• Prevencia šikanovania a kyberšikany
          • Prevencia šikanovania a kyberšikany

          • preventívna aktivita

            Dňa 24.02.2023 sa uskutočnila na 1. a 2. stupni preventívna aktivita zameraná na šikanovanie a kyberšikanovanie, pretože patria medzi najzávažnejšie negatívne javy, s ktorými sa v súčasnej dobe stretáva takmer každá škola. Výskumy potvrdzujú jej narastajúci výskyt, znižovanie vekovej hranice agresorov a obetí šikanovania, zvýšenú brutalitu a aj rafinovanosť šikanovania. Úlohou preventívnej aktivity bolo zvýšiť ich povedomie o existujúcich rizikách na internete, ako aj citlivosť voči negatívnym javom. Dnešní žiaci sú populáciou najviac napojenou na internet. Jedným z rizík elektronickej komunikácie sa stalo kyberšikanovanie.

            Cieľom aktivity bolo:

            • apelovať na žiakov, aby sa rozprávali s rodičmi, učiteľmi na tému: Čo je kyberšikanovanie,
            • naučiť žiakov chápať reálne, ale i možné mediálne vplyvy na jednotlivca, ale tiež na rôzne aspekty spoločenského diania, a to tak pozitívne ako aj negatívne
            • naučiť žiakov ako lepšie rozoznávať, pomenovávať svoje emócie a prežívanie, ako lepšie zvládať záťažové a konfliktné situácie, ako byť vnímavejším voči ostatným. 

            Tejto téme bola venovaná jedna vyučovacia hodina, počas ktorej si žiaci pozreli edukačné videá a následne besedovali, diskutovali, realizovali rôzne aktivity a hry. tejto téme sa v budúcnosti budeme naďalej venovať.

            Ta metodickú prípravu tejto aktivity ďakujeme koordinátorlám prevencie šikanovania Mgr. Anne Girgaschovej, Mgr. Ivete Starinskej a Mgr. Anne Budzákovej.