• Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Dňa 5.10.2023 si žiaci štvrtého až šiesteho ročníka zasúťažili na  Šarkaniáde. Vetrík žiakom pomáhal, a tak mnohí obratne narábali so šarkanmi. Žiaci si vzájomne pomáhali poskladať šarkanov,  povzbudzovali sa a tešili sa z príjemne stráveného popoludnia v jesennej prírode.

            Výsledky :

            4. ročník: 1. Barbora Majerčáková  IV. A                

                              2. Oliver Majerčák          IV. C                                          

                              3. Alex Halčín                 VI. C                                                                                                      

            5. – 6. ročník: 1. Tobias Neupauer     VI.B

                                     2. Zuzana Selveková  V. D

                                     3. Natália Bekešová    V.D

                                     3. Kristián Batory         V. C

             

            Zodpovedný učiteľ:  Ing. Mária Švorcová, Mgr. Daniela Galliková.

        • Kurz fotografovania - "NEVIDITEĽNÍ"
          • Kurz fotografovania - "NEVIDITEĽNÍ"

          • Tatranská Lomnica

            Žiaci  odkryli tajomstvá fotografovania na kurze „NEVIDITEĽNÍ“

            Dnešný deň bol pre štyroch našich žiakov nezabudnuteľným zážitkom, plným objavovania     a fotografovania v prírode, vďaka kurzu  „NEVIDITEĽNÍ“. Tento kurz fotografovania bol zameraný na wildlife zábery,  makro snímky a techniky fotenia, ale aj na ukážky  maskovania v teréne. Žiaci mali možnosť učiť sa od skutočných majstrov oboru, keďže lektormi  boli známi fotografi Marcel Tobis, Maroš Peiger, Vladimír Michalec, Radoslav Michalec a Juraj Ksiažek. Kurz fotografovania  sa konal v Expozícii Tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici. Najviac času  sa venovalo makro záberom.  Žiaci sa učili zachytiť drobné detaily kvetov, hmyzu a iných malých tvorov v ich prirodzenom prostredí. Záverečnou  bodkou  boli ohromujúce zábery srniek, ktoré zachytili naši mladí fotografi v okolí Tatranskej Lomnice. Celý kurz „NEVIDITEĽNÍ“ bol nielen príležitosťou pre žiakov zdokonaliť svoje fotografické schopnosti, ale aj príležitosťou  nájsť krásu a hodnotu prírody.

            Za aktivitu bola zodpovedná pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudáčeková.

        • Európsky týždeň športu
          • Európsky týždeň športu

          • ​​​​2. až 5. ročník

            ​​​​​​​

            Športovanie a pohyb sú kľúčovými prvkami zdravého životného štýlu. Aby sme podporili túto dôležitú hodnotu, naša škola Lendak sa aktívne zapojila do Európskeho týždňa športu. V rámci tohto projektu sme pripravili netradičné hry pre žiakov  2. - 5. ročníka. Hlavným cieľom  účasti v Európskom týždni športu bolo povzbudiť našich žiakov k aktívnemu športovaniu a pohybu, a to všetko za pomoci netradičných hier a pomôcok. Za jednotlivé súťaže sme triedam pridelili body a na konci hodiny sme ocenili výkony našich žiakov diplomom.  Tieto diplomy boli pre nich nielen potvrdením ich úsilia, ale aj inšpiráciou na pokračovanie v športe.

            Chcem sa poďakovať všetkým  kolegyniam a kolegom za ich pomoc a organizáciu tejto aktivity. Deň plný športu bol nielen zábavný, ale aj vzdelávací. Naučili sa dôležitým hodnotám ako fair play, tímová práca a vytrvalosť.

            Za aktivitu bola zodpovedná pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudáčeková. (foto vo fotoalbume)

          • Planetárium a Solivar v Prešove

          • exkurzia - 4. ročník

            Dňa 3.10.2023 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili exkurzie v Prešove. Navštívili národnú kultúrnu pamiatku Solivar a Hvezdáreň s planetáriom. V prvej časti sa žiaci z pútavého výkladu dozvedeli množstvo informácií, ako sa soľ ťažila a neskôr varila zo soľanky v období 17. storočia. Svetom astronómie ich ďalej sprevádzali lektori v Planetáriu, kde si žiaci prostredníctvom rozprávky, prednášky a pozorovaním hviezd za bieleho dňa rozšírili vedomosti, ktoré získali na hodinách prírodovedy. Veríme, že exkurzia bola pre všetkých žiakov zaujímavá a obohacujúca.

