• Otvorené hodiny pre predškolákov
          • Otvorené hodiny pre predškolákov

          • Dňa 23.3. zavítali do prváckych tried predškoláci z materskej školy. Privítali ich naši  prváci, ktorí sa s nimi podelili o školské lavice, ukázali, ako vedia čítať, písať a počítať.  Predškoláci im na oplátku ukázali ako sú pripravení na zápis do 1. ročníka. Zarecitovali im, zaspievali, počítali, rozoznávali farby, geometrické tvary. Predviedli  čo už všetko vedia a  vyskúšali si, aký je to pocit byť v škole. Na záver si všetci spoločne zacvičili a zaspievali. Dúfame, že si deti odniesli zo školy nielen malú maškrtku, ale aj dobrý pocit, že aj ony  budú čoskoro "veľkí" školáci. Tešíme sa na nich na zápise do 1. triedy!

            Otvorené hodiny pre predškolákov pripravili pani učiteľky prvého ročníka: Mgr. Veronika Lizáková, Mgr. Karmen Mazureková, Mgr. Anna Majerčáková, Mgr. Viera Lizáková. Ďakujeme!

        • Vedomostná súťaž z nemeckého jazyka
          • Vedomostná súťaž z nemeckého jazyka

          • školské kolo 

            Dňa 14. 3. 2023 sa uskutočnila  vedomostná súťaž v nemeckom jazyku, ktorý sa na našej škole vyučuje ako druhý cudzí jazyk. Cieľom tejto súťaže bolo podporiť nemecký jazyk a motivovať k jeho učeniu, spestriť vyučovanie, ale taktiež preveriť jazykové kompetencie žiakov všetkých tried, kde sa tento jazyk vyučuje. Do súťaže sa prihlásilo spolu 69 žiakov 7. - 9. ročníka. Úlohou žiakov bolo vypracovať dané zadania zamerané na jednotlivé zručnosti - počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a taktiež museli preukázať ovládanie gramatických javov doteraz prebratého učiva, ale aj vedomosti z reálií nemecky hovoriacich krajín. Pri vyhodnotení bolo nakoniec udelených 12 cien a diplomov. Všetci žiaci získali za účasť sladkú odmenu a do internetovej žiackej knižky im pribudne aj jednotka za aktivitu.

            Najlepší žiaci v 7. ročníku:

            1.miesto - Samuel Halčin (7. D) a Mária Majerčáková (7. A)

            2.miesto – Natália Britaňáková (7. D)

            3. miesto – Stanislava Halčinová (7. B)

             

            Najlepší žiaci v 8. ročníku:

            1.miesto – Samuel Hudaček (8. C)

            2.miesto – Veronika Galliková (8. B)

            3. miesto – Faustína Majerčáková a Samuel Strela (8. C), Ružena Galliková (8.D)

             

            Najlepší žiaci v 9. ročníku:

            1.miesto – Blažena Halčinová(9. C)

            2.miesto – Mária Koščáková (9. A)

            3. miesto – Jaroslava Budzáková (9. B)

            Víťazom blahoželáme a tešíme sa, že žiaci majú záujem o nemecký jazyk!

            Za súťaž boli zodpovedné vyučujúce nemeckého jazyka Mgr. Miroslava Grigláková a Mgr. Mária Grichová.

        • Metodický deň 2023
          • Metodický deň 2023

          • Informujeme rodičov žiakov našej Spojenej školy Lendak, že dňa 28.3.2023 (utorok)  sa uskutoční metodický deň zamestnancov Spojenej školy Lendak, z tohto dôvodu budú mať deti a žiaci všetkých zložiek Spojenej školy Lendak, podľa § 150, ods.5 245/2008 Školského zákona riaditeľské voľno.

            Ďakujeme za pochopenie.

