• Preventívna aktivita majetkovo - trestnoprávna zodpovednosť, šikanovanie a kyberšikanovanie

          • 4. ročník

            Dňa 06.03.2024 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili preventívnej aktivity na tému trestnoprávna zodpovednosť, šikana a kyberšikana. Besedu viedol príslušník OR PZ kpt. Ing. Milan Ženčuch zo Starej Ľubovne, ktorý sa venuje prevencii na školách. Úlohou preventívnej aktivity so žiakmi na prvom stupni bolo zvýšiť ich povedomie o šikanovaní, existujúcich rizikách na internete (citlivosti voči negatívnym javom), ako aj o majetkovej - trestoprávnej zodpovednosti. Dnešní žiaci sú populáciou najviac napojenou na internet. Jedným z rizík elektronickej komunikácie sa stalo kyberšikanovanie. Rovnako ako pri iných formách šikanovania, aj kyberšikanovanie je opakované a zámerné správanie, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať niekomu, ponižovať ho, zraniť. Agresor zneužíva svoju moc nad obeťou. Obeť vníma kyberšikanovanie ako zraňujúce a nevie sa voči nemu dostatočne brániť. Základnou podmienkou prevencie je vytvoriť také školské prostredie, ktoré je charakteristické otvorenými a priateľskými vzťahmi a priaznivou klímou. Žiaci sa aktívne  zapájali do diskusie, pýtali sa,  čo svedčí o tom, že ich téma zaujala.

            Ďakujeme kpt. Ing. Milanovi Ženčuchovi, že prišiel k nám do školy a citlivo žiakom vysvetlil túto problematiku. 

        • Biatlon
          • Biatlon

          • 4., 5., 6. ročník

            Simulácia biatlonu priamo v telocvični

            Vo štvrtok, 7.marca 2024, bol pre žiakov 4. - 6. roč. zaujímavý, pretože  mali  príležitosť vyskúšať si biatlon priamo v prostredí  našej  telocvične.  Najskôr sa  naučili správnu techniku streľby, pričom sa využívali laserové pušky.   Po skúšobných streľbách prešli na podložku, na ktorej simulovali beh na lyžiach a následne nasledovala streľba.  Každý žiak  sústredil svoju pozornosť na terč a snažil sa dosiahnuť čo najlepší výsledok. Žiaci sa postupne striedali  a v každom ročníku súťažili o titul najlepšieho biatlonistu v kategórii chlapcov a dievčat.

            A tu sú víťazi:

            4.ročník:

            Ema Stolárová, 4.A

            Dávid Majerčák, 4.A

            5.ročník

            Nela Halčinová,5.B

            Daniel Gábor, 5.B

            6.ročník

            Diana Majerčáková, 6.B

            Timotej Jašňák, 6.C

            Blahoželáme víťazom a ďakujeme  všetkým  účastníkom za ich účasť a úsilie! Tešíme sa na ďalšie podujatia plné športových výziev!

            Za akciu bola zodpovedná pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudáčeková (foto vo fotoalbume, facebook).

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • okresné kolo

            Hviezdoslavov Kubín, najznámejšia a najprestížnejšia celoštátna postupová súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy, oslavuje 70. jubileum. Dňa 08.03.2024 sa priestoroch Mestskej knižnice v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola. Zo súťaže sme si odniesli tri krásne 3. miesta: Dominika Galliková  z 3. C v I. kategórii (2. – 4. ročník), Paula Majerčáková a Katarína Majerčáková zo 6. C v II. kategórii (5. - 6. ročník). Všetkým súťažiacim ako aj učiteľom ďakujeme za vzornú prípravu, reprezentáciu školy a  výhercom srdečne blahoželáme!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Viera Lizáková.

        • Envirovychádzky
          • Envirovychádzky

          • Vysoké Tatry – Hrebienok, Bilíková chata, Rainerová chata

            V mesiaci februára a marec sa žiaci 3. ročníka zúčastnili exkurzie v Tatranskom národnom parku. Odborne nás sprevádzal lesný pedagóg pán Ján Halčin, ktorý žiakov oboznámil s lesnou faunou a flórou. Exkurziu sme začali výstupom na Hrebienok, kde sme si prezreli ľadový dóm a ďalej sme pokračovali výstupom na Bilíkovú a Rainerovú chatu. Vychádzku sme si spríjemnili výhľadom na Dlhý vodopád a líška Eliška nás privítala na Rainerovej chate spolu s chatárom pánom Petrasom. Očarení krásou TANAPu sme sa unavení, ale šťastní vrátili domov.

            Ďakujeme lesnému pedagógovi pánovi Halčinovi, že ukázal našim žiakom zaujímavosti a krásy našej tatranskej prírody. 

            Za túto akciu boli zodpovedné triedne učiteľky Mgr. Alžbeta Koščáková, Mgr. Mária Dudašková, Mgr. Katarína Dravecká, Mgr. Ružena Vaverčáková.

        • Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko
          • Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Dňa 22. februára 2024 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Našu školu v troch kategóriách reprezentovali Paula Majerčáková VI. C, Gabriel Badovský V. C a Gabriela Koščaková III. C. V mestskej knižnici v Kežmarku sa stretli najlepší recitátori škôl celého okresu a zabojovali o umiestnenie a postup na krajské kolo. Spomedzi našich žiakov sa nakoniec na druhom mieste v II. kategórií umiestnil Gabriel Badovský z V.C, ktorého pripravovala pani učiteľka Mgr. Jana Budzáková. Výhercom blahoželáme a všetkým deťom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy! Tešíme sa na ďalšie ročníky. (foto vo fotoalbume)

            Zodpovedný učiteľ:  Mgr. Z. Simona Lizáková

        • Lendackí speváčikovia opäť nesklamali!
          • Lendackí speváčikovia opäť nesklamali!

          • Obvodová súťaž  "MISS BÁBIKA 2024"​​​​​​​​​​​​​​

            21. február 2024 sa niesol v atmosfére ľudových piesní, krásnych uspávaniek a nádherných krojov. Aj tento rok  - ako už býva vo februári zvykom - sa naši 8 speváčikovia zapojili do obvodovej súťaže  MISS BÁBIKA v Spišskej Belej. V súťaži majú zastúpenie rôzne školy okresu Kežmarok a je určená  pre deti vo veku 5 – 8 rokov. Účelom súťaže je predovšetkým rozvíjanie lásky k folklóru a  udržiavanie ľudových tradícií. Za okres Kežmarok sa súťaže v 3 kategóriách zúčastnilo 27 detí.

            Spojenú školu za najstaršie oddelenie MŠ reprezentovali Anna Grichová, Emília Stupáková a Terézia Nebusová.

            Emília vyspievala krásne 1.miesto a Terezka získala 2. miesto. Za prvý ročník súťažili Veronika Majerčáková, Katarína Strelová (1.A) a Petra Potanecká. (1.D) V tejto kategórii sme opäť získali 1. miesto, ktoré svojím krásnym hláskom vyspievala Petra Potanecká  a 3. miesto putovalo Katke Strelovej.

            Za druhý ročník sa súťaže zúčastnili Laura Špak (2.D) a Martin Koščák. (2.A)  Ani tu sme neobišli naprázdno a Laura získala 3. miesto.

                        Všetkým deťom ďakujem za dôstojnú reprezentáciu našej školy, pani učiteľkám z MŠ - Bc. Márii Hudákovej a Mgr. Františke Petrasovej - za pomoc pri nácviku najmladších ratolestí a, samozrejme,  obrovské poďakovanie patrí rodičom, ktorí prišli do Spišskej Belej podporiť svoje deti!

             

             Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková (foto vo fotoalbume, facebook).

        • Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • krajské kolo

            Dňa 15. februára 2024 sa v budove ABC - CVČ na Októbrovej 30 v Prešove uskutočnilo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentoval víťaz školského kola Rafael Halčin z 9.D, ktorý súťažil v kategórii 1C (germanofónni žiaci). Súťaž začala písomnou časťou a jej úspešní riešitelia postúpili neskôr do ústnej časti. Rafaelovi sa podarilo nakoniec získať z možných 100 bodov  pekných 84 bodov. Celkovo sa umiestnil na 7. mieste z 13 zúčastnených. Rafaelovi ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu školy a prajeme veľa chuti do učenia!

            Za olympiádu bola zodpovedná Mgr. Miroslava Grigláková.

        • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Prešov

            Dňa 14.02.2024 sa v priestoroch Základnej školy, Bajkalská 29 v Prešove uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa prvýkrát zúčastnila aj žiačka 7.D triedy Terézia Majerčák. Súťažila v kategórii 1C, ktorá je určená žiakom, ktorých pobyt v anglicky hovoriacich krajinách alebo v inej krajine, v ktorej vyučovacím jazykom bol AJ, trval dlhšie ako dva mesiace. V tejto kategórii súťažili žiaci piateho až deviateho ročníka spolu bez vekového rozdielu. Počas súťaže žiaci absolvovali ústne ako aj písomné úlohy. Terézia ako jedna z najmladších súťažiacich obsadila 19. miesto z 24 zúčastnených.
            Zodpovedný učiteľ: Ing. Beáta Gurková

        • Detský čin roka 2023
          • Detský čin roka 2023

          • Naši žiaci sa v šk. roku 2023 zapojili do celoslovenského projektu Detský čin roka, ktorý sa konal pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Detský čin dáva šancu deťom pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a ako pomôcť ľuďom i prírode. V kategórii "Pomoc rovesníkom" bola ocenená naša žiačka Sára Stupáková z 5.A, ktorá získala diplom a vecné ceny. Toto ocenenie je nielen poctou pre Sáru, ale aj pre našu školu. Treba si uvedomiť, že každý dobrý skutok, či už veľký alebo malý, má svoje miesto a hodnotu.

            Sárke srdečne blahoželáme a pani učiteľke Mgr. Tatiane Kostikovej ďakujeme, že sa každoročne zapája so svojimi žiakmi do tohto krásneho projektu! (foto vo fotoalbume, facebook)