            Za exkurziu bola zodpovedná Mgr. Katarína Budzáková

        • Letecké múzeum Košice, historické námestie Košíc
          • Letecké múzeum Košice, historické námestie Košíc

          • 9. ročník - exkurzia

            Dňa 03.10.2023 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie v Košiciach. V pláne mali prehliadku Leteckého múzea a historického centra Košíc. V prvej etape absolvovali expozíciu lietadiel, stíhačiek, vrtuľníkov a mnoho ďalších exponátov, ktoré sa v múzeu nachádzali. Prehliadkou nás sprevádzal lektor, ktorý žiakom rozprával o histórii jednotlivých exponátov. Žiaci mali dokonca aj možnosť vstúpiť do prezidentského lietadla. Exkurziu  ukončili prehliadkou historického námestia a návštevy Dómu svätej Alžbety. Žiaci našej školy boli veľmi šikovní a disciplinovaní, za čo im patrí pochvala. Táto exkurzia obohatila edukačný proces deviateho ročníka a žiaci si odniesli nové vedomosti, skúsenosti, ale aj zážitky.

            Za exkurziu bol zodpovedný Mgr. Róbert Duda (foto vo fotoalbume)

        • Čisté hory 2023
          • Čisté hory 2023

          • Dňa 30.09.2023  sa 15 žiakov piateho a šiesteho ročníka s pani učiteľkami Ing. Máriou Švorcovou, a Mgr. Annou Budzákovou rozhodli  pomôcť prírode, a zúčastnili sa na podujatí: Čisté hory. Pán lesník Ľ. Fabián žiakom rozdal vrecia na odpad, rukavice a ukázal im plochu, ktorú treba vyzbierať - okolie cesty od Štrbského Plesa na Popradské Pleso a späť. Naši dobrovoľníci sa usilovne  pustili do čistenia lesa a nazbierali spolu  62 kg rôzneho odpadu. Pán lesník ich pochválil, že boli najlepší zberači  v tento deň v okolí Štrbského Plesa. Tiež nám porozprával zaujímavosti o tatranskej prírode a  o  dôležitosti jej ochrany, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Žiaci dostali peknú nálepku a potešili sa, že aj ich zásluhou  je príroda krajšia.

            Za akciu boli zodpovedné Ing. Mári Švorcová a Mgr. Anna Budzáková (foto vo fotoalbume).

          • Exkurzia - Červený Kláštor

          • 7. ročník

            V dňoch 20.9. a 27.9.2023 navštívili žiaci siedmeho ročníka národnú kultúrnu pamiatku - Kláštor kartuziánov v obci Červený Kláštor. Dejepisná exkurzia bola zameraná na život mníchov v kláštore a cirkev v stredoveku. Dozvedeli sa o prísnych pravidlách, ktorými sa mnísi riadili, a nahliadli do záhrad, ktoré obrábali. V interaktívnej časti výstavy nechýbali prekladové slovníky a staré herbáre, vyskúšali si kaligrafiu, podľa vzorov stredovekých mníchov, a vypočuli si legendu o lietajúcom Cypriánovi. 

            Ďakujeme Múzeu Červený Kláštor za prehliadku a tešíme sa na ďalšie. Mgr. Lizáková, Mgr. Kolumberová, Mgr. Bolcarovičová

            (foto vo fotoalbume)

        • Šípky sa začervenali a rozhýbali deti
          • Šípky sa začervenali a rozhýbali deti

          • Ochrana života a zdravia - prierezová téma, 1. stupeň

            Vo štvrtok 21. septembra využili žiaci 1. stupňa krásny slnečný deň a strávili ho v prírode. Najskôr v triedach hovorili o liečivých rastlinách a ich širokom využití pre zdravie ľudí. Porozprávali sa aj o potrebe ochrany prírody a životného prostredia. Následne  sa vybrali do okolia obce, kde žiaci zbierali šípky, ktoré sú mimoriadne zdravé a bohaté na vitamín C. Nazbierané plody jednotlivé triedy doniesli do školy, kde boli odvážené a zaradené do súťaže v zbere šípok. Súťaž stále pokračuje. Po jej ukončení a vyhodnotení sa dozvieme, ktorá trieda nazbierala najviac. Vychádzku ukončili hrami v prírode. Deťom sa pobyt v prírode páčil a spoločne si to užili. Šípky sú skutočný dar od prírody. Nie nadarmo naše staré mamy nedajú dopustiť na šípkový čaj či džem. Ďakujeme všetkým pani učiteľkám, že pripravili pre žiakov túto aktivitu a žiakom, že usilovne zbierali šípky. (foto vo fotoalbume)

