• Zdravotná výchova
          • Zdravotná výchova

          • Ochrana života a zdravia - prierezová téma, 8. ročník

            Vedieť poskytnúť prvú pomoc nie je vedomosťou len pre dospelých. Už aj dieťa má mať základy o tom, čo robiť, keď sa niečo vážne udeje jeho rovesníkovi, súrodencovi, či dokonca rodičom. Vo štvrtok 15.6. 2023 a v utorok 20.6.2032 sa v priestoroch školy konala najskôr pre chlapcov a následne aj pre dievčatá prierezová téma Zdravotná výchova. Na modelových situáciách si žiaci precvičili zásady poskytovania prvej pomoci pri krvácaní, popálenine, zlomenine, vyvrtnutí, bezvedomí ale aj pri poranení hrudníka. Nakoniec si vyskúšali aj kardio-pulmonálnu resuscitáciu. Teoretické vedomosti si preverili v krátkom teste.

            Za aktivitu bola zodpovedná Mgr. Jana Figlárová. (foto vo fotoalbume, FB)

        • Pozor!!! Na obedy zadarmo na ďalší šk.rok je nutné prihlásiť sa do 30.6.2023
          • Pozor!!! Na obedy zadarmo na ďalší šk.rok je nutné prihlásiť sa do 30.6.2023

          • Informácie k poskytovaniu dotácie na stravu na obdobie od 01.09.2023 do 31.12.2023

             

             V zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Žiadosť o poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.09.2023 do 31.12.2023 je potrebné potvrdiť elektronicky cez EduPage alebo písomne vypísať  na sekretariáte Spojenej školy do 30.06.2023.

            Dieťa, ktoré sa prihlási na stravovanie od 01.09.2023 musí vypísať aj zápisný lístok na stravovanie na školský rok 2023/2024. (u vedúcej ŠJ alebo na sekretariáte školy).

            Ďakujeme za pochopenie. Vedenie Spojenej školy Lendak

        • ENGLISH STAR
          • ENGLISH STAR

          • 5. až 9. ročník 

            Ešte 27.apríla 2023 sa žiaci našej školy zapojili do súťaže ENGLISH STAR. Je to medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Celkovo sa do súťaže zapojilo 40 žiakov našej školy. Teší nás, že 6 žiakov dosiahlo úspešnosť 100% (Pavol Bobko 8.C, Martin Halčin 7.A, Terézia Majerčák 6.D, Bianka Žmijovská 6.D, Matúš Girga 6.C, Barbara Dudašková 5.C) a ďalších 22 žiakov dosiahlo úspešnosť viac ako 90%. Priemerná úspešnosť školy bola 93,47 %. Všetci boli za účasť a preukázané vedomosti odmenení diplomami a malou odmenou, najúspešnejší získali aj sťahovací batoh s logom súťaže.

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Jana Figlárová.

        • Potulky literatúrou
          • Potulky literatúrou

          • 9. ročník

            Deviataci sa tradične rozlúčili so školou zábavnou literárnou súťažou Potulky literatúrou. Poznávali literárnych autorov, skladali básne, spätne sa vracali k literárnym textom, ktoré preberali od 5. ročníka  a na záver vyriešili tajničku s literárnou tematikou. Žiaci v triedach vytvorili skupiny a spoločnými silami riešili zadané úlohy. Víťazi z každej triedy boli odmenení sladkou odmenou.

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Renáta Fudalyová a vyučujúci slovenského jazyka a literatúry.

          • Dievčenská spevácka skupina Kicorka - súčasť folklórneho batôžka

          • ZAMAGURSKÉ FOLKLÓRNE SLÁVNOSTI 2023

            V programe s názvom „Z batôžka“, ktorý sa konal 17. júna 2023 počas Zamagurských folklórnych slávností v Červenom Kláštore, sa predstavili aj speváčky z Dievčenskej speváckej skupiny Kicorka. Tie do batôžka pod Tri Koruny priniesli krásne goralské piesne, ktoré si naši predkovia spievali pri hrabaní sena či pasení dobytka. Spolu s folklórnymi súbormi Letnička, Batizovce a Maguráčik sa po skončení programu zapojili aj do Školy tanca, v ktorej sa všetci spoločne i s divákmi učili Starodávnu mazurku. Nádherné spevy zazneli v podaní týchto dievčat: Júlia Sára ŠpakováNikola Nebusová (9.D), Miroslava Hudáčková, Viktória Lizáková a Kristína Lizáková (8.C), Laura MajerčákováKlára Neupauerová (7.D),  Paulína MajerčákováNina Sulitková (6.B), Liliana Smoleňáková (6.D), Simona Koščáková (5.B), Nela Halčínová (4.C), Natália Bekešová (4.D), Veronika Majerčáková (3.C) a naša bývalá žiačka Lenka Neupauerová. Napriek tomu, že niektoré dievčatá stáli na javisku prvýkrát, podali vynikajúci výkon. Od Podtatranského osvetového strediska v Poprade sme si prevzali Ďakovný list za účinkovanie na 46. Zamagurských folklórnych slávnostiach. Poďakovanie patrí všetkým rodičom, ktorí sa prišli na svoje ratolesti pozrieť a podporiť ich, a taktiež pani učiteľke Mgr. Helene Hudáčkovej za asistenciu pri obliekaní do krojov.                                                                 

            Za akciu bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková, vedúca DFS Kicorka.

