• Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko
          • Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Dňa 22. februára 2024 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Našu školu v troch kategóriách reprezentovali Paula Majerčáková VI. C, Gabriel Badovský V. C a Gabriela Koščaková III. C. V mestskej knižnici v Kežmarku sa stretli najlepší recitátori škôl celého okresu a zabojovali o umiestnenie a postup na krajské kolo. Spomedzi našich žiakov sa nakoniec na druhom mieste v II. kategórií umiestnil Gabriel Badovský z V.C, ktorého pripravovala pani učiteľka Mgr. Jana Budzáková. Výhercom blahoželáme a všetkým deťom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy! Tešíme sa na ďalšie ročníky. (foto vo fotoalbume)

            Zodpovedný učiteľ:  Mgr. Z. Simona Lizáková

        • Lendackí speváčikovia opäť nesklamali!
          • Lendackí speváčikovia opäť nesklamali!

          • Obvodová súťaž  "MISS BÁBIKA 2024"​​​​​​​​​​​​​​

            21. február 2024 sa niesol v atmosfére ľudových piesní, krásnych uspávaniek a nádherných krojov. Aj tento rok  - ako už býva vo februári zvykom - sa naši 8 speváčikovia zapojili do obvodovej súťaže  MISS BÁBIKA v Spišskej Belej. V súťaži majú zastúpenie rôzne školy okresu Kežmarok a je určená  pre deti vo veku 5 – 8 rokov. Účelom súťaže je predovšetkým rozvíjanie lásky k folklóru a  udržiavanie ľudových tradícií. Za okres Kežmarok sa súťaže v 3 kategóriách zúčastnilo 27 detí.

            Spojenú školu za najstaršie oddelenie MŠ reprezentovali Anna Grichová, Emília Stupáková a Terézia Nebusová.

            Emília vyspievala krásne 1.miesto a Terezka získala 2. miesto. Za prvý ročník súťažili Veronika Majerčáková, Katarína Strelová (1.A) a Petra Potanecká. (1.D) V tejto kategórii sme opäť získali 1. miesto, ktoré svojím krásnym hláskom vyspievala Petra Potanecká  a 3. miesto putovalo Katke Strelovej.

            Za druhý ročník sa súťaže zúčastnili Laura Špak (2.D) a Martin Koščák. (2.A)  Ani tu sme neobišli naprázdno a Laura získala 3. miesto.

                        Všetkým deťom ďakujem za dôstojnú reprezentáciu našej školy, pani učiteľkám z MŠ - Bc. Márii Hudákovej a Mgr. Františke Petrasovej - za pomoc pri nácviku najmladších ratolestí a, samozrejme,  obrovské poďakovanie patrí rodičom, ktorí prišli do Spišskej Belej podporiť svoje deti!

             

             Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková (foto vo fotoalbume, facebook).

        • Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • krajské kolo

            Dňa 15. februára 2024 sa v budove ABC - CVČ na Októbrovej 30 v Prešove uskutočnilo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentoval víťaz školského kola Rafael Halčin z 9.D, ktorý súťažil v kategórii 1C (germanofónni žiaci). Súťaž začala písomnou časťou a jej úspešní riešitelia postúpili neskôr do ústnej časti. Rafaelovi sa podarilo nakoniec získať z možných 100 bodov  pekných 84 bodov. Celkovo sa umiestnil na 7. mieste z 13 zúčastnených. Rafaelovi ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy a prajeme veľa chuti do učenia!

            Za olympiádu bola zodpovedná Mgr. Miroslava Grigláková.

        • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Prešov

            Dňa 14.02.2024 sa v priestoroch Základnej školy, Bajkalská 29 v Prešove uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa prvýkrát zúčastnila aj žiačka 7.D triedy Terézia Majerčák. Súťažila v kategórii 1C, ktorá je určená žiakom, ktorých pobyt v anglicky hovoriacich krajinách alebo v inej krajine, v ktorej vyučovacím jazykom bol AJ, trval dlhšie ako dva mesiace. V tejto kategórii súťažili žiaci piateho až deviateho ročníka spolu bez vekového rozdielu. Počas súťaže žiaci absolvovali ústne ako aj písomné úlohy. Terézia ako jedna z najmladších súťažiacich obsadila 19. miesto z 24 zúčastnených.
            Zodpovedný učiteľ: Ing. Beáta Gurková

        • Detský čin roka 2023
          • Detský čin roka 2023

          • Naši žiaci sa v šk. roku 2023 zapojili do celoslovenského projektu Detský čin roka, ktorý sa konal pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Detský čin dáva šancu deťom pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a ako pomôcť ľuďom i prírode. V kategórii "Pomoc rovesníkom" bola ocenená naša žiačka Sára Stupáková z 5.A, ktorá získala diplom a vecné ceny. Toto ocenenie je nielen poctou pre Sáru, ale aj pre našu školu. Treba si uvedomiť, že každý dobrý skutok, či už veľký alebo malý, má svoje miesto a hodnotu.

            Sárke srdečne blahoželáme a pani učiteľke Mgr. Tatiane Kostikovej ďakujeme, že sa každoročne zapája so svojimi žiakmi do tohto krásneho projektu! (foto vo fotoalbume, facebook)

        • Olympiáda finančnej gramotnosti pre žiakov ZŠ
          • Olympiáda finančnej gramotnosti pre žiakov ZŠ

          • OA Stará Ľubovňa

            Naši žiaci súťažili ako štvorčlenné družstvo v zložení - Kamil Koščák, 9.B, Markus Hudák, 9.B, Alžbeta Halčinová, 9.D a Vanesa Galliková 8.A, Nutnou podmienkou bolo zastúpenie žiakov z 8. aj 9. ročníka. Za správne riešenie úloh získalo družstvo body. Spomedzi 13 družstiev z okresu Stará Ľubovňa sme získali 4. miesto. Naši žiaci si tiež mohli obzrieť budovu školy spolu s výukou, keďže táto súťaž bola spojená s Dňom otvorených dverí. Žiakom blahoželáme k peknému umiestneniu!

            Za súťaž bola zodpovedná Ing. Miroslava Sisková.

          • Príbeh hudby

          • 2. stupeň

            Dňa 15.02.2024 sa naši žiaci stali súčasťou koncertu, na ktorom vystúpili telesá ako Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor a Bratislavský chlapčenský zbor, a to pod taktovkou MgA. Gabriela Rovňáka PhD., zbormajstra a pedagóga Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne. Pýtate sa ako? Prostredníctvom streamovaneho podujatia Príbeh hudby mala po roku opäť naša škola možnosť preniesť sa do koncertnej siene Slovenskej filharmónie. Okrem uvedených účinkujúcich na koncerte participovali herec Vladimír Kobielsky, ktorý sa zhostil role skladateľa Eugena Suchoňa a sólisti Barbara Braunova (mezzosoprán), Alexander Fellmayer (soprán) a Aniko Patkolo (husle). Súčasťou vystúpenia bol aj konkurz na nového huslistu Slovenskej filharmónie. Každá trieda mala možnosť vybrať najlepšieho uchádzača a hlasovať online ešte počas koncertu. Deťmi zvolená úspešná členka zahrala spolu s orchestrom Koncert pre husle a orchester e mol od Felixa Mendelssohna Bartholdyho. Počas celého vystúpenia žiaci vypĺňali pracovné listy, ktoré pre nich pripravil samotný realizátor podujatia.

            Je úžasné, že aj deti mimo Bratislavy majú možnosť okúsiť krásu hudby v podaní tých najlepších. Obrovská vďaka patrí organizátorovi za to, že nezabúda na najmenších poslucháčov a sprevádza ich svetom hudby pre nich zrozumiteľnou formou.

            Za aktivitu bol zodpovedný Mgr. Martin Habiňák.

