• Chemická olympiáda - okresné kolo
          • Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Vo štvrtok 14. marca 2024 sa na ZŠ s MŠ sv. Kríža v Kežmarku konalo okresné kolo 60.ročníka chemickej olympiády v kategórii D. Súťaže sa zúčastnilo 10 dievčat a 4 chlapci z 8 základných škôl okresu Kežmarok. Žiaci absolvovali najskôr praktickú časť, v ktorej prezentovali svoje praktické zručnosti pri práci v chemickom laboratóriu. Následne absolvovali test zameraný na teoretické vedomosti z anorganickej chémie. Kamil Koščák, žiak 9.B triedy, sa stal úspešným riešiteľom a obsadil pekné 3.miesto. Nestratil sa ani Pavol Bobko z triedy 9.C, ktorý ako úspešný riešiteľ obsadil 8. miesto. Ďakujem žiakom za vzornú reprezentáciu školy.

            Zodpovedný učiteľ:  Mgr. Jana Figlárová

          • Geografická olympiáda - máme víťaza okresného kola!

          • Dňa 12.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Súťažilo sa v troch kategóriách- E - 8. a 9. ročník, F- 6. a 7. ročník, G - 5. ročník.  V každej kategórií sme mali po troch súťažiacich. Samuel Halčin z 8.D triedy sa stal celkovým víťazom okresného kola vo svojej kategórií a postupuje na krajské kolo, ktoré sa bude konať v Prešove. Vladimír Grich – 5.B, Terézia Pjonteková – 5.C a Lukáš Majerčák z 5.A sa stali úspešnými riešiteľmi vo svojej kategórií. Úspešní riešitelia boli aj Matúš Girga zo 7.C a Lucia Stupáková zo 7.D triedy. Samuelovi, ktorého pripravovala pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudačeková držíme palce na krajskom kole. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy! Vyučujúcim geografie ďakujeme za prípravu žiakov na olympiádu!

            Za súťaž bol zodpovedný Mgr. Ján Stupák.

        • Cestovanie svetom - India
          • Cestovanie svetom - India

          • Divadlo Ramagu - Spišská Stará Ves

            Dňa 13.3.2024 žiaci  8. C a 8.D  zavítali  do Spišskej Starej Vsi, kde sa zúčastnili prednášky v divadle Ramagu na tému Cestovanie  svetom, s dôrazom na krajinu India. Prednášku viedol  fotograf Mgr. art Róbert Kočan, ktorý sa do Indie vybral niekoľkokrát a svoje zážitky a dojmy z tejto krajiny spracoval do pútavého cestopisného filmu. Žiakom ukázal zaujímavé  miesta, ich kultúru a zvyky.  Po ukončení prednášky sa  žiaci zapojili do diskusie  a tak mali príležitosť  lepšie porozumieť tejto vzdialenej krajine   a spôsobu života. Okrem prednášky sme  navštívili aj   expozíciu Pieninského národného parku, kde získali základné informácie o tomto chránenom území, ale aj o jej  rozmanitej faune a flóre.

            Takouto formou vzdelávania žiaci získali nové poznatky, rozšírili  svoje obzory, ale aj inšpiráciu a podnet k ďalšiemu objavovaniu sveta.

            Zodpovední učitelia: Mgr. M. Hudáčeková, Mgr. J. Stupák

        • Kričím telom, počuješ ma?
          • Kričím telom, počuješ ma?

          • Prednáška o poruchách príjmu  potravy

            Dňa 11.marca a 12.marca 2024 sa v priestoroch našej školy konala preventívna prednáška Kričím telom, počuješ ma? Viedla je peer konzultantka v oblasti porúch príjmu potravy Svatava Česelková. Dievčatá sa oboznámili s poruchami príjmu potravy – mentálna anorexia, bulímia, predstavili si zdravú stravu a výživové odporúčania. Diskutovali o spúšťačoch (médiá, kamaráti, šikana, rodinné vzťahy), naučili sa rozpoznať príznaky a zistili prognózu, liečbu a následné celoživotné zdravotné dôsledky. Zúčastnili sa jej dievčatá siedmeho a ôsmeho ročníka, pretože práve táto veková skupina je v súčasnosti týmto mentálnym ochorením najviac ohrozená.

            Za aktivitu bola zodpovedná Mgr. Jana Figlárová. 

          • Lesná pedagogika

          • 2.A, 2.B

            Lesná pedagogika ako súčasť environmentálnej výchovy je učenie o lesnom ekosystéme a výchove človeka k trvalo udržateľnému spôsobu života na príklade lesa. Využíva aktivizujúce metódy a formy zážitkového učenia. Poskytuje nielen vedomosti, ale oslovuje aj emocionálnu stránku človeka, podporuje získavanie zručností aj celostný rozvoj osobnosti.

            Naša škola spolupracuje s lesnými pedagógmi, ktorí pravidelne navštevujú žiakov našich tried a pripravujú im aktivity,  rôzne vychádzky obohatené ekohrami.  V utorok 5. marca nás navštívil Ing. Igor Stavný, ktorý v triedach 2.A a 2.B  mal hodiny so žiakmi na tému Kto tu bol...? a zvieratá našich lesov.  Žiaci spoznali rôzne pobytové znaky, ktoré prezrádzajú, aké zviera tu bolo. Získali základné informácie o medveďovi, rysovi, bobrovi, jeleňovi, ďatľovi... a iných zvierat. Pracovali v skupinách a z motivačných textov hádali o aké zvieratá ide. Pán lesný pedagóg im doniesol ukázať priamo z prírody paroh, hniezdo, časti stromu, kde mohli vidieť činnosť bobra, ďatľa, medveďa a iné. Žiaci sa naučili rozoznať pobytové znaky jednotlivých zvierat. Získané poznatky si radi overíme pri najbližšej vychádzke do prírody s lesným pedagógom.

            Ďakujeme Ing. Igorovi Stavnému, že prišiel k nám do školy a s oduševnením a ochotou zasväcuje žiakov do tajov prírody.

            Za aktivitu boli zodpovedné Mgr. Veronika Lizáková, Mgr. Karmen Mazureková. (foto vo fotoalbume)

          • Preventívna aktivita majetkovo - trestnoprávna zodpovednosť, šikanovanie a kyberšikanovanie

          • 4. ročník

            Dňa 06.03.2024 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili preventívnej aktivity na tému trestnoprávna zodpovednosť, šikana a kyberšikana. Besedu viedol príslušník OR PZ kpt. Ing. Milan Ženčuch zo Starej Ľubovne, ktorý sa venuje prevencii na školách. Úlohou preventívnej aktivity so žiakmi na prvom stupni bolo zvýšiť ich povedomie o šikanovaní, existujúcich rizikách na internete (citlivosti voči negatívnym javom), ako aj o majetkovej - trestoprávnej zodpovednosti. Dnešní žiaci sú populáciou najviac napojenou na internet. Jedným z rizík elektronickej komunikácie sa stalo kyberšikanovanie. Rovnako ako pri iných formách šikanovania, aj kyberšikanovanie je opakované a zámerné správanie, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať niekomu, ponižovať ho, zraniť. Agresor zneužíva svoju moc nad obeťou. Obeť vníma kyberšikanovanie ako zraňujúce a nevie sa voči nemu dostatočne brániť. Základnou podmienkou prevencie je vytvoriť také školské prostredie, ktoré je charakteristické otvorenými a priateľskými vzťahmi a priaznivou klímou. Žiaci sa aktívne  zapájali do diskusie, pýtali sa,  čo svedčí o tom, že ich téma zaujala.

            Ďakujeme kpt. Ing. Milanovi Ženčuchovi, že prišiel k nám do školy a citlivo žiakom vysvetlil túto problematiku. 

        • Biatlon
          • Biatlon

          • 4., 5., 6. ročník

            Simulácia biatlonu priamo v telocvični

            Vo štvrtok, 7.marca 2024, bol pre žiakov 4. - 6. roč. zaujímavý, pretože  mali  príležitosť vyskúšať si biatlon priamo v prostredí  našej  telocvične.  Najskôr sa  naučili správnu techniku streľby, pričom sa využívali laserové pušky.   Po skúšobných streľbách prešli na podložku, na ktorej simulovali beh na lyžiach a následne nasledovala streľba.  Každý žiak  sústredil svoju pozornosť na terč a snažil sa dosiahnuť čo najlepší výsledok. Žiaci sa postupne striedali  a v každom ročníku súťažili o titul najlepšieho biatlonistu v kategórii chlapcov a dievčat.

            A tu sú víťazi:

            4.ročník:

            Ema Stolárová, 4.A

            Dávid Majerčák, 4.A

            5.ročník

            Nela Halčinová,5.B

            Daniel Gábor, 5.B

            6.ročník

            Diana Majerčáková, 6.B

            Timotej Jašňák, 6.C

            Blahoželáme víťazom a ďakujeme  všetkým  účastníkom za ich účasť a úsilie! Tešíme sa na ďalšie podujatia plné športových výziev!

            Za akciu bola zodpovedná pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudáčeková (foto vo fotoalbume, facebook).

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • okresné kolo

            Hviezdoslavov Kubín, najznámejšia a najprestížnejšia celoštátna postupová súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy, oslavuje 70. jubileum. Dňa 08.03.2024 sa priestoroch Mestskej knižnice v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola. Zo súťaže sme si odniesli tri krásne 3. miesta: Dominika Galliková  z 3. C v I. kategórii (2. – 4. ročník), Paula Majerčáková a Katarína Majerčáková zo 6. C v II. kategórii (5. - 6. ročník). Všetkým súťažiacim ako aj učiteľom ďakujeme za vzornú prípravu, reprezentáciu školy a  výhercom srdečne blahoželáme!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Viera Lizáková.

        • Envirovychádzky
          • Envirovychádzky

          • Vysoké Tatry – Hrebienok, Bilíková chata, Rainerová chata

            V mesiaci februára a marec sa žiaci 3. ročníka zúčastnili exkurzie v Tatranskom národnom parku. Odborne nás sprevádzal lesný pedagóg pán Ján Halčin, ktorý žiakov oboznámil s lesnou faunou a flórou. Exkurziu sme začali výstupom na Hrebienok, kde sme si prezreli ľadový dóm a ďalej sme pokračovali výstupom na Bilíkovú a Rainerovú chatu. Vychádzku sme si spríjemnili výhľadom na Dlhý vodopád a líška Eliška nás privítala na Rainerovej chate spolu s chatárom pánom Petrasom. Očarení krásou TANAPu sme sa unavení, ale šťastní vrátili domov.

            Ďakujeme lesnému pedagógovi pánovi Halčinovi, že ukázal našim žiakom zaujímavosti a krásy našej tatranskej prírody. 

            Za túto akciu boli zodpovedné triedne učiteľky Mgr. Alžbeta Koščáková, Mgr. Mária Dudašková, Mgr. Katarína Dravecká, Mgr. Ružena Vaverčáková.