• Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš
          • Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš

          • exkurzia - 7. ročník

            Dňa 22.-23.11.2023  sa žiaci  siedmeho ročníka /spolu 87 žiakov/  zúčastnili zaujímavej prírodovednej exkurzie v Liptovskom Mikuláši. Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva je moderné interaktívne múzeum, v ktorom naši žiaci spoznávali svet jaskýň, rôzne spoločenstvá organizmov, vesmír, skameneliny, minerály, aktivity ľudí v minulosti aj v súčasnosti. Mnohí  si aj uvedomili potrebu chrániť spoločenstvá organizmov a aj prostredie v ktorom organizmy  žijú. Žiakom sa veľmi páčila aj vyhliadková veža, z ktorej obdivovali okolité štíty Tatier aj  kultúrne pamiatky v Liptovskom Mikuláši. Žiaci získali nové zaujímavé informácie o živej a neživej prírode, ktoré využijú aj pri tvorbe prezentácií a projektov z dnešnej prírodovednej exkurzie ale aj pri ďalšom vzdelávaní.

            Za exkurziu bola zodpovedná Ing. Mária švorcová a pedagogický dozor:   Mgr. Jana Figlárová, Mgr. Ľudmila Bolcarovičová, Mgr. Ivana Suchanovská, Ing. Darina Adamicová, Mgr. Petra Vidová,  Bc. Silvia Oprendeková.                

          • Otvorené hodiny pre rodičov v 1. ročníku

          • V mesiaci november prebehli v triedach prvého ročníka otvorené hodiny pre rodičov. Prváčikovia sa veľmi tešili, že mohli triede privítať rodičov, a že im môžu ukázať ako sa učia a čo všetko už vedia.

            Práve v tomto čase prváci začali nácvikové obdobie a učia sa čítať, skladať slabiky, slová a vety, a preto je toto obdobie dôležité pre nácvik správnej techniky čítania. Cieľom týchto hodín je ukázať rodičom ako prebieha vyučovacia hodina, aké cvičenia, aktivity žiaci na hodinách robia, akým spôsobom sa učia čítať a písať. Práve na týchto hodinách dostali rodičia návod ako sa doma s deťmi môžu učiť alebo precvičovať učivo. Pani učiteľky hodiny pripravili tak, aby ukázali čo najviac aktivít, ktoré využívajú pri vyvodzovaní nových hlások, písmen, a ako precvičovať písanie slabík, slov a viet.

            Účasť mamičiek a oteckov  bola veľmi veľká, čo nás teší a je to dôkaz toho, že rodičia sa zaujímajú o to ako sa ich deti v škole učia, a cítia. Otvorené hodiny pripravili Mgr. Eva Dvorčáková, Mgr. Mária Neupauerová, Mgr. Anna Girgová, Mgr. Tatiana Kostiková, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            (foto vo fotoalbume)

        • Majetkovo trestno – právna zodpovednosť
          • Majetkovo trestno – právna zodpovednosť

          • prednáška 8. - 9. ročník

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili prednášky majetkovo trestno – právna zodpovednosť, ktorú viedol kpt. Ing. Milan  Ženčuch z Obvodného oddelenia policajného zboru Stará Ľubovňa.  Táto prednáška im poskytla ucelený pohľad na danú tému, ale aj dôsledky, ktoré musia znášať za svoje činy. Prednáška bola obohatená o reálne prípady zo života, čím mohli lepšie pochopiť vážnosť niektorých situácii. Žiaci si musia uvedomiť, že na prahu trestnej zodpovednosti, musia za svoje činy niesť aj zodpovednosť. Okrem toho sa dotkol aktuálnych tém, ako sú fajčenie, alkoholizmus, šikana a kyberšikana, ktoré sú v živote mladých ľudí veľmi dôležité nielen z  hľadiska právnej zodpovednosti, ale aj z pohľadu zdravia a bezpečnosti mladých ľudí.

            Veríme, že táto prednáška  poskytla žiakom užitočné informácie, ako sa správať v rôznych situáciách a pomôže im to uvedomiť si,  že ich  rozhodnutia  majú aj dôsledky.

             

            Za aktivitu bola zodpovedná pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudáčeková. (foto vo fotoalbume)

        • Interaktívna beseda s Matejom Zámečníkom
          • Interaktívna beseda s Matejom Zámečníkom

          • 2. ročník

            Dňa 15. novembra sa žiaci druhého ročníka zúčastnili interaktívnej besedy s literárnym autorom a ekoaktivistom Matejom Zámečníkom,  ktorý pútavou formou predstavil svoju tvorbu a pomocou príbehov z každodenného života nasmeroval žiakov k zamysleniu sa nad konaním človeka k prírode. Po prečítaní úryvku z knihy nasledoval rozhovor, kde sa pýtal žiakov, čo by sme mohli ešte urobiť, aby sme našej planéte pomohli. Žiaci nielen vedeli odpovedať, ale boli aj veľmi zvedaví  a pár otázok,  aj zo súkromia položili aj oni. Žiaci  mali možnosť pozrieť si aj  mini kompostáreň, a taktiež zakúpiť si knihy z jeho tvorby.

            K zakúpenej knihe dostali aj malý darček v podobe rastúcej ceruzky, kde boli semienka nezábudky a divozelu alebo bambusovej slamky s kefkou na čistenie.  No a v každej knihe autor  ponúka žiakom konkrétne tipy ako sa vo svojom živote správať ekologicky.

            Beseda sa žiakom veľmi páčila, no nielen im, ale aj samotnému spisovateľovi.

            Citujem:

            „Toto bolo TOP. Fakt som dlho nemal tak aktívne skupiny detí s toľkými otázkami a odporúčaniami ako chrániť prírodu :)“

            Ďakujeme pánovi Zámečníkovi za besedu a veríme, že k nám opäť niekedy príde!

            Za aktivitu bola zodpovedná Mgr. Veronika Lizáková. (foto vo fotoalbume)

        • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • okresné koloo

            Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov, ktorej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných i stredných škôl v slovenskom jazyku, motivovať žiakov k sebavzdelávaniu a samostatnej tvorivej činnosti a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            15. novembra 2023 sa v CVČ v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo tejto olympiády, ktorého sa zúčastnilo 11 súťažiacich z kežmarského okresu. Školu Lendak zastupovala víťazka školského kola Barborka Konopová9.D. Tak ako v školskom kole, aj v okresnom kole mali súťažiaci 30 minút na vypracovanie testu, ktorý mal overiť ich vedomosti zo SJL. Nasledovala transformácia textu – úlohou súťažiacich bolo zo súvislého textu o minerálnych a termálnych vodách, ktoré sú v 17 najvýznamnejších  kúpeľoch na Slovensku, vytvoriť inzerát. V 3. kole si  mali súťažiaci pripraviť a predniesť spolužiakom referát, v ktorom zdôraznili význam kúpeľnej liečby. Keďže Barborka zvládla veľmi dobre test a  transformáciu textu, zaradila sa medzi úspešných riešiteľov.

            Blahoželáme jej k dosiahnutému úspechu a prajeme ešte veľa elánu do učenia!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková.

        • IBOBOR
          • IBOBOR

          • medzinárodná IKT súťaž

            Žiaci 2. až 9. ročníka sa aj tento rok zapojili do  medzinárodnej IKT súťaže iBOBOR. Táto súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie informačno-komunikačných technológii, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V súťaži sme mali 55 úspešných riešiteľov. Z nich v štyroch kategóriách