• Čarovný betlehem vo výstavnej sieni kežmarského múzea

          • tvorivé dielne

            Dňa 30.11.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili prvého bloku tvorivých dielní, ktoré prebiehali ako sprievodné podujatie krásnej výstavy betlehemov z dielne známej keramikárky Márie Hanúskovej. Počas tvorivých dielní žiaci pracovali  s modelárskym materiálom, ktorý je podobný hline. Dozvedeli sa viac o symbole Vianoc - betleheme. Úlohou nebolo len modelovať, ale aj farbiť, lepiť a strihať. Inšpiráciou pre ich výrobky bola výstava betlehemov, ktorá je sprístupnená v priestoroch výstavnej siene.

            Za aktivitu bola zodpovedná Ing. Darina Adamicová.

        • Mikuláš v škole
          • Mikuláš v škole

          • V piatok 2. decembra navštívil našu školu Mikuláš, ktorý postupne navštevoval   triedy 1. stupňa, aby obdaroval každého žiaka. Spolu s anjelom a čertom našich žiakov trošku preverili, či sa učia a poslúchajú. Žiaci  privítali Mikuláša peknou básničkou, pesničkou alebo modlitbičkou. Žiaci na 2. stupni to dnes nemali ľahké, pretože mali mikulášsku súťaž a museli odpovedať správne na súťažné otázky. Všetky triedy to zvládli výborne a dostali odmenu.

            Deň sv. Mikuláša vniesol medzi školské lavice prvý silnejší vánok sviatočnej adventnej nálady, ktorá na našej škole panuje už od začiatku adventu a vyvrcholí vianočnými sviatkami. Ďakujeme Mikuláš, že si strávil s nami tento predvianočný čas.

            Zodpovedné: Mgr. Helena Hudáčková, Mgr. Ružena Vaverčáková

        • Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • školské kolo

            Olympiáda v nemeckom jazyku je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov ZŠ,  je organizovaná ako postupová súťaž, ktorá je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov ZŠ v nemeckom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť. V tomto školskom roku sme sa rozhodli otestovať talentovaných žiakov Adama a Rafaela Halčinovcov, ktorí absolvovali 25. novembra písomnú a ústnu časť v školskom kole. Obsahom 1. časti olympiády bolo počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, test na preverenie gramatiky, lexikálnych jednotiek, fráz a ustálených spojení. Druhá - ústna časť - bola zameraná na opis obrázka a konverzáciu na vybraté témy, kde sme hodnotili komunikačné zručnosti, plynulosť vyjadrovania, jazykovú úroveň, rozsah slovnej zásoby a jej použitie, ale i správnu výslovnosť a intonáciu. Obaja žiaci boli v školskom kole olympiády úspešní, splnili stanovené podmienky a získali postup na okresné kolo v kategórii 1A a 1B. Žiakom ďakujeme a prajeme 18. januára 2023 „Viel Glück! (veľa šťastia)“!

             

            Zodpovedné: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Mária Grichová

        • .... A SLOVO BOLO U BOHA...
          • .... A SLOVO BOLO U BOHA...

          • školské kolo recitačnej súťaže

            V pondelok  28. novembra 2022 sa uskutočnila na prvom stupni súťaž v umeleckom prednese kresťanskej poézie a prózy pod názvom „...a Slovo bolo u Boha“. Jej cieľom je spoznať krásu kresťanskej literatúry a rozvíjať o ňu záujem. Žiaci boli pekne pripravení a tešili sa, že sa po dvoch rokoch opäť mohli takto spolu stretnúť. Súťaže sa zúčastnilo celkovo 28 žiakov prvého až štvrtého ročníka. Pri hodnotení sa porota zameriavala najmä na vhodnosť výberu textu, hlasovú a rečovú techniku, a prejav recitátora. V jednotlivých kategóriách sa žiaci umiestnili takto:

            1. kategória (1. – 2. roč. ) - poézia
            1. miesto: Dominika Galliková 2. C (vyučujúca Mgr. K. Dravecká)
            2. miesto: Kiara Majerčáková 2. C (vyučujúca Mgr. K. Dravecká)
            3. miesto: Mária Grichová 2. A (vyučujúca Mgr. A. Koščáková)
            1. kategória (1. – 2. roč. ) – próza
            1. miesto: Jozef Žmijovský 2. C (vyučujúca Mgr. K. Dravecká)
            2. miesto: Gabriela Koščáková 2. C (vyučujúca Mgr. K. Dravecká)
            3. miesto: Šimon Jašňák 2. A (vyučujúca Mgr. A. Koščáková)
            1. kategória (3. – 4. roč. ) - poézia
            1. miesto: Gabriel Badovský 4. C (vyučujúca Mgr. E. Dvorčáková)
            2. miesto: Ema Stolárová 3. A (vyučujúca Mgr. K. Budzáková)
            3. miesto: Annamária Neupauerová 4. D (vyučujúca Mgr. M. Neupauerová)
            1. kategória (3. – 4. roč. ) – próza
            1. miesto: Lucia Majerčáková 4. D (vyučujúca Mgr. M. Neupauerová)
            2. miesto: Lenka Selveková 3. A (vyučujúca Mgr. K. Budzáková)
            3. miesto: Mária Semaňáková 4. C (vyučujúca Mgr. E. Dvorčáková)

            Súťažiacim ďakujeme za účasť a výhercom blahoželáme!