             

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

          • 8. ročník

            Aj v tomto školskom roku sme opäť zrealizovali v dvoch etapách prierezovú tému – dopravná výchova. Hlavným cieľom bolo zvládnutie teoretických a praktických zručnosti pri jazde na bicykli priamo v cestnej premávke. Žiaci absolvovali trasu z Lendaku, cez Tatranskú Kotlinu až do Spišskej Belej. Na cyklistickom chodníku  absolvovali výuku v dvoch fázach. Prvou časťou boli preukázanie praktických ale aj teoretických vedomostí na šiestich stanovištiach. Precvičili si tak napríklad modelovú situáciu zranenej osoby, vyriešenie  križovatky, poznanie dopravných značiek, práce s turistickou mapou atď. Pri spätnej ceste absolvovali cyklistické preteky od rybníka v Spišskej Belej po Šarpanec v celkovej dĺžke 5 km. Tu museli preukázať súťaživosť a svoju úroveň vytrvalostných schopností. Veľké poďakovanie patrí triednym učiteľom ôsmeho ročníka a ich žiakom za zvládnutie náročnej prierezovej témy a disciplinovanú jazdu priamo v teréne.

            Výsledky:

            Poradie tried: - práca na 6 stanovištiach, za ktoré dostali body

            1. miesto  - VIII.A (chlapci 51 b, dievčatá 52,5 b, spolu 103,5 b)

            2. miesto – VIII.B (chlapci 52,5 b, dievčatá 50,5 b, spolu 103 b)

            3. miesto – VIII.C (chlapci 48,5 b, dievčatá 52 b, spolu 100,5 b)

            4. miesto – VIII.D (chlapci 42,5 b, dievčatá 38 b, spolu 80,5 b)

            Cyklistické preteky:

            Kategória dievčatá:

            1. miesto – Laura Majerčáková             VIII.D      12:47 min

            2. miesto – Vanesa Koščáková              VIII.D      13:03 min

            3. miesto – Natália Britaňáková             VIII.D      13:16 min

            Kategória chlapci:

            1. miesto – Pavol Gallik                        VIII.C      10:58 min

            2. miesto – Dominik Neupauer             VIII.C      11:28 min

            3. miesto – Michal Halčin                      VIII.B      11:38 min

            Za bezpečný priebeh dopravnej výchovy a za pomoc pri realizácii ďakujeme kolegom Mgr. Martinovi Habiňákovi, Mgr. Ivete Budzákovej, Mgr. Jánovi Stupákovi, Mgr. Tomáši Hudáčekovi.

            Za metodickú prípravu a organizačné zabezpečenie patrí vďaka  Mgr. Róbertovi Dudovi. (foto vo fotoalbum)

        • Exkurzia Spišská Belá - Strážky
          • Exkurzia Spišská Belá - Strážky

          • 3. ročník

            Začiatok školského roka bol pre žiakov 3. ročníkov zážitkový, pretože sa dňa 22.9.2023 zúčastnili exkurzie múzeí J. M. Petzvala a Michala Greisigera v Spišskej Belej. Poznávací výlet pokračoval návštevou kaštieľa v Strážkach. Počas tejto exkurzie sa žiaci dozvedeli nové informácie a videli krásne miesta blízkeho okolia. Zrelaxovali v nádhernom zámockom parku a spoločne sa ponaháňali. Získané poznatky môžu žiaci využiť v predmete Vlastiveda, s ktorým sa práve v tomto školskom roku oboznamujú. Už teraz sa tešia na ďalšie vlastivedné bádanie a výlety po okolí Lendaku.

            Za realizáciu exkurzia bola zodpovedná Mgr. Ružena Vaverčáková a triedne učiteľky. (foto vo fotoalbume)