        • Kúzelný karneval
          • Kúzelný karneval

          • 1. stupeň

            Dňa 13.2.2024 sme v našej škole zorganizovali karnevalovú show pre žiakov 1. stupňa s vystúpením známeho kúzelníka Wolfa, ktorý nám pridal trochu mágie do tohto špeciálneho fašiangového obdobia. Jeho úžasné kúzla a Sranda Banda pobavili nielen našich žiakov, ale aj pedagógov. Deti a učitelia sa predviedli v nádherných a originálnych kostýmoch, naučili sa nové tanečné kroky a s radosťou a veľkou chuťou pretancovali zvyšok  show. Atmosféra bola skvelá a po skončení sme sa s úsmevom na tvári vrátili do tried. Všetci sa už tešíme, že si to opäť o rok zopakujeme.

            Za prípravu a karnevalovú výzdobu ďakujeme Mgr. Alžbete Koščákovej, Mgr. Márii Dudaškovej  a taktiež žiakom 2. stupňa, ktorí pomáhali pri výzdobe a upratovaní telocvične. 

            (foto vo fotoalbume, facebook)

        • Lyžiarsky výcvik - Ski Opalisko, Hotel Moravica - Liptovský Ján
          • Lyžiarsky výcvik - Ski Opalisko, Hotel Moravica - Liptovský Ján

          • 7. ročník

            V dňoch 22.01. – 26. 01.2024  a 05.02. – 09.022024 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik   žiakov siedmeho ročníka. Tohto roku sme sa rozhodli pre zmenu miesta lyžiarskeho výcviku. Žiaci boli ubytovaní v Hoteli Moravica v Liptovskom Jane a výuka lyžovania prebiehala v lyžiarskom stredisku Ski Opalisko v Závažnej Porube. Lyžiarskeho výcviku sa tento rok zúčastnilo 103 žiakov z piatich tried siedmeho ročníka, ktorí boli rozdelení na dva turnusy.

            Lyžiarsky výcvik  prebiehal podľa stanoveného výcvikového plánu. Ako každý začiatok, aj ten náš bol opäť náročný. Žiakov  sme rozdelili do štyroch  výkonnostných skupín. V prvom turnuse bola organizácia o to náročnejšia, že skupinu tvorilo až 58 žiakov z troch tried. Na druhom turnuse sme mali spolu 45 žiakov, no na tomto turnuse nás zas potrápilo počasie. Počas celého týždňa sa teploty pohybovali v plusových hodnotách a tak aj lyžovačka bola o to ťažšia.

            Prvé dva dni lyžiarskeho výcviku nám stále dávajú poriadne zabrať. Najmä práca s treťou a štvrtou skupinou, kde je práca so začiatočníkmi vždy najťažšia. Žiaci sa postupne oboznámili s lyžami  a svahom, vyskúšali si prvý oblúk, prvé zastavenie, jazdu na vleku, ale aj prvý pád.

            Žiaci, ktorí už v minulosti stáli na lyžiach boli zaradení do prvej a druhej skupiny, v ktorých zdokonaľovali svoje lyžovanie so svojimi inštruktormi. Základom ich práce bolo zvládnuť jazdu v carvingovom oblúku, napojenie jednotlivých oblúkov, ako aj rýchlejšiu a dynamickejšiu jazdu. Každá skupina splnila svoj stanovený cieľ a na konci výcviku všetci žiaci zvládli  jazdu na svahu.

            V rámci regenerácie a oddychu sme zavítali do najväčšieho Aquaparku na Liptove. Žiaci si tak mohli oddýchnuť v termálnych bazénoch, zabaviť sa na toboganoch a zacvičiť si aquagym.   

            Ďakujem všetkým kolegom, ktorí sa podieľali nie len na realizácii, ale aj príprave lyžiarskeho výcviku. Ďalej zdravotnej sestre Anne Selvekovej za lekársku starostlivosť a samozrejme žiakom za ich výborné správanie počas celého lyžiarskeho výcviku.  Veríme, že si žiaci odnášajú krásne spomienky a budú naďalej zdokonaľovať svoje lyžiarske schopnosti a zručnosti.

            Kolektív LV: Mgr. Róbert Duda, Mgr. Mária Hudáčeková, Mgr. Tomáš Hudáček, Mgr. Anna Budzáková, Mgr. Štefan Halčin, Anna Selveková

            Zodpovedný učiteľ: Mgr. Róbert Duda