.  A veruže ju máme radi!

            Škola ožila postavami z rozprávok a povestí, čítali sa obľúbené knihy, vládla radostná tvorivá atmosféra.

            1. ročník – prváci sa spolu s pani učiteľkami prezliekli za detektívov, a aby vypátrali poklad, museli vyriešiť niekoľko záhad a splniť rôzne úlohy – objavovali písmenká, slabiky a pod., navštívili školskú knižnicu a hlavne učili sa tímovej práci.

            2. ročník – druháci si vybrali svoje obľúbené knihy, uvarili kakao, ľahli si na vankúše, deky a ponorili sa do čítania. Svoje zážitky z čítania spracovali do ilustrácii. Spoznávali časopis Slniečko a ilustrácie Ľ. Fullu.

            3. ročník – tretiaci si čítali svoje obľúbené knihy, prezliekli sa za literárne postavy a prezentovali pred spolužiakmi svoje zážitky z čítania. Pracovali tímovo a vzájomne si pomáhali.  Navštívili obecnú aj školskú knižnicu, radili si pri výbere kníh a učili sa orientovať v knižnici.

            4. ročník – žiaci 4. C sa virtuálne stretli na besede so spisovateľom Danielom Hevierom. Jedným dychom sledovali rozprávanie o jeho detstve, ako sa stal spisovateľom, o tom ako vzniká kniha. Žiakov pobavil tým, že zarepoval pesničku o škole, dával im hádanky a jednotky s hviezdičkou. Žiaci sa mohli pýtať na to, čo ich zaujíma. Toto stretnutie hodnotím pozitívne, bol to veľký zážitok. V ďalších štvrtáckych triedach čítali Hevierove básne a pripravili pekné dramatizácie. Pozvali si do triedy mladších spolužiakov a dramatizáciu im zahrali. Žiaci sa tak učili vystúpiť pred publikom.

            Piataci vytvárali rozprávkové komnaty od autorov Andersen a Dobšinský. Svoje divadielka, napr. Soľ nad zlato, O hlúpej žene, .... predviedli žiakom prvého ročníka. S rozprávkovými postavami sa dobre popasovali a malí diváci ich odmenili potleskom.

            Šiestaci sa ocitli v deji regionálnych povestí Lietajúci mních, Kežmarská pani, Povesti spod Tatier, ... kde mali predviesť živú ilustráciu s najmenšími detailmi. 

            Siedmaci čítali príbehy spisovateľky Gabriely Futovej, stvárnili postavy jednotlivých príbehov, ale  zaujala ich aj výroba magnetiek s motívom kníh G.Futobvej, pod vedením triednych učiteľov a návštevy. Spisovateľka Gabriela Futová, bola aj hosťom popoludňajšej besedy, ktorej sa zúčastnilo cca 50 žiakov II.stupňa. Pre deti to bol neskutočný zážitok.

            Ôsmaci sa popasovali s osudom významných osobností ako Ján Pavol II., Móric Beňovský, ...vytvárali mapy, dramatizáciu a prezentáciu. Alebo načreli do náučnej literatúry a obnovili si vedomosti z oblasti kynológie.

            Deviataci mali za úlohu sprostredkovať získané informácie z kníh mladším žiakom formou prednášky k téme,

            - 80. výročie prvého transportu do Osvienčimu, jedna z  najťažších tém – žiaci na mape Slovenska vyznačili trasu transportu, čítali zápisky ľudí, ktorí prežili, o ich utrpení, ťažkých prácach v koncentračných táboroch...

            - krátkou ukážkou z tvorby Astrid Lingrenovej (115. výročie), v triedach ožila známa postava Pipy dlhá pančucha,

            - tvorba školskej galérie k 120. výročiu Ľudovíta Fullu nás presvedčila, že žiaci majú vzťah k umeniu.

            Finálnym výstupom tried bol „schodík“, na ktorý triedy zhrnuli svoju celodennú činnosť aj s krátkou básničkou. Zo všetkých schodíkov sa vytvoril dlhý rebrík, ktorý nám visí na schodišti, krášli školskú chodbu, a hlavne ukazuje smer do školskej knižnice.

            Tohtoročný projektový deň hodnotíme mimoriadne kladne.  Pre žiakov bol nielen veľkým zážitkom, ale aj prínosom v získavaní čitateľských kompetencií, ako je technika čítania, schopnosť a proces pochopenia textu, schopnosť identifikovať informácie v texte, hodnotiť prečítané, zapamätať si myšlienky textu, reprodukovať text, dedukovať na základe textu, dramatizovať text a pod. Pri tom všetkom si rozvíjali prosociálne kompetencie, ako tímovú spoluprácu, vzájomne si pomáhali, boli kreatívni, ale hlavne objavovali čaro čítania. Na tento deň, aj vďaka svojim učiteľom, budú dlho spomínať.

            Ďakujeme všetkým vyučujúcim, ktorí sa podieľali na príprave tohto dňa, zvlášť Mgr. Janke Budzákovej, hlavnej organizátorke a vedúcej školskej knižnice. Dovidenia o rok!