• Počtárik
          • Počtárik

          • Školská matematická súťaž  pre 1. - 2. ročník

            V utorok 9. mája sa konala medzitriedna matematická súťaž "Počtárik"  v 1. a 2.  ročníku. Súťaž prebiehala  počas 3. vyučovacej hodiny. Každá trieda mala 5 svojich zástupcov, ktorých úlohou bolo vyriešiť 15 matematických úloh zameraných  hlavne na logické myslenie. Žiaci súťažili ako jednotlivci. Výsledky žiakov boli veľmi vyrovnané a vo viacerých prípadoch poradie žiakov záviselo aj od rýchlosti odovzdania riešenia. Výhercom srdečne blahoželáme!

            Výsledky 1. ročník:

            1. Marek Koščák 1.B, Kristína Kačurová 1.B

            2. Laura Špak 1.D

            3. Mário Grich 1.B, Martin Koščák   1.A

            Výsledky 2. ročník:

            1. Tomáš Dravecký 2.B

            2. Katarína Hudáčeková 2.B

            3. Ema Gáborová 2.B

            Za súťaž boli zodpovedné pani učiteľky Mgr. Karmen Mazureková, Mgr. Mária Dudašková.

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

          • okresná súťaž v speve ľudových piesní

            Slávik Slovenska má krásnu a bohatú históriu. 15. mája 2023 znela v MsKS v Kežmarku krištáľovo čistá slovenská ľudová pieseň v podaní 27 žiakov základných škôl z Kežmarku, Spišskej Belej, Veľkej Lomnice, Ľubice, Toporca, Spišských Hanušoviec či Lendaku. Okrem prekrásnych slovenských ľudových piesní hýrilo MsKS i krojmi z rôznych kútov Slovenska. Porota to vôbec nemala jednoduché, nakoľko väčšina speváčikov sú členmi aj detských folklórnych súborov v okrese Kežmarok. Za Lendak súťažili v 1. kategórii Veronika Majerčáková (3.C), v 2. kategórii Sára Neupauerová (6.E), Liliana Smoleňáková (6.D) a v 3. kategórii Blažena Halčinová (9.C) a  Júlia Sára Špaková (9.D). Júlia nám vyspievala 3. miesto. Ďakujem všetkým speváčkam, že dôstojne reprezentovali našu školu na okresnej súťaži a pánovi učiteľovi Matúšovi Lizákovi za pomoc pri sprevádzaní na akordeóne.

            Veríme, že slávičí hlások, ktorý vychádzal z hrdielok tých najjemnejších a najkrajších ľudských bytostí – našich detí – nikdy nezanikne.

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková.

          • DRAMAFEST PREŠOV 2023

          • Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Dňa 2.5.2023 sa žiaci z čitateľsko-dramatického krúžku v anglickom jazyku zúčastnili 13. ročníka Dramafestu 2023 v Prešove. Na Dramafeste sa predstavilo päť divadelných súborov. Žiaci základných škôl a študenti vysokej školy formou predstavení s cieľavedomou dramaturgiou v anglickom jazyku priniesli kultúrny zážitok a na oplátok si odniesli zaujímavú skúsenosť ako herci.  Dramafest sa konal pod záštitou Inštitútu  anglistiky a amerikanistiky Filozofickej fakulty v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove ako súčasť série podujatí Akademický Prešov. Žiaci našej školy vo svojich vystúpeniach použili tému známeho literárneho diela Vianočná koleda od Ch. Dickensa, ktorou chceli vyjadriť  vtedajšie myšlienky v kontraste s dnešnou dobou. Všetci naši trinásti účinkujúci sa s pomocou svojich pedagógov:  p. uč. Mgr. A. Budzákovej, p. riaditeľky M. Budzákovej a p. uč. M. Hudáčekovej v rolách režisérov, snažili priniesť umelecký zážitok so štipkou anglickej kultúry, čo sa im podarilo. Na záver sa k  celej akcii a k jednotlivým číslam vyjadrili odborníci na drámu a anglický jazyk. Ako diváci sa Dramafestu zúčastnili aj žiaci našej školy z 5.- 8. ročníkov. Svojou prítomnosťou povzbudzovala našich hercov z hľadiska p. riaditeľka PaedDr. Mária Budzáková, pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudáčeková a p. uč. Mgr. Anna Budzáková. 