        • Preukaz cyklistu
          • Preukaz cyklistu

          • Prierezová téma – Dopravná výchova, 4. ročník

            Žiaci 4. ročníka našej školy absolvovali vo štvrtok 15.06.2023 zavŕšenie prierezovej témy Dopravnej výchovay v primárnom vzdelávaní.

            Počas uplynulých štyroch rokov sa systematicky oboznamovali s teoretickými poznatkami, ale aj praktickými zručnosťami z oblasti dopravnej výchovy. Priebežne na rôznych vyučovacích predmetoch v triede, ale aj na vychádzkach spoznali základné dopravné značky a pravidlá cestnej premávky, ktoré dennodenne používajú v konkrétnych situáciách na chodníkoch a cestách, či už ako chodci, cyklisti alebo cestujúci.

            Uzavretie tejto prierezovej témy v primárnom vzdelávaní pozostávalo z overenia teoretických poznatkov žiakov formou vedomostného testu a z praktickej jazdy na bicykli. Úlohou štvrtákov bolo dať počas jazdy znamenie o zmene smeru rukou (pravou aj ľavou), keďže museli obchádzať prekážky na trati. Museli tiež prejsť na bicykli cez zúžený priestor a skloniť sa počas jazdy pod prekážku. Schopnosť udržať rovnováhu na bicykli si žiaci otestovali prejazdom po doske, ktorá sa preklápala. Ďalšou disciplínou bol slalom a na konci trate museli ešte štvrtáci správne zareagovať na dopravnú značku STOP.

            Na základe úspešného absolvovania testu a jazdy zručnosti získali všetci štvrtáci symbolický „Preukaz cyklistu“ a užitočný reflexný prívesok s motívom dopravnej značky. Veríme, že tento darček prispeje k ich bezpečnosti na cestách a že všetko, čo sa žiaci z dopravnej výchovy v škole naučili, budú na cestách naozaj dodržiavať!

            Štvrtákom prajeme mnoho šťastných kilometrov a krásnych zážitkov na bicykli!

            Za metodickú prípravu a organizáciu tejto aktivity boli zodpovedné Mgr. Katarína Dravecká a Mgr. Mária Dudašková. (foto vo fotoalbume a na FB)

        • Okresné kolo v prednese nemeckej poézie a prózy
          • Okresné kolo v prednese nemeckej poézie a prózy

          • Základná škola - Grundschule, Kežmarok

            Karpatskonemecký spolok na Slovensku je vyhlasovateľom súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy v nemeckom jazyku pre žiakov ZŠ a OGY, ktorej cieľom je viesť žiakov k hlbšiemu spoznávaniu literatúry v nemeckom jazyku a prostredníctvom umeleckého prednesu sprostredkovať literárne hodnoty nemeckej literatúry. V stredu, 14.06.2023 sa uskutočnilo okresné kolo súťaže, ktoré sa konalo na Základnej škole – Grundschule v Kežmarku. Naša škola mala tento rok zastúpenie v kategóriách poézia a próza 5, - 7. ročník a tiež poézia a próza 8. – 9. ročník, reprezentovali nás žiačky 7. D a 8. B triedy. Všetky žiačky školu úspešne reprezentovali, zaujali svojím prejavom i umeleckým prednesom a odniesli si tieto ocenenia:

            Klára Neupauerová, 7. D – 3. miesto v kategórii poézia 5. – 7. ročník

            Lenka Grichová, 7. D – 2. miesto v kategórii próza 5. – 7. ročník

            Alžbeta Koščáková, 8. B – 2. miesto v kategórii poézia 8. – 9. ročník

            Veronika Galliková, 8. B – 1. miesto v kategórii próza 8. – 9. ročník

            Všetkým dievčatám srdečne blahoželáme, ďakujeme im za výbornú reprezentáciu školy a prajeme im ešte veľa úspechov! Veronike Gallikovej z 8. B držíme palce na regionálnom kole, ktoré sa uskutoční už v piatok, 16.06.2023, v Dome stretávania KNS v Kežmarku.

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Mária Grichová, Mgr. Miroslava Grigláková.

        • Prednes nemeckej poézie a prózy
          • Prednes nemeckej poézie a prózy

          • školské kolo

            Vo štvrtok 1. júna sa uskutočnilo v triede 7.B školské kolo v prednese nemeckej poézie a prózy. Súťaže sa tento školský rok zúčastnilo 15 recitátorov zo siedmeho a ôsmeho ročníka, ktorí súťažili v štyroch kategóriách. Nemecký jazyk sa vyučuje na našej školy ako druhý cudzí jazyk a väčšina súťažiacich recitovala len s ročnými znalosťami z tohto cudzieho jazyka. Napriek tomu všetci súťažiaci počiatočnú trému prekonali a s textami sa výborne popasovali. Porota pri prednese pozorne počúvala a pri hodnotení sa zamerala hlavne na správnu nemeckú výslovnosť a prednes, ale i hlas, istotu, tempo, mimiku či gestikuláciu.  U recitátorov ocenila aj ich samotnú prípravu, snahu a ochotu učiť sa texty, a básne v nemeckom jazyku, a napokon odmenila vecnými cenami a diplomami až 10 súťažiacich. A tu sú mená ocenených:

            Kategória 5. – 7. ročník - poézia

            1. Klára Neupauerová - 7.D
            2. František Lizák -  7.C
            3. Laura Majerčáková a Miriam Vidová -  7.D

            Kategória 5. – 7.ročník - próza

            1. Lenka Grichová -  7.D
            2. Petra Lizáková -  7.C

            Kategória 8. - 9 ročník – poézia

            1. Alžbeta Koščáková -  8.B
            2. Patrik Lizák - 8.B

            Kategória 8. – 9. ročník – próza

            1. Veronika Galliková -  8. B
            2. Viktória Andrášiová -  8. B

             Víťazi jednotlivých kategórií budú reprezentovať našu školu na okresnom kole 14. júna v Kežmarku.

            Zodpovední učitelia: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Mária Grichová, Mgr. Lucia Rabárová, Mgr. Miriam Zamišková.

        • Svetový deň životného prostredia
          • Svetový deň životného prostredia

          • prierezová téma - environmentálna výchova

            Dňa 5. júna 2023 si  žiaci II. stupňa s učiteľmi pripomenuli "Svetový deň životného prostredia"  prírodovednými aktivitami v okolí Lendaku za krásneho slnečného počasia. Žiaci pozorovali prírodu, robili si vlastné pozorovania, z náučných panelov vyhľadávali informácie, ktoré si zapisovali do pracovných listov, spoznávali našu flóru a faunu, a pochopili dôležitosť ochrany životného prostredia. Žiaci piateho  a šiesteho ročníka  sa vybrali do NPR Belianske lúky a dozvedeli sa ako vzniká rašelina, a ktoré organizmy sa tam nachádzajú. Obdivovali zakvitnuté lúky plné žltohlavov a vstavačovcov. Siedmaci získavali nové poznatky na lesníckom náučnom chodníku Fľak, ôsmaci zvládli túru do Bachledovej doliny, kde sa dozvedeli z náučného panelu ako dlho sa rozkladá v prírode odpad, ktorí ľudia zanechávajú v prírode. Deviataci pozorovali prírodu cestou na Plesnivec v Belianskych Tatrách. Na chate sa dozvedeli ďalšie informácie o Belianskych Tatrách. Veľmi milo nás prekvapili piataci, ktorí cestou naspäť do Lendaku vyzbierali odpad, ktorí tam zanechali turisti. Aj vďaka našim šikovným žiakom je príroda krajšia a čistejšia.

            Za prírpravu tejto aktivity ďakujeme Ing. Márii Švorcovej, Mgr. Jánovi Stupákovi a triednym učiteľom 2. stupňa.

        • Atletika
          • Atletika

          • Krajské kolo - dievčatá

            Dňa 30.5.2023 sa uskutočnilo krajské kolo v atletike v Prešove. Zo 16 družstiev sme boli jedinou obcou medzi okresnými mestami.  Dievčatám sa darilo  striedavo. Veľký úspech dosiahla Barbora Konopová, ktorá hodila vortex do diaľky 40,1 m a v celkovom poradí obsadila 6. miesto. V skoku do diaľky sa nám nedarilo. Nedosiahli sme ani priemerné výsledky z okresného kola. V skoku do výšky sme dosiahli 8. miesto a to zásluhou Márii Birošíkovej, ktorá skočila 125 cm. Taktiež sa nám darilo vo vrhu guľou. Natália Halčinová vrhla guľu do vzdialenosti 8,6 m a obsadila 6.miesto. V behu na 60 m a aj na 800 m nás reprezentovala Dominika Hudačeková (9.04 s, 3:06 min) a Ivana Neupauerová (9,44 s, 3:22 min). Záverečná disciplína bola štafeta, kde sme dosiahli čas 35.87 s. V celkovom poradí sa dievčatá umiestnili na 6. mieste.

            Dievčatám ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy na krajskom kole!

            Za súťaž bol zodpovedný Mgr. Tomáš Hudáček a vyučujúci TSV.