            PaedDr. Mária Budzáková, riaditeľka školy

          • Zdravotná výchova

          • 3. - 4. ročník a ŠKD

            V mesiaci marec sme si zo žiakmi 3. a 4. ročníka pripomenuli „Týždeň mozgu“, ktorý prebiehal od 13. do 19. marca 2023. Edukáciu viedla školská zdravotníčka PhDr. Katarína Hudačeková. Vysvetlila žiakom dôležitosť správneho fungovania mozgu,  čo mu pomáha a na druhej strane, čo mu škodí pri nesprávnej výžive. Zopakovali si so žiakmi význam správneho stravovania v našom živote.

            V ŠKD bola edukácia zameraná  na dôležité elementy, ktoré smerujú k zdraviu celého tela,  ako sú učenie k správnemu životnému štýlu už od detstva. To v sebe zahŕňa správne návyky, vzory správania, poskytovanie informácií. Je potrebné, aby sa deti učili zdravému životnému štýlu čo najskôr. Rôznymi aktivitami sme u detí upevňovali základy zdravého životného štýlu. Cieľom bolo, aby deti pochopili, že ak sa budeme správať k vlastnému telu, tak ako sa máme, určite sa nám odvďačí!

            Ďakujeme školskej zdravotníčke PhDr. Kataríne Hudačekovej za realizáciu týchto osvetových aktvít!

             

        • "Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš"
          • "Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš"

          • recitačná súťaž

            Dňa 15. marca 2023 sa naši žiaci zúčastnili súťaže Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš. V súťaži, ktorá ma za cieľ upevniť vzťah detí k slovenskej literatúre, sa mohli zúčastniť deti s prednesom slovenskej poézie a prózy. Našu školu v štyroch kategóriách reprezentovalo dvanásť detí, a okrem zážitku si každé z nich vyslúžilo peknú odmenu. Tí najšikovnejší zabojovali o ďalšie ceny. V I. kategórií prózy získal 1. miesto Gabriel Badovský IV.C (Mgr. Eva Dvorčáková), a v druhej kategórií naša žiačka Liliana Petrasová VI.D obsadila 2. miesto (Mgr. Renáta Fudalyová). Rovnako úspešní boli naši žiaci i v prednese poézie. V I. kategórií získala 1. miesto Alexandra Birošíková II.C (Mgr. Katarína Dravecká). V kategórií starších žiakov sa žiačka Laura Majerčáková VII. D umiestnila na 2. mieste (Mgr. Janka Budzáková). Výhercom blahoželáme, všetkým žiakom ďakujeme za výbornú reprezentáciou školy a mestu Spišská Belá ďakujeme za pozvanie a skvelú organizáciu! Tešíme sa na ďalšie ročníky.

            Zodpovedný učiteľ:  Mgr. Z.Simona Lizáková, Mgr. Katarína Budzáková

          • DELTA PLUS - prírodovedný päťboj

          • Dňa 03.03.2023 sa na pôde bilingválnej sekcie Spojenej školy Gymnázia Dominika Tatarku v Poprade konal Prírodovedný päťboj, teda súťaž 3-členných tímov žiakov základných škôl v matematike, fyzike, biológii a chémii. Našu školu reprezentoval tím v zložení: Marián Dvorčák (9.C), Mária Majerčáková (9.C) a Samuel Hudaček (8.C). Súťaž prebiehala v digitálnej podobe, žiaci riešili úlohy v programe SOCRATIVE, na PC, ktorý mal každý tím k dispozícii. Otázky boli rozdelené do štyroch kategórii: matematika, fyzika, chémia  a biológia. V konkurencii prestížnych popradských škôl sme obsadili krásne 3. miesto (z 10 zaregistrovaných a 27 oslovených škôl z okresu Poprad a Kežmarok).

            Žiakom srdečne blahoželáme, ďakujeme za účasť a peknú reprezentáciu školy a obce!

            Za súťaž bola zodpovedná Ing. Miroslava Sisková

        • Nové školské noviny za mesiac február 2023
          • Nové školské noviny za mesiac február 2023

          • Skôr než pôjdeme do školy po jarných prázdninách, pospomínajme si, čo všetko sme zažili vo februári. Verím, že aj nové školské noviny vám dodajú elán a radosť tešiť sa na pondelok.  Pozri  sekciu - O škole. Príjemné sledovanie!

        • Prevencia šikanovania a kyberšikany
          • Prevencia šikanovania a kyberšikany

          • preventívna aktivita

            Dňa 24.02.2023 sa uskutočnila na 1. a 2. stupni preventívna aktivita zameraná na šikanovanie a kyberšikanovanie, pretože patria medzi najzávažnejšie negatívne javy, s ktorými sa v súčasnej dobe stretáva takmer každá škola. Výskumy potvrdzujú jej narastajúci výskyt, znižovanie vekovej hranice agresorov a obetí šikanovania, zvýšenú brutalitu a aj rafinovanosť šikanovania. Úlohou preventívnej aktivity bolo zvýšiť ich povedomie o existujúcich rizikách na internete, ako aj citlivosť voči negatívnym javom. Dnešní žiaci sú populáciou najviac napojenou na internet. Jedným z rizík elektronickej komunikácie sa stalo kyberšikanovanie.

            Cieľom aktivity bolo:

            • apelovať na žiakov, aby sa rozprávali s rodičmi, učiteľmi na tému: Čo je kyberšikanovanie,
            • naučiť žiakov chápať reálne, ale i možné mediálne vplyvy na jednotlivca, ale tiež na rôzne aspekty spoločenského diania, a to tak pozitívne ako aj negatívne
            • naučiť žiakov ako lepšie rozoznávať, pomenovávať svoje emócie a prežívanie, ako lepšie zvládať záťažové a konfliktné situácie, ako byť vnímavejším voči ostatným. 

            Tejto téme bola venovaná jedna vyučovacia hodina, počas ktorej si žiaci pozreli edukačné videá a následne besedovali, diskutovali, realizovali rôzne aktivity a hry. tejto téme sa v budúcnosti budeme naďalej venovať.

            Ta metodickú prípravu tejto aktivity ďakujeme koordinátorlám prevencie šikanovania Mgr. Anne Girgaschovej, Mgr. Ivete Starinskej a Mgr. Anne Budzákovej.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • 2. stupeň

            Dňa 27. 2.2023 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy "Hviezdoslavov Kubín". Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. Porota mala veľmi ťažkú úlohu, pretože súťaže sa zúčastnilo vo všetkých kategóriách spolu 50 žiakov. Táto súťaž má dlhoročnú tradíciu, a  preto nás teší záujem žiakov o prednes. Spomedzi všetkých súťažiacich si umiestnenia vybojovali títo žiaci: 

            II. kategória - próza

                  1. Paula Majerčáková, 5.C (Mgr. S. Z. Lizáková)

                  2. Ema Čižiková, 6.E  (Mgr. J. Budzáková)

                  3. Liliana Petrasová, 6.D (Mgr. R. Fudalyová)

            II. kategória - poézia

                  1. Anna Majerčáková, 6.C (Mgr. R. Fudalyová)

                  2. Karolína Laufová, 6.A (Mgr. S. Z. Lizáková)

                  3. Vivien Stupáková, 6.E (Mgr. J. Budzáková)

             

            III. kategória - próza

            1. Pavol Bobko, 8.C (Mgr. D. Sarnová)

                  2. Viktória Andrašiová, 8.B (Mgr. D. Sarnová)

                  3. Mária Galliková, 7.B  (Mgr. J. Budzáková)

            III. kategória - poézia

                  1. Blažena Halčinová, 9.C (Mgr. D. Sarnová)

                  2. Laura Majerčáková, 7.D (Mgr. J. Budzáková)

            1. Alexandra Budzáková, 8.C (Mgr. D. Sarnová) 

            Úspešným recitátorom srdečne blahoželáme!

            Víťazom budeme držať prsty na okresnom kole v Kežmarku. Vďaka patrí všetkým vyučujúcim, ktorí sa žiakom venovali a pripravovali ich.

            Porota: Mgr. D Sarnová, Mgr. I. Pavlíková, Mgr. A. Budzáková

                         Mgr. R. Fudalyová, Mgr. J. Budzáková, Mgr. S.Z. Lizáková