            Dramatizácia – 13 žiakov:

            Menoslov hercov - dráma:

            1. Smoleňáková Michaela - 6.A

            2. Galliková Laura - 6.B

            3. Grich Ján - 6.B

            4. Majerčáková Patrícia - 6.B

            5. Majerčáková Paulína - 6.B

            6. Maliňak Patrik - 6.B

            7. Sulitková Nina - 6.B

            8. Selveková Stanislava - 6.C

            9.Galliková Vanesa - 7.A

            10. Koščák Adrián - 7.A

            11. Špaková Mária - 7.D

            12. Sulitka Vojtech - 8.A

            Zvukár, osvetľovač:

            13. František Lizák - 7.C

            Za vzornú reprezentáciu školy a obce ďakujeme všetkým účinkujúcim žiakom a hlavne vedúcej krúžku Mgr. Anne Budzákovej. Ďakujeme jej  za energiu, čas a chuť venovať sa svojim žiakom a rozvíjať ich potenciál!

        • Ide sa na kraj!
          • Ide sa na kraj!

          • Okresné kolo v atletike

            10.05. 11.05.2023 sa konalo okresné kolo v atletike a naše dievčatá a  chlapci  ukázali svoje atletické schopnosti a súťaživého ducha. Šesť dievčat  a šesť chlapcov  bojovalo v rôznych  atletických disciplínach, ako je beh na      60 m, skok do diaľky, hod kriketovou loptičkou a vrh guľou.

            Súťaž sa ukončila kráľovskou disciplínou - štafetovým behom, ktorý bol skutočným vrcholom celého podujatia. Včera naši chlapci preukázali veľa sily, ale chyba vo výkone ich stála pódiové umiestnenie. Aj napriek tomu si zaslúžia veľkú pochvalu. Osobitne chceme pochváliť Lukáša Výrosteka zo VII.C, ktorý vybojoval v behu na  60 m 2. miesto a tesne za ním na 3. mieste  bol Martin Neupauer z IX.AMajstrom okresu vo vrhu guľou sa stal opäť Martin Neupauer. Ďalšie pódiové  umiestnenie získal  Martin Gallik z IX.B, ktorý v behu na 800m  vybojoval 1. miesto. Okrem toho chlapcov reprezentovali aj Dominik Andráši z IX.C, František Gallik z IX.B  a Rafael Halčin z VIII.D. Celkovo sa chlapci  umiestnili na 4. mieste medzi 10  školami z okresu Kežmarok.

            11.05.2023 boli na programe dievčatá a ukázali, že v atletike sú rovnako silné ako chlapci. Bojovali a predvádzali vynikajúce výkony. Už od začiatku súťaže sa usadili na 1. mieste, ktoré si bojovnosťou a vyrovnanými výkonmi udržali až do konca súťaže. Najlepšie si počínala Barbora Konopová, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v hode kriketovou loptičkou a na 3. mieste vo vrhu guľou. Vo vrhu guľou ju predbehla Natália Halčinová z VIII.B, ktorá získala pekné 2. miesto. Na 3. miesto  v hode kriketovou loptičkou  sa postavila Karolína Budzáková zo VII.B. V skoku do diaľky  jednoznačne zvíťazila Blažena Halčinová z IX.C. Pred štafetovými behmi zavládla mierna nervozita, ale dievčatá to zvládli bravúrne a opäť vybojovali 1. miesto. Najmladšou účastníčkou našej výpravy bola Ivana Neupauerová zo VI.A, ktorá súťažila, bojovala, ale hlavne získavala cenné atletické skúsenosti.  Celkovo sme sa medzi školami umiestnili na 1. mieste a to je aj vstupenka na krajské kolo, ktoré sa uskutoční koncom mája v Prešove.  