            Za súťaž boli zodpovedné Mgr. Mária Neupauerová a Mgr. Katarína Budzáková.

             

        • Mladý ekofarmárik
          • Mladý ekofarmárik

          • SOŠ agropotravinárska a technická, Kežmarok

            Dňa 25.11.2022 Samuel Halčin a Mária Špaková reprezentovali našu školu v súťaži Mladý ekofarmárik. Do súťaže sa zapojilo  spolu šesť škôl popradského a kežmarského okresu. Každú školu reprezentovali dvaja žiaci. Súťažiaci si preverili vedomosti z biológie: základné vedomosti o živočíchoch, poznávanie rastlín a semien. Skladali puzzle, degustačnými skúškami rozpoznávali mliečne výrobky...Víťazom tejto súťaže sa stal žiak našej školy Samuel Halčin zo VII. D. Test z biológie zvládol výborne a ostatné úlohy už riešil so spolužiačkou Máriou Špakovou. Spolu sa im darilo a získali veľa cenných bodov. Mária obsadila pekné 4. miesto z dvanástich súťažiacich. Súťažiacim, aj pedagógom sa táto súťaž veľmi páčila. Žiaci súťažili zábavnou formou, získali  nové zaujímavé poznatky z biológie a potešili ich aj pekné ceny a diplom. Srdečne blahoželáme!

            Zodpovedný učiteľ:   Ing. Mária Švorcová

        • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • 6.B, 6.E, 7.A, 7.B, 7.D, 8.B, 8.C, 8.D, 9.A, 9.B, 9.C

            Olympiáda v anglickom jazyku je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných škôl, je organizovaná ako postupová súťaž, ktorá je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných škôl v anglickom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť.

            16.11.2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorej sa zúčastnilo 25 žiakov - 9 v kategórii 1A, 16 v kategórii 1B. Písomná časť bola zameraná na testovanie počúvania s porozumením, čítania s porozumením, praktického používania gramatiky a slovnej zásoby.

            V kategórii 1A (žiaci šiesteho a siedmeho ročníka) zvíťazila žiačka 6.B triedy Nina Sulitková (vyučujúca Mgr. Anna Budzáková) a postúpila do okresného kola. 2.miesto získal Martin Halčin (7.A trieda, vyučujúca Ing. Michaela Heldáková) a 3.miesto patrí Tiborovi Badovskému (6.E trieda, vyučujúca Mgr. Iveta Budzáková). 

            V kategórii 1B (žiaci ôsmeho a deviateho ročníka) zvíťazil Martin Neupauer z triedy 9.A (vyučujúci Mgr. Martin Habiňák) a rovnako získal postup do okresného kola. 2.miesto patrí Pavlovi Bobkovi (8.C, vyučujúca Mgr. Jana Figlárová) a 3.miesto obsadil Lukáš Lizák (9.C, vyučujúca Ing. Beáta Gurková). Víťazom blahoželáme a budeme im držať prsty na okresnom kole!

            Zodpovedný učiteľ: Mgr. Jana Figlárová

        • Adamko - Zdravotná výchova v materskej škole
          • Adamko - Zdravotná výchova v materskej škole

          • 6.C, 8.B, 8.C, triedy MŠ

            Žiaci krúžku Prvej pomoci boli oslovení pani učiteľkou Ivetou Glodžákovou, aby svojim mladším kamarátom pomohli zvládnuť základy prvej pomoci. Počas doobedňajšieho vyučovania im pomohli rozlúštiť hneď niekoľko otázok: Ako privolať pomoc v prípade úrazu či nehody, ako ošetriť zranenú končatinu,  ktoré potraviny sú zdraviu prospešné a naopak sú škodlivé, či akú funkciu plnia vnútorné orgány. Navyše im pomohli s nákupom v lekárni, či vysvetlili dôležitú úlohu krvi v našom tele. Vyskúšať si mohli aj masáž srdca. Počas projektového dňa žiakov sprevádzala mimická bábka „Adamko“, učebná pomôcka úzko previazaná s tvorivými aktivitami a činnosťami, ktoré pomáhajú žiakom osvojovať si základné pravidlá zdravotnej výchovy, ako aj dosahovať pevnejšie telesné a duševné zdravie. Učiteľmi sa stali  žiaci základnej školy: Katarína Hudačeková, Lucia Hudačeková, Juliana Lizáková, Anna Majerčáková, Andrea Majerčáková, Marcela Majerčáková (žiačky 6.C triedy), Pavol Bobko, Alexandra Budzáková, Samuel Hudáček (8.C), Viktória Andrašiová, Michaela Čerpáková, Veronika Galliková, Natália Halčinová a Veronika Halčinová (8.B). Úspešné predpoludnie v škôlke žiaci zakončili rytmickým  vystúpením, keď si spoločne zatancovali zumbu.

            Za akciu bola zodpovedná Mgr. Janka Figlárová

        • Mediálna výchova
          • Mediálna výchova

          • prierezová téma - 1. stupeň

            Dňa 23. 11. 2022 sa v našej škole realizovala prierezová téma Mediálna výchova, ktorá bola zameraná na poznávanie a informovanie žiakov o hromadných komunikačných  prostriedkoch – televízia, rozhlas, printové média. Prváci sa obznámili s históriou vzniku televízie a rozhlasu. Pozreli si čiernobiele vysielanie a rozprávali o najobľúbenejších programoch, nevhodných vysielaniach pre deti, dĺžke stráveného času pri pozeraní televízie. Všetci sme sa zhodli, že najvhodnejšie programy  pre deti sú rozprávky. V praktickej časti si žiaci vypočuli rozprávku podľa vlastného výberu a následne tvorili filmový pás, ktorý zachytával hlavné časti rozprávky. Potom prezentovali svoje práce a vyskúšali si svoje  moderátorske schopnosti.

            Druháci sa oboznámili s niekoľkými novými pojmami ako: printové médiá, noviny, detské časopisy, s náplňou práce novinára. Oboznámili sa ako vzniká časopis Vrabček.  Priamo z redakcie nám poslali prezentáciu o tom, ako vzniká tento časopis. Po krátkom teoretickom úvode pracovali s časopisom.

            Tretiakov ešte len čaká exkurzia na obecný úrad, kde sa zoznámia a fungujú mieste média. Oboznámia sa ako funguje rozhlas, miestna televízia, občasník Lendak.

            Štvrtáci mali prednášku na tému: "Média a my". Spolu s sociálnymi pedagoggičkami z CPPPaP v Kežmarku viedli konverzáciu o tom, čo na nich číha na internete, na čo si musia dávať pozor. Táto aktivita ešte bude v budúcnosti pokračovať.

            Primárnym cieľom tejto aktivity bolo, aby žiaci dokázali prehodnocovať svoj vzťah k médiám, reflektovať svoje návyky využívania médií, korigovať ich, nahradiť vlastný mediálny konzum alternatívnou zmysluplnou činnosťou ako sú napr. stretnutia s priateľmi, výlety do prírody, športová činnosť, hobby... a pod.

            Za metodickú prípravu projektového vyučovania boli zodpovedné pani učiteľky Mgr. Mária Neupauerová a Mgr. Anna Girgová, za realizáciu boli zodpevedné triedne učiteľky. Všetkým ďakujeme!

        • Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva
          • Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

          • exkurzia - Liptovský Mikuláš

            Dňa 22.11.2022  sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie v Liptovskom Mikuláši. Navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Žiakov zaujali mnohé expozície napr. o vesmíre a planétach Slnečnej sústavy, o krase a jaskyniach Slovenska, o mineráloch a horninách,  o rastlinnej a živočíšnej ríši. Žiaci si vypočuli zvuky mnohých živočíchov, hľadali skameneliny, vytvárali reliéf krajiny, pozreli si krátke prírodovedné filmy a zábavnou formou získali veľa zaujímavých informácií z prírodovednej oblasti. Mnohí žiaci si aj uvedomili význam ochrany prírody a dôležitosť kladného prístupu  k životnému prostrediu. Žiakom aj učiteľom sa táto exkurzia veľmi páčila.

            Zodpovedný učiteľ:   Mgr. J. Stupák, Ing. M. Švorcová

        • Streetbasketbal
          • Streetbasketbal

          • okresné kolo chlapci a dievčatá

            Dňa 22.11.2022 sa v športovej hale Vladimíra Jančeka uskutočnilo okresné kolo v streetbasketbale chlapcov. Turnaja sa zúčastnilo 7 škôl z okresu Kežmarok. Hralo sa v dvoch skupinách. Naši žiaci zdolali v skupine ZŠ Nižná brána Kežmarok aj ZŠ Grundschule Kežmarok, no nestačili na ZŠ sv. Kríža Kežmarok. Hrali tak o 3. miesto, kde prehrali nad chlapcami zo ZŠ Veľká Lomnica. Celkovo sa naše chlapčenské družstvo umiestnilo na 4. mieste. Chlapcom ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy!

            Dňa 23.11.2022 sa pokračovalo v okresnom kole v streetbasketbale  dievčat v športovej hale Vladimíra Jančeka. Družstvo dievčat Spojenej školy si vybojovalo 1. miesto, kde všetky svoje zápasy nad súperkami vyhrali. Postupne zdolali žiačky zo ZŠ Nižná brána Kežmarok, ZŠ Grunschule Kežmarok aj ZŠ Lubica. Vybojovali si postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v apríli na budúci rok. Dievčatám gratulujeme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole!

            Za súťaž bol zodpovedný Mgr. Róbert Duda.