• Vráťme knihy do škôl
          • Vráťme knihy do škôl

          • V termíne od 14.02. do 10.4.2023 prebiehal Xl. ročník súťaže Vráťme knihy do škôl, ktorú organizuje Občianske združenie Učenie s úsmevom v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom, vydavateľstvom Ikar a vydavateľskou značkou YOLi. Projekt Vráťme knihy do škôl je zameraný na podporu čítania a vytvárania pozitívneho vzťahu ku knihám medzi žiakmi. Tento rok sa do súťaže mohli zapojiť žiaci z celého Slovenska. Súťaží sa v 3 kategóriách: Materské školy, Základné školy a Stredné školy. Úlohou žiakov bolo nahrať cez svoj účet ľubovoľný počet  príspevkov. Výhercovia sa potom určujú žrebovaním, ale čím viac recenzií kníh žiak pošle, tým je jeho šanca na výhru vyššia. Do súťaže sa v našej ZŠ zapojili žiaci 5. ročníka. Žiačka 5. C, Zdenka Zavadská, bola vyžrebovaná a získala 2. cenu – encyklopédiu z vydavateľstva Ikar. Zdenke srdečne blahoželáme a veríme, že jej úspech bude motiváciou aj pre ostatných žiakov k čítaniu kníh!

            Mgr. Mária Grichová

        • MDD
          • MDD

          • 1. stupeň

            Dňa 1.6.2023 sa uskutočnila akcia k príležitosti MDD. Triedy 1.A, 1.B. 1.C  si najprv pozreli rozprávku v Kine Goral a potom mali športové hry na ihrisku pod Kicorou. Trieda 1.D prijala pozvanie mamičky svojej spolužiačky na posedenie pri torte u nich doma ako odmenu za to, že s láskou a empatiou pomáhaju Máriii prekonávať prekážky a starajú sa o ňu.  Triedy 4.A, 4.C, 4.D si vybrali pobyt v prírode spojený s návštevou farmy danielej zveri. Žiaci druhého, tretieho ročníka  a 4.B navštívili v Spišskej Belej kino, kde si pozreli rozprávku, a potom sa presunuli na štadión. Dobročinná organizácia FACE CLUB pripravila pre našich žiakov mnoho športových aktivít, v ktorých deti museli prejaviť svoju schopnosť spolupracovať s rovesníkmi, ale aj individuálne zručnosti. Deti sa vyšantili a tento deň si spoločne naplno užili.Touto cestou chceme poďakovať FACE CLUBU za spoluprácu a zorganizovanie tejto  skvelej akcie. ďakujeme rodičovi pánovi J. Neupauerovi, že prvákom pripravil premietanie rozprávky. Všetkým prialo krásne počasie, čo prispelu k príjemnému stráveniu MDD.

            Ďakujeme triednym učiteľkám, že pripravili svojim žiakom k ich sviatku krásny deň!

        • Kreslenie srdiečok 2023 -  ENJOY HEARTS
          • Kreslenie srdiečok 2023 - ENJOY HEARTS

          • NECH SI KAŽDÉ SRDIEČKO NÁJDE SVOJHO ČLOVEKA, NECH MU DO ŽIVOTA PRINESIE RADOSŤ, ŠŤASTIE, LÁSKU A SPOKOJNOSŤ.

            V termíne od 29. do 31.5.2023 sa naša škola zapojila do projektu kreslenia srdiečok (Enjoy hearts) – Projekt 45 min., ktorý prebieha od roku 2007, a do ktorého sa zapájajú ľudia a školy z rôznych krajín sveta. Cieľom projektu je nakresliť srdiečko pre každého človeka na svete. Každé ručne nakreslené srdiečko je vnímané ako jeden človek na ZEMI. Je originálne a pritom sa tak podobá na ostatné. Za celé roky sa nakreslilo už viac ako 17 000 000 srdiečok. Tento rok sa kreslili srdiečka pre každého obyvateľa Rakúska. Úlohou žiakov bolo počas 45 minút nakresliť do štvorčekovanej siete čo najviac srdiečok. Do projektu 45 minút sa u nás zapojilo 26 tried 1. aj 2. stupňa a spoločne nakreslili 327 551 srdiečok. Najviac srdiečok nakreslila trieda 5. C, a to až 33 494. Ďakujeme všetkým žiakom aj vyučujúcim, ktorí sa do projektu zapojili, pretože kreslenie srdiečok podporuje koncentráciu, kreativitu, empatiu a tiež zlepšuje náladu. Tešíme sa, že sme takouto milou aktivitou mohli stráviť príjemný čas!

            Za aktivitu boli zodpovedné Mgr. Mária Grichová, Mgr. Miroslava Grigláková.

        • Botanikiáda
          • Botanikiáda

          • regionálne kolo - Košice

            Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach už  zorganizovala dvanásty ročník projektu pod názvom BOTANIKIÁDA. Projekt je určený žiakom piateho ročníka základných škôl Košického a Prešovského samosprávneho kraja a ich pedagógom.   24. mája aj naši dvaja najlepší riešitelia školského kola Botanikiády Damián Dvorčák z 5. C a Matúš Lizák z V. D reprezentovali našu školu v tomto projekte. 70 najšikovnejších piatakov riešilo rôzne zaujímavé úlohy, tajničky na tému: Voda, základ života. Aj keď Damián a Matúš neboli ocenení medzi  piatimi najúspešnejšími  riešiteľmi, obaja  získali po 41 bodov z maximálneho počtu 45 a s mnohými úlohami si výborne poradili. Získali nové skúsenosti, pozreli si výstavu motýľov, expozíciu botanickej záhrady a odniesli si z Košíc okrem rastliny, ktorú si  sami zasadili aj množstvo zážitkov.

            Za súťaž bola zodpovedná Ing. Mária Švorcová.

          • DIDAKTICKÉ HRY

          • 1. stupeň

            V piatok  26. mája 2023 sa konali v areáli školy didaktické hry pre žiakov 1. stupňa. Zúčastnili sa ich žiaci prvého až štvrtého ročníka. Slnečné dopoludnie žiakom vyplnili rôzne športové disciplíny, ktoré absolvovali pod dohľadom svojich starších spolužiakov z 9. ročníka. V areáli školy bolo pripravených 15 stanovíšť koordinovaných zodpovedným pedagógom. Cieľom týchto didaktických hier bolo, aby každý žiak absolvoval všetky disciplíny, využili svoje vedomosti a zručnosti,naučil sa prekonávať prekážky. Zároveň si žiaci užili  zábavu, kamarátsku podporu a spoluprácu, ako aj chvíle plné radosti z každej zvládnutej disciplíny. Každý bol odmenený sladkou odmenou a dobrým pocitom z vydarenej akcie. Ďakujeme všetkým pedagógom, žiakom 9. ročníka, žiakom zdravotníckeho krúžku za spoluprácu, prípravu zaujímavých súťaží a úloh pre žiakov.

            Za výbornú organizáciu a metodickú prípravu boli zodpovedné pani učiteľky:  Mgr. Anna Majerčáková, Mgr. Slávka Lampartová, Mgr. Lenka Galliková. (foto vo fotoalbume)

             

        • Modrý gombík
          • Modrý gombík

          • Modrý gombík 2023- zbierka UNICEF

            V dňoch 16. – 17. mája sme sa opätovne zapojili do každoročnej zbierky medzinárodnej organizácie UNICEF s názvom MODRÝ GOMBÍK 2023. Táto zbierka je venovaná deťom, ktoré vyrastajú v krajinách pustošené vojnou či prírodnými katastrofami. Mnohé z nich prichádzajú o svoje domovy, blízkych, nemôžu chodiť do školy, nemajú prístup k čistej vode, výživnej strave či liekom. A práve v takýchto prípadoch  prichádzajú pracovníci UNICEF a prinášajú pomoc.  Napríklad budujú bezpečné priestory, kde dostanú deti najesť a napiť, opravujú zničené školské budovy, zriaďujú dočasné vzdelávacie centrá, zabezpečujú pre nich školské a športové potreby a mnohé ďalšie programy, v ktorých sa deti môžu vrátiť k svojim aktivitám, športom i vzdelávaniu sa. Dobrovoľníčkam z 9.A - Márii Koščákovej, Otílii  Čerpákovej a Natálii Vidovej sa podarilo vyzbierať do pokladničky v Spojenej škole a v uliciach obce Lendak sumu 390,60 eur. Výnos zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 bude tento rok venovaný na programy duševného zdravia pre deti vo svete aj na Slovensku. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli a pomohli!

            Koordinátorky: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Katarína Halčinová

          • "Pre moju mamu"

          • Výtvarná súťaž

            Do súťaže sa prihlásilo 123 škôl a porota hodnotila 789 prác. Výber toho najpútavejšieho bol  pre porotu veľmi náročný, pretože detské oko, tak ako vidí svoju mamu – je svojské, jedinečné, originálne, každé znázornenie témy: Pre moju mamu: je malým umeleckým dielom.

            Techniky v tejto výtvarnej súťaži boli zastúpené pestro, od kresby pastelkou, pastelom, tušom, cez maľbu temperou, aqua farbou, objavili sa linoryty, kombinované techniky – lepenie, koláže, zastúpená bola aj práca s textilom, drevom, šúpolím, kovom.

            Predsedkyňou poroty bola akademická maliarka Anna Fedáková.

            Za školu sa nám podarilo poslať iba jednu prácu, ktorá si našla aj ocenenie. Toto dielo vytvorila Mária Selveková (7.C) na výtvarnom krúžku. Veľmi sa tešíme, že aj v našej škole je mnoho talentov.

            Ďakujeme  za jej úsilie  a chuť tvoriť, zároveň blahoželáme k jej čestnému uznaniu, ktorým reprezentovala nielen seba ale aj našu školu.

            Za súťaž bola zodpovedná pani učiteľka Mgr. Jana Budzáková.

          • Druháci sa pripravovali na Turíce

          • Náboženská výchova

            Na hodine náboženskej výchovy sa druháci učili o Zoslaní Ducha Svätého. Udalosti zo Skutkov apoštolov si sprítomnili výrobou plamienkov, ktoré symbolizovali príchod Ducha Svätého a jeho zostúpenie na všetkých zhromaždených vo večeradle. Spoločnú radosť dopĺňame o prianie, aby sme sa vždy všetci nechali viesť Duchom Svätým.

            Za prípravu bola zodpovedná Sestra Veronika.

        • Čitateľská súťaž "ČIMO"
          • Čitateľská súťaž "ČIMO"

          • 1. ročník

            O tom, že už aj naši prváci sú výborní čitatelia sme sa mohli presvedčiť 15.5.2023 v medzitriednej súťaži ČIMO, kde si svoje čitateľské zručnosti každoročne preverujú najlepší čitatelia jednotlivých prváckych tried. Súťaže sa zúčastnilo 20 prvákov.  Kritériom hodnotenia boli nielen správne odpovede zamerané na porozumenie textu, ale aj gramatická bezchybnosť jednotlivých odpovedí a čas, ktorý napokon rozhodol o umiestnení najlepších:

            1. Laura Špak, I. D
            2. Marek Koščák, I. B
            3. Martin Koščák, I. A

            Prváčikom srdečne blahoželáme a želáme im, aby ich čítanie bavilo!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Viera Lizáková. (foto vo fotoalbume)

        • Beliansky slávik nám priniesol zlato i striebro!
          • Beliansky slávik nám priniesol zlato i striebro!

          • obvodová súťaž

            Kinosála v Spišskej Belej sa 23. mája 2023 celé dopoludnie ozývala slovenskou ľudovou piesňou. Tradične sa tam konala obvodová súťaž Beliansky slávik, ktorá patrí medzi naše najobľúbenejšie spevácke súťaže, nakoľko si speváci môžu dosýta zaspievať nielen krásne lendacké piesne, ale i piesne z rôznych regiónov Slovenska.

            Súťažilo sa v troch kategóriách: 3. – 4. ročník, 5. – 6. ročník a 7. – 9. ročník. Našu školu v I. kategórii reprezentovali tieto speváčky – Veronika Majerčáková  (3.C), Nela Halčínová (4.C) a Natália Bekešová (4.D). Natália nám vyspievala krásne 1. miesto.

            II. kategórii súťažili Liliana Smoleňáková (6.D) a Sára Neupauerová (6.E). Sára získala 2. miesto.

             V III. kategórii sa na 1. mieste umiestnila  Miroslava Hudáčková (8.C) a 2. miesto patrilo Júlii Sáre Špakovej (9. D). Najväčším prekvapením však bolo poďakovanie poroty, ktorá ocenila prácu pedagógov a nádhernú publikáciu o Spišskej Belej a rôzne prezenty darovali aj nám – učiteľom i hudobníkom zároveň -  ktorí sme sprevádzali žiakov pri speve. Ďakujem pánovi učiteľovi Matúšovi Lizákovi, ktorý k mojim husliam pridal i akordeón a zdokonalil tak spev našich dievčat. Mestu Spišská Belá patrí obrovské poďakovanie za udržiavanie ľudových tradícií a za krásne ceny pre súťažiacich.

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková.