• Aj učitelia sa musia učiť – workshop
          • Aj učitelia sa musia učiť – workshop

          • Technika hrou -  Nadácia Volkswagen Slovakia

            Naša škola je od októbra 2019 zapojená do grantového programu Nadácie Volskswagen Slovakia. Cieľom projektu ,,Technika hrou od základných škôl“ je vytvorenie metodického rámca ako aj jedinečného súboru technických pomôcok zameraných na techniku, resp. prírodné javy. Pani učiteľky Mgr. Karmen Mazureková a Mgr. Veronika Lizáková absolvovali metodické semináre v Prešov a získali pomôcky, metodický materiál a finančnú podporu za ktorú nakúpili ďalšie pomôcky.  Vedomosti, ktoré získali na seminároch sa rozhodli odovzdať svojim kolegyniam. Pripravili (19.02.2020) workshop, kde učitelia pracovali v skupinách ako žiaci, učili sa pracovať s technickými pomôckami a riešili úlohy v pracovných listoch. Rozšírili si svoje vedomosti  v témach magnetizmus, elektrina, jednoduché stroje, konštrukcie a technické výzvy. Aktivity so žiakmi, ktoré budú realizovať na hodinách prírodovedy, pracovného vyučovania, techniky a fyziky sú zamerané  na skúmanie, meranie, zisťovanie, práca v skupine, vzájomná pomoc, rovesnícke učenie a prezentáciu svojich výsledkov. Workshop prebiehal v príjemnej a tvorivej atmosfére. Veríme, že získané poznatky a vlastná skúsenosť s prácou s technickými pomôckami pomôžu pedagógom zatraktívniť hodiny prírodovedy , pracovného vyučovania aj iných predmetov.

            Ďakujeme Mgr. Karmen Mazurekovej a Mgr. Veronike Lizákovej za  prípravu a realizáciu workshopu.

        • Kúzelný karneval
          • Kúzelný karneval

          • 1. stupeň

            Dňa 19.02.2020 sa v našej škole uskutočnila Karnevalová show so známym kúzelníkom Wolfom, ktorý nám prišiel spríjemniť fašiangový čas. Jeho kúzelné čísla a nová verzia známej rozprávky Snehulienka  pobavili  našich žiakov aj učiteľov. Deti sa naučili nové tanečné kroky a vytancovali svoje pani učiteľky. Zavŕšením programu bolo vyhodnotenie najkrajšej masky v každej triede.Keďže masky boli veľmi pekné a aj vlastnoručne vyrobené, bolo ťažké vybrať tú najkrajšiu. Počas celej show panovala výborná nálada a tanečným krokom sa žiaci  vrátili do svojich tried.

            Za karneval a krásnu výzdobu v telocvični boli zodpovedné Mgr. Ružena Vaverčáková, Mgr. Alžbeta Koščáková a Mgr. Mária Dudašková.

        • Futbalové víťazstvo v Podolínci
          • Futbalové víťazstvo v Podolínci

          • Sobota 15.2.2020. Naši najstarší futbalisti sa zúčastnili turnaja, ktorý organizuje mesto Podolínec. Predstavilo sa 6 mužstiev, takže nás čakalo 5 zápasov. Najprv sme si zahrali s Ľubicou, ktorú sme zdolali tesne 1:0. Bol to veľmi ťažký zápas, keďže súper mal vysokú kvalitu. No napokon sme to zvládli. Ďalej sme si zmerali sily s družstvom z Plavnice. Tento zápas sme zvládli 3:0 a mali sme to celé pekne rozbehnuté. S domácim mužstvom sme sa trošku potrápili, tu sa ukázala kvalita na našej strane. Tento zápas sme zvládli v pomere 3:2. Posledné dva zápasy som považoval za najťažšie, ale na ihrisku sa ukázal opak. Svojich posledných súperov sme zdolali a turnaj sme s 15- timi bodmi jednoznačne vyhrali. Zápas Lendak Spišská Belá skončil

             

            3:0 a posledný duel sme hrali s Novou Lubovňou, ktorý skončil takisto 3:0. Dokonca sme získali aj individuálne ocenenia. Alexander Koščák z 8.C získal cenu pre najlepšieho brankára a Fabián Výrostek z 8.D získal cenu pre najlepšieho hráča a zároveň strelca. Ďakujem aj ostatným chlapcom za vzornú a úspešnú reprezentáciu našej školy a obce. Mgr. Ján Stupák, tréner (foto vo fotoalbume)

        • Lesná pedagogika
          • Lesná pedagogika

          • 2.A a 2.B

            Dňa 13.2.2020 sa žiaci 2. A a 2. B zúčastnili aktivít s lesným pedagógom p. Jánom Halčinom. Počas nich si overili vedomosti o zvieratách žijúcich v lesoch TANAPu. Oboznámili sa s kráľovskou ozdobou hlavy srnca a jeleňa. Žiakov zaujal každý detail. Nielen dĺžka rastu parožia, ale aj spôsob zhadzovania a možnosť ich zberu. Dozvedeli sa o úlohe lesníka a spoznali pomôcky, ktoré využíva pri svojej práci. Mali možnosť vidieť i malých škodcov lesného porastu. Lesného pedagóga ustavične zasypávali množstvom otázok. Svoje odpovede obohatil vlastnými zážitkami i vtipnými komentármi. Za pútavé dopoludnie veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšie aktivity s lesným pedagógom pánom Halčinom.

            Za aktivitu boli zodpovedné Mgr. Viera Lizáková a PaedDr. Gabriela Majerčáková.

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • 7. ročník

            Aj v tomto školskom roku sa žiaci VII. ročníka  zúčastnili lyžiarskeho výcviku v  hoteli Javorná  v lyžiarskom  stredisku Drienica, ktorý sa nachádza  v okrese Sabinov. Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 70 žiakov siedmeho ročníka, ktorí boli rozdelení v dvoch turnusoch.

            Lyžiarsky výcvikový výcvik  prebiehal podľa výcvikového plánu a splnil svoj cieľ. Ako každý začiatok, aj ten bol náročný. Žiakov  rozdelili do troch  výkonnostných skupín. Približne polovica bola nelyžiarov. Prišli prvé pády, ale aj radosť z prvých oblúkov.  Na konci lyžiarskeho výcviku dokázali všetci bezpečne  zlyžovať celý svah. Podmienky na lyžovanie boli veľmi dobré, svah bol vždy upravený. Počasie sa rozhodlo, že ukáže všetky svoje tváre. A   tak  zažili mráz, sneženie, hustú hmlu, ale aj pekné slnečné počasie. Žiaci si počas lyžiarskeho výcviku rozvíjali svoje fyzické schopnosti a upevňovali kamarátstva v kolektíve.

            Za prípravu, organizáciu lyžiarskeho výcviku a dvadsaťštyri hodinovú starostlivosť o bezpečnosť  žiakov veľmi pekne ďakujeme Mgr. Márii Hudáčekovej, Mgr. Róbertovi Dudovi a Mgr. Daniele Gallikovej.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • obvodové kolo - Mestská knižnica Kežmarok

            Dňa 12.02.2020 sa uskutočnilo obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali šiesti žiaci, víťazi školského kola. Do okresného kola sa prebojovali traja žiaci, a to Andrej Ripka, III.C (Mgr. Anna Girgová); Marianna Koščáková, VIII.A (Mgr. Janka Budzáková) a Martin Halčin, VIII.D (Mgr. Janka Budzáková). Úspešným recitátorom srdečne blahoželáme a budeme im držať prsty v okresnom kole, ktoré sa bude konať 11.03.2020 v Kežmarku. Vyučujúcim ďakujeme za prípravu žiakov na obvodové kolo.

            Za súťaž boli zodpovedné Mgr. Ružena Vaverčáková a asistetka Andrea Ripková.

        • MISS BÁBIKA
          • MISS BÁBIKA

          • Spišská Belá

            13. február 2020 sa opäť niesol v atmosfére ľudových piesní, krásnych uspávaniek a nádherných krojov. Aj tento rok sa naši štyria speváčikovia zapojili do obvodovej súťaže  MISS BÁBIKA v Spišskej Belej, ktorá má široké zastúpenie z rôznych škôl okresu Kežmarok. Súťaž je pre deti vo veku 5 – 8 rokov. Účelom súťaže je predovšetkým rozvíjanie lásky k folklóru a  udržiavanie ľudových tradícií. Našu školu za prvý ročník reprezentovali – Natália Bekešová z 1.D a Nelka Halčínová z 1.C. Nelke  sa podarilo vyspievať 1. miesto.

            Matúš Lizák Barborka Halčinová z 2.D súťažili v kategórii detí vo veku 8 rokov.

            Matúš Lizák získal 2. miesto.  Blahoželáme a všetkým deťom ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu našej školy!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková.

        • Stavanie snehových sôch
          • Stavanie snehových sôch

          • 5. a 6. ročník

            Dňa 07.  februára   2020 mali  žiaci piateho a šiesteho ročníka (spolu 35 žiakov) súťaž v stavaní snehových sôch.  Žiaci súťažili v družstvách, najviac žiakov  sa zúčastnilo zo  VI. C triedy. Žiaci si doniesli lopaty, vedrá, rôzne rekvizity na dotvorenie  snehových sôch a kopy snehu menili na autá, hrady, zvieratá, chalúpku, snehuliakov a rôzne veselé postavičky ... Súťažiaci  mali vďaka snehovej nádielke výborný sneh na stavanie, príjemné počasie a výbornú náladu. Porota - Mgr. Daniela Galliková, Ing. Mária Švorcová a Mgr. Mária Hudačeková, vyhodnotili prácu jednotlivých družstiev.

            Výsledky:

             1. miesto: Štefan Suchanovský, Andrej Selvek, František Selvek,   VI.C

             2. miesto: Štefánia Budzáková, Michaela Badovská, Lenka Neupauerová, V.A                         

             3. miesto: Klaudia Budzáková , Mária Majerčáková, VI.C

                             Sára Neupauerová, Mária Galliková, Jana Grichová 

            Žiakom blahoželáme a tešíme sa, že toľko žiakov strávilo voľný čas na čerstvom vzduchu so svojimi kamarátmi!

            Za aktivitu boli zodpovedné Ing. Mária Švorcová a Mgr. Daniela Galliková. (foto vo fotoalbume)                                                                                                                                                                                                                      

        • KÚZELNÁ FYZIKA
          • KÚZELNÁ FYZIKA

          • zábavno-vzdelávacie predstavenie

            Žiaci 6., 7., a 8. ročníka sa  dňa 06.02.2020 zúčastnili zábavno-vzdelávacieho predstavenia „Kúzelná fyzika“. Pán Michal Figura predstavil pásmo experimentov s fyzikálnou podstatou a často neočakávaným dejom  tzv. fyzikálne kúzla. Jednotlivé experimenty boli vyberané tak, aby  zaujali a žiaci videli pokusy z optiky, merania času, magnetizmu. Cieľom predstavenia bolo vyvolať záujem o fyzikálne deje okolo nás, vnímať fyziku na každom kroku a popularizovať túto krásnu vednú disciplínu.

            Za akciu bola zodpovedná Mgr. Ivana Suchanovská.

        • Geografická  olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • okresné kolo

            Dňa 06.02.2020 sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády, ktoré sa konalo  v ZŠ Nižná  brána Kežmarok. Do okresného kola postúpili najúspešnejší žiaci zo školského kola. Našu školu reprezentovalo 8 žiakov v troch  kategóriách. Všetci žiaci boli úspešní riešitelia Geografickej olympiády (museli získať 65 bodov). Najviac nás potešila Sabína Halčinová VII.C, ktorá získala 2. miesto a postúpila na krajské kolo, ktoré sa bude konať 17.04.2020 v Prešove.

            Všetkým žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a Sabíne  Halčinovej prajeme veľa šťastia na krajskom kole! Za prípravu žiakov na olympiádu ďakujeme vyučujúcim geografie! Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Mária Hudáčeková.