• Fašiangové pečenie
          • Fašiangové pečenie

          • prierezová téma  - Regionálna výchova a tradičná ľudová kultúra

            Šišky sú neodmysliteľnou súčasťou tradičných fašiangov. Žiaci prvého stupňa sa v rámci  prierezovej témy – RVTĽK zapojili dňa 14.02.2023 do projektového vyučovania, ktorého cieľom bolo upiecť tradičné  fašiangové šišky a povedať si aj o zvykoch a tradíciách, ktoré sa dodržiavali v období fašiangov v Lendaku. Po skončení karnevalovej zábavy si žiaci dochutili upečené šišky jahodovým džemom a nakoniec posypali práškovým cukrom. Žiakom sa dnešné projektové vyučovanie veľmi páčilo a všetci sa zhodli, že im upečené šišky chutili.

            Veľmi pekne ďakujeme Mgr. Helene Hudáčkovej, Mgr. Ružene Vaverčákovej za prípravu projektového vyučovania a náročné pečenie šišiek pre všetkých žiakov 1. stupňa, v ktorom impomáhali aj ďalšie kolegyne a kolega!

        • Kúzelný karneval
          • Kúzelný karneval

          • 1. stupeň

            Dňa 14.02.2023 sa v našej škole uskutočnila pre žiakov 1. stupňa Karnevalová show so známym kúzelníkom Wolfom, ktorý nám prišiel spríjemniť fašiangový čas. Jeho kúzelné čísla   pobavili  našich žiakov aj učiteľov. Deti sa predviedli v krásnych a nápaditých maskách.  Naučili sa nové tanečné kroky a veselo vytancovali svoje pani učiteľky. Počas celej zábavnej show panovala výborná nálada a tanečným krokom sme sa vrátili do svojich tried. Všetci sa už tešíme, že sa budúci rok opäť rovnako dobre zabavíme.

            Za túto akciu bolu zodpovedné pani učiteľky Mgr. Alžbeta Koščáková a Mgr. Mária Dudašková.

        • Lyžiarsky výcvik - Drienica
          • Lyžiarsky výcvik - Drienica

          • 7. ročník

            V dňoch 23.01 – 27. 01. 2022  a 06.02 – 10.02.2023 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik  žiakov siedmeho ročníka. Miesto pobytu sme si opäť vybrali hotel Javorná  v lyžiarskom  stredisku Ski Drienica, ktorý sa nachádza v okrese Sabinov. Lyžiarskeho výcviku sa tento rok zúčastnilo 95 žiakov, ktorí boli rozdelení na dva turnusy.

            Lyžiarsky výcvik  prebiehal podľa stanoveného výcvikového plánu. Ako každý začiatok, aj ten náš bol náročný. Žiakov  sme rozdelili do štyroch  výkonnostných skupín. Tento rok sme mali  z celkového počtu až rekordných 63 nelyžiarov.  Už z tohto  čísla je čitateľné, že práca bola veľmi náročná. Prvé dva dni nám všetkým dali poriadne zabrať, najmä v tretej a štvrtej skupine, kde práca so začiatočníkmi je vždy najťažšia. Žiaci sa postupne oboznámili s lyžami  a svahom, vyskúšali si prvý oblúk, prvé zastavenie, jazdu na vleku, ale aj prvý pád.

            Žiaci, ktorí už v minulosti stáli na lyžiach boli zaradení do prvej a druhej skupiny, v ktorých zdokonaľovali svoje lyžovanie so svojimi inštruktormi. Základom ich práce bolo zvládnuť jazdu v carvingovom oblúku, napojenie jednotlivých oblúkov, ako aj rýchlejšiu a dynamickejšiu jazdu. Každá skupina splnila svoj stanovený cieľ a na konci výcviku všetci žiaci zvládli  jazdu na svahu.

            Podmienky na lyžovanie boli tento rok premenlivé. V prvom turnuse boli prvé tri dni z časti obmedzené, kvôli teplému počasiu. V druhej polovici týždňa sa počasie umúdrilo a svah začali opäť umelo zasnežovať. Na druhom turnuse boli podmienky ideálne, no potrápili nás nízke mínusové teploty.

            V rámci regenerácie a oddychu sme so žiakmi navštívili tamojšie wellness centrum. Žiakom bol sprístupnený saunový svet, kde mali k dispozícii štyri sauny, teplý bazén, ochladzovací bazén a vírivku.

            Počas lyžiarskeho výcviku sme mali na prvom turnuse  dve zranenia, ku ktorým sme museli privolať aj RZP. V prvom prípade sa jednalo len o natiahnutie kolenného kĺbu. V druhom prípade došlo u žiaka zo 7.B k fraktúre oboch dolných končatín. Na druhom turnuse došlo k úrazu dolnej končatiny u žiačky bez vážnejšieho poranenia a jeden žiak predposledný deň bojoval s vysokými teplotami.

            Ďakujem všetkým kolegom, ktorí sa podieľali nie len na realizácii, ale aj príprave lyžiarskeho výcviku. Ďalej pani sestričke za lekársku starostlivosť a samozrejme žiakom za ich výborné správanie počas celého lyžiarskeho výcviku.  Veríme, že si žiaci odnášajú krásne spomienky a budú naďalej zdokonaľovať svoje lyžiarske schopnosti a zručnosti.

