• Z tmy do svetla... historický úspech aj v Biblickej olympiáde
          • Z tmy do svetla... historický úspech aj v Biblickej olympiáde

          • Z tmy do svetla... to bola téma 19.ročníka Biblickej olympiády, ktorej celoštátne kolo sa uskutočnilo 26.mája 2021. Kvôli protipandemickým opatreniam sa tentokrát konala v online priestore. Všetky rímskokatolícke diecézy a dve gréckotatolícke eparchie mali na tomto celoštátnom kole svoje zastúpenie prostredníctvom 3-členného družstva.

            Našu školu, a zároveň Spišskú diecézu, reprezentovali títo žiaci: Martin Halčin a Sofia Špaková, obaja IX.D a Simona Batoryová z V.C. Medzi desiatimi družstvami si počínali vynikajúco, získali 1.miesto - stali sa víťazmi celoštátneho kola v kategórii základných škôl!!!

            Srdečne blahoželáme, tešíme sa z vynikajúceho úspechu. Veľké poďakovanie patrí sr.Ľubomíre Kollárovej, ktorá naše družstvá, víťazov školského kola, pripravovala a sprevádzala  na dekanátne i diecézne kolo pár školských rokov. Tento rok priniesol najsladšie ovocie! Poďakovanie patrí aj Mgr.Kataríne Halčinovej, ktorá bola žiakom morálnou oporou v príprave na tohtoročné celoštátne kolo.

            Tých, ktorí majú záujem vedieť, čo taká Biblická olympiáda obnáša, informujeme, že predmetom súťaže boli dve knihy zo Starého zákona - Exodus (1-24 kap.), Kniha proroka Jonáša a jedna kniha z Nového zákona - Evanjelium podľa Jána. Okrem testových otázok museli žiaci ovládať aj prácu s biblickým textom, prácu s obrázkami či audio nahrávkami. Súčasťou úloh bola aj dramatizácia textu - scénka, ktorú jednotlivé družstvá nahrali vopred a poslali porote ako videozáznam.

            Príprava na olympiádu bola náročná, preto nás nesmierne teší, že naši žiaci dosiahli najvyššiu métu. Našim dvom deviatakom prajeme veľa úspechov v štúdiu na stredných školách a v Simonke máme nádej, že z úspechov sa budeme tešiť aj v budúcnosti.

        • Finančná gramotnosť
          • Finančná gramotnosť

          • 9. ročník

            Dňa 17.5. a 18.5.2021 si žiaci 9. ročníka rozširovali vedomosti v oblasti finančnej gramotnosti. 

            Finančná gramotnosť je súbor znalostí, ktoré človeku umožňujú porozumieť financiám a správne s nimi zaobchádzať v rôznych životných situách.

            Naši žiaci prostredníctvom lektorky Zuzany Salanciovej (OVB Allfinanz Slovensko a. s.) hrali hru Finančná sloboda. 

            Účelom hry je splniť všetky ciele rodiny, ktorými sú:

            • nadobudnúť vlastnú nehnuteľnosť na bývanie,
            • dosiahnuť veľký cieľ rodiny, napr. zaplatiť vzdelanie detí, dopriať si krásnu dovolenku, kúpiť si chatu, resp. druhú nehnuteľnosť, …
            • dosiahnuť cieľ najväčší a najpodstatnejší – finančnú nezávislosť rodiny do veku 60 rokov rodičov.

            Našim žiakom sa hra veľmi páčila, plánovaná je aj pre budúcich deviatakov v budúcom školskom roku.

            Za organizáciu tejto aktivity ďakujeme Ing. Miroslave Siskovej a lektorke pani Salanciovej.

        • Poznáš svoj región?
          • Poznáš svoj región?

          • školské kolo

            Dňa 25.5.2021 bolo súťažné popoludnie "Poznáš svoj región" pre žiakov 6. a 7. ročníka. Žiaci preukázali vedomosti z týchto oblastí:

            1. Čo vieš o svojom regióne, Lendak moja obec

            2. Tatranský národný park 

            3. Spoznávanie chránených rastlín a živočíchov 

            Žiakom sa darilo takto: 

            1.miesto 7.A (61 b.)  - Dávid Majerčák, Martin Neupauer, Alexander Vida

            2.miesto 7.C (53 b.) - Patrik Bekeš, Marián Dvorčák, Mária Majerčáková

            3.miesto 6.C (52) -  Pavol Bobko, Mirka Hudáčková, Martin Lizák 

            Srdečne blahoželáme a teší nás, že žiaci preukázali také pekné vedomosti o svojom regióne!

            Za organizáciu súťaže boli zodpovední Mgr. Veronika Galliková, Ing. Stanislav Halčin.