            Chceme poďakovať všetkým dievčatám a chlapcom, ktorí zastupovali našu školu na tejto atletickej súťaži.  Vaše úsilie, tréningy a súťaživý duch nás urobili hrdými a ukázali, že naša škola má skutočne talentovaných a odhodlaných športovcov. Dievčatám želáme veľa šťastia a úspechov na krajskom kole. Poďakovanie patrí aj učiteľom TSV za ich úsilie a čas, ktorý vynaložili na prípravu  na túto  atletickú súťaž.

            Zodpovední učitelia: Mgr. Duda, Mgr. Hudáček, Mgr. Hudáčeková

        • Cesta jabĺčka
          • Cesta jabĺčka

          • 2. ročník

            Začiatkom mája nás navštívila pracovníčka firmy Plantex z malebnej obce Veselé, ktorá našej škole dodáva chutné ovocie. Pútavou prednáškou priblížila žiakom akú náročnú cestu si musí prejsť jabĺčko od malého semienka až po krásne chutné jablko na stole, koľko starostlivosti si vyžaduje správne pestovanie jabloňových stromov. Žiaci  virtuálne nazreli do ovocného sadu, a dozvedeli sa  aj zaujímavosti o tom, ako pracovníci chránia jablone pred mrazom a škodcami, a prečo je potrebné každý deň jesť ovocie. Žiaci si z prednášky odniesli nielen vedomosti, ale i krásne šťavnaté jabĺčko.

            Ďakujeme firme Plantex za odbornú prednášku a jabĺčka pre žiakov.

        • Projektové vyučovanie - Finančná gramotnosť
          • Projektové vyučovanie - Finančná gramotnosť

          • 1. stupeň

            Dňa 5. mája 2023 sa uskutočnilo v triedach prvého stupňa projektové vyučovanie na tému - finančná gramotnosť. Cieľom projektového vyučovania bolo naučiť žiakov orientovať sa v základných pojmoch v oblasti finančnej gramotnosti a osvojiť si základné zručnosti  v tejto oblasti. Počas vyučovania sa žiaci  v rámci jedného ročníka  oboznámili s históriou peňazí. Skúšali odhadnúť čo si môžu kúpiť za určitú sumu peňazí. Riešili úlohy, pri ktorých realizovali nákupy. Učili sa kontrolovať výdavok z nákupu pri hre na obchod. Porovnávali ceny tovarov u rôznych obchodníkov a rozhodovali sa, kde nakúpia lacnejšie. Realizovali nákupy podľa vopred pripraveného zoznamu, ktorý si urobili podľa ingrediencií z konkrétneho receptu a súčasne využívali porovnávanie cien. Vo svojich triedach si vyskúšali ako fungoval výmenný obchod a vymieňali si navzájom svoje nadbytočné hračky. Žiaci si vyrobili papierové peňaženky a z rôznych odpadových materiálov pokladničky. Oba výrobky súvisia s peniazmi a žiaci z nich mali veľkú radosť. Projektové vyučovanie bolo názorné a veľmi prínosné pre rozvoj finančnej gramotnosti  žiakov.

            Finančná gramotnosť je oblasť, ktorú je potrebné rozvíjať neustále, preto vyučujúci túto tému aplikujú v medzipredmetových vzťahoch formou rozhovorov a osobných skúseností žiakov alebo praktických činností počas celého školského roka.

            Zodpovedný učiteľ:  Mgr. Karmen Mazureková, Mgr. Veronika Lizáková, triedne učiteľky. (foto vo fotoalbume)

        • Botanikiáda
          • Botanikiáda

          • školské kolo

            Dňa 20. apríla  sa uskutočnilo školské kolo Botanikiády online.  Do tejto súťaže sa zapojilo 17 najšikovnejších piatakov. Žiaci si preverili  vedomosti z botaniky.  Súťažiaci mohli získať v teste maximálne 20 bodov.  Víťazom školského kola Botanikiády sa stal Damián Dvorčák z V.C získal 17 bodov, 2. miesto obsadil Matúš Lizák z   V.D získal 16 bodov 3. miesto Zdenka Zavadská z V.C získala 16 bodov.  Najlepší dvaja riešitelia školského kola Botanikiády postupujú na regionálne kolo do Košíc.  Damiánovi a Matúšovi srdečne blahoželáme a v ďalšom kole im budeme držať prsty!

             Za súťaž boli zodpovedné Ing. Mária Švorcová, Mgr. Lucia Rabárová.

        • „Deň Slnka“
          • „Deň Slnka“

          • Projektové vyučovanie - fyzika, 6. ročník

            Tretí májový deň patrí našej najbližšej a najjasnejšej hviezde, ktorá svojím žiarením vytvára podmienky života organizmov na Zemi. Tento deň je určený nielen na pripomenutie dôležitosti tohto vesmírneho telesa, ale aj na propagáciu ekológie a významu ochrany životného prostredia, odborných činností a pozorovaní v oblasti slnečnej fyziky. Málokto z nás si uvedomuje, že krásny slnečný deň je niečo, čo je vo vesmíre veľmi výnimočná situácia. Pre vesmír je typická hlboká tma a chlad, a len v malom okolí hviezd je teplo a svetlo, ktoré považujeme za samozrejmosť. Preto si naše Slnko zaslúži, aby sme mu aspoň raz za rok vzdali „hold“. Pri tejto príležitosti sme sa téme Slnko venovali na hodinách fyziky v šiestom ročníku, keďže posledný tematický celok, ktorý ich ešte tento školský rok čaká je astronómia. Téme Slnko boli venované projekty a rozprávanie o zaujímavých faktoch Slnka. Žiaci  prišli do školy oblečení vo farbách Slnka. Aj napriek tomu, že tento deň mal patriť Slnku, tak sa nám Slnko schovalo za mraky a celý deň pršalo. To nás neodradilo a „slnečný deň“ sme si vytvorili v triedach, ktoré sa premenili do farieb Slnka.

            Zodpovednosť: Ing. Darina Adamicová, Mgr. Dana Mačáková, Mgr. Róbert Duda.

          • Škola v prírode

          • 4. ročník

            Naši štvrtáci sa aj tento rok zúčastnili školy v prírode na Liptove. Zážitkovými metódami si upevňovali získané vedomosti z prírodovedy, vlastivedy a prierezových tém. Spoznávali krásy prírodného bohatstva regiónu Liptov. Cez voľnočasové aktivity upevňovali kolektívy žiakov a priateľské vzťahy v triedach. V teréne sa popasovali s rôznymi výzvami na podporu rozvoja a formovania  charakteru osobnosti dieťaťa. Žiaci navštívili skanzen vo Vlkolinci, Stanišovskú jaskyňu, Slovenské múzeum jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, jazdili na koni, videli farmu pri penzióne a relaxovali v bazéne. V popoldňajšom čase sa žiakom venovali animátori CK Wachumba, ktorí im pripravovali súťaže, zábavné hry, diskotéku, športové aktivity, nočnú hru a rozlúčkový večer.  Program ŠvP bol veľmi bohatý, žiaci mali množstvo podnetov, zážitkov, deti získali uznanie, že zvládli byť týždeň preč od rodičov. Všetci úspešne absolvovali školu v prírode a domov si odniesli množstvo skvelých spomienok. Vyučujúci vďaka výbornej predošlej príprave tento čas zvládli bez rušivých momentov. O zdravie žiakov sa starala profesionálna zdravotníčka. Žiaci mali aj príjemnú nečakanú návštevu. Prišiel ich pozrieť pán kaplán P. Drdák a pripravil im sv. omšu. 

            Za dvadsaťštyri hodinovú starostlivosť o žiakov v škole v prírode ďakujeme pani učiteľkám Mgr. Eve Dvorčákovej, Mgr. Márii Neupauerovej, Mgr. Tatiane Kostikovej, Mgr. Anne Girgovej, Mgr. Lenke Gallikovej, Mgr. Petre Vidovej a asistentkám Bc. Andrei Ripkovej, Bc. Janke Koščákovej. (foto vo fotoalbume)