            Kolektív LV: Mgr. Róbert Duda, Mgr. Mária Hudáčeková, Mgr. Tomáš Hudáček, Mgr. Petra Vidová, Bc. Štefan Halčin

            Zodpovedný učiteľ: Mgr. Róbert Duda

             

        • Anketa o školskej rovnošate ukončená!
          • Anketa o školskej rovnošate ukončená!

          • Vážení rodičia, pred pár dňami sme realizovali medzi vami prieskum o nosení či nenosení školskej rovnošaty (uniformy) vašich detí - našich žiakov - v škole. Vyjadriť ste sa mohli do 10.2.2023 do 12.00 hod. Dovoľte nám, aby sme vás informovali o výsledkoch nezáväznej ankety.

            Za 859 žiakov študujúcich v súčasnosti v našej škole, sa rodičia vyjadrili následovne: 209 rodičov je za zavedenie školskej rovnošaty a 420 rodičov je proti školskej rovnošate. 230 rodičov sa z rôznych dôvodov nevyjadrilo, čiže zdržali sa hlasovania. 

            Z uvedeného vyplýva, že zavedenie školskej rovnošaty (uniformy) nepripadá v najbližších rokoch do úvahy. Ďakujeme za záujem a čas zapojiť sa do ankety.

            S úctou

            PaedDr. Mária Budzáková, riaditeľka školy

        • Informácia pre záujemcov o školskú desiatu
          • Informácia pre záujemcov o školskú desiatu

          • Informujeme rodičov žiakov, ktorí budú chodiť na desiatu do školskej jedálne, že desiata sa vydá žiakovi, ktorý si zaplatil stravný poplatok na desiatu, no až po prejdení  poplatku na účet školy. To znamená, že ak ste zaplatili do dnešného dňa ( do štvrtku 9.2.2023) v pondelok, 13.2.2023, má vaše dieťa nárok na desiatu. Ak zaplatíte zajtra, piatok, nárok na desiatu bude až od utorka, 14.2.2023.

            Ďakujeme za pochopenie. Vedenie školy.

          • Zdravotná výchova v ŠKD

          • Pri príležitosti Svetového dňa chorých sa v ŠKD venovali cieľavedomým  činnostiam týkajúcich sa zdravia a choroby. Pani zdravotníčka PhDr. Katarína Hudačeková si pripravila pre deti zo školského klubu vzdelávacie aktivity zamerané na ochranu života a zdravia a prevenciu pred chorobami. Predviedla žiakom rôzne techniky obväzovania rán, prvú pomoc a vysvetlila im ako predchádzať úrazom, ako zvládnuť prvé príznaky choroby. Deti si prakticky vyskúšali obväzovanie rán a poskytovanie prvej pomoci. Ďakujeme pani zdravotníčke za túto aktivitu a tešíme sa na ďalšie vzdelávanie v zdravotnej výchove.

            Zodpovednosť. Mgr. Petra Vidivá a zdravotníčka PhDr. Katarína Hudačeková. (foto vo fotoalbume)

        • Nové videonoviny za mesiac január 2023
          • Nové videonoviny za mesiac január 2023

          • Milí priatelia, priaznivci našej školy! Môžete si zhliadnuť nové školské videonoviny za mesiac január a dozvedieť sa, čím sme v tom mesiaci, okrem prípravy na polročnú klasifikáciu, žili. Príjemné sledovanie!

        • Desiata pre žiakov základnej školy - pilotný projekt
          • Desiata pre žiakov základnej školy - pilotný projekt

          • Informujeme rodičov, ktorí mali záujem, aby ich deti chodili na desiatu do školskej jedálne, že od 13.2.2023 spúšťame pilotný projekt školských desiat. Ako na to?

            1. Rodič musí svoje dieťa na desiatu prihlásiť prihláškou. (Môžete si ju stiahnuť zo stránky alebo prevziať u vedúcej školskej jedálne.)

            2. Zaplatiť stravný poplatok - žiaci 1.stupňa 0,65 € na deň, žiaci 2.stupňa 0,70 € na deň. Po zaplatení dostane žiak číp, ktorým sa bude prihlasovať na školskú desiatu.

            Desiata sa bude vydávať v školskej jedálni v čase veľkej prestávky, čiže od 9.40 - 10.00. Konzumovať ju budú taktiež v školskej jedálni.

            Systém prihlasovania, odhlasovania i platenia bude rovnaký ako pri školských obedoch. Na desiatu sa môžu prihlásiť aj žiaci, ktorí v prieskume cez EduPage neuviedli záujem, no teraz by ju chceli vyskúšať.

            Viac na podstránke Školská jedáleň.

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

          • SOŠ Garbiarska Kežmarok

            Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Kežmarku  v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Kežmarku zorganizovali na SOŠ Garbiarska Kežmarok  Burzu stredných škôl.  Burzy sa zúčastnilo 20 stredných škôl z okresu  Kežmarok, Poprad a Levoča.  Na jednotlivých stanovištiach stredné školy prezentovali svoje odbory a informovali budúcich prvákov  o možnostiach štúdia,  zaujímavých školských podujatiach a odpovedali im na ich otázky. Veríme, že návšteva burzy pomôže žiakom v rozhodovaní sa a výbere budúcej strednej školy.    

            Zodpovední učitelia:  Mgr. M. Hudáčeková, Mgr. R. Černáková, Mgr. R. Fudalyová, Mgr. J.Budzáková, Mgr. I.Budzáková