        • Biologická olympiáda  -   krajské kolo
          • Biologická olympiáda - krajské kolo

          • kategória E - zoológia

            Dňa 18. 05.2021 sa Samuel  Hudaček zo VI. C a Dávid Majerčák zo VII. A zúčastnili krajského  kola Biologickej olympiády kategórie E, odbornosť zoológia online.  Súťaž pozostávala z dvoch častí: vedomostného testu /150 bodov/  a praktickej časti o živočíchoch agrocenóz /50 bodov/. V tejto olympiáde súťažia spolu žiaci šiesteho až deviateho ročníka v odbornosti zoológia, preto nás svojím výkonom potešil Samuel Hudaček zo VI. C pekným 10. miestom /z 21 súťažiacich/, získal 182 bodov z maximálneho počtu 200 bodov. Obaja naši žiaci sa stali úspešnými riešiteľmi tejto olympiády, za čo im srdečne blahoželáme! 

            Za prípravu žiakov na olympiádu ďakujeme Ing. Márii Švorcovej a za technickú pomoc Mgr. Janke Figlárovej.

          • Oznam pre rodičov budúcich prvákov

          • Vydávanie rozhodnutí

            Rodičia, ktorí si ešte nestihli prevziať rozhodnutia o prijatí dieťaťa do 1. ročníka ZŠ na šk rok 2021/2022, tak môžu urobiť ktorýkoľvek deň, vždy ráno od 8:00 hod. do 9:00 hod. alebo si telefonicky dohodnú termín so zástupkyňou Mgr. Renátou Černákovou na telefónom čísle 0948 855 302.

          • ENVIRODEŇ - 1. stupeň

          • prierezová téma -  ENV

            Dňa 10. 05.2021 prebehla v našej škole akcia Envirodeň, ktorá sa mala pôvodne konať na Deň Zeme. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia.

            Úvodná časť vyučovania sa konala v škole a bola venovaná Dňu Zeme. Žiaci si vypočuli pesničky zamerané na ochranu prírody, pozreli prezentáciu a následne diskutovali o tom, ako by oni mohli pomôcť životnému prostrediu jednoduchými činnosťami, ktoré sú im primerané a vhodné. Rozprávali sa o znečistení našej planéty plastami, zopakovali a prehĺbili si poznatky o separovaní odpadu, vymaľovali pripravené pracovné listy.

            V praktickej časti počas 2. – 4. vyučovacej hodiny sa žiaci jednotlivých ročníkov vybrali do určených ulíc obce. Prešli jednotlivé ulice a vyzbierali odpad, ktorý tam našli.  Vyzbieraný odpad bol vo vreciach ponechaný na vopred dohodnutých miestach odkiaľ ho odvezú pracovníci prevádzkarne obce. Žiaci pracovali v rukaviciach, aby nedošlo k ohrozeniu hygienických noriem. Akcia bola ukončená hrami v prírode a zberom prvosienok.

            Žiakom sa  tento deň veľmi páčil, pretože sme po dlhom čase mohli zorganizovať spoločnú akciu v prírode. Pani učiteľky sa zhodli na tom, že tento deň priniesol všetkým veľa radosti z dobre vykonanej práce, úžitok a čistejšiu obec. Naplnil očakávania, k čomu prispelo aj  krásne jarné počasie. Už dnes sa všetci tešia, že si túto akciu budúci rok zopakujeme.

            Za metodickú prípravu a organizáciu envirodňa ďakujeme Mgr. Alžbete Koščákovej a Mgr. Márii Dudaškovej. Za poskytnutie ochranných pomôcok a vriec, a taktiež odvoz nazbieraného odpadu ďakujeme Prevádzkarrni obce Lendak.

          • Školská dochádzka


          • Žiak a ani jeho zákonný zástupca nemá povinnosť predkladať negatívny výsledok testu. Zákonný zástupca môže rozhodnúť, či sa žiak bude zúčastňovať prezenčného vyučovania. V takomto prípade, ak sa žiak dobrovoľne rozhodnutím zákonného zástupcu nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, je povinný predkladať ospravedlnenie od zákonného zástupcu v dĺžke 5 dní podľa platného rozhodnutia ministra z 12.4.2021 z účinnosťou od 26. apríla 2021 zverejneného na webovej stránke ministerstva školstva: https://www.minedu.sk/26903-sk/rozhodnutie-ministra-s-ucinnostou-od-19-4-2021/.
            Pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov) zákonný zástupca žiaka predkladá čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka (Príloha č. 8).

            Vyhlásenie o bezinfekčnosti žiaka môžete poslať cez EDUPAGE alebo  si  to môžete  stiahnuť tu:  Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_od_3_5_2021.doc

            Návrat do škôl od 3.5.2021  Navrat_do_skol_od_3_5_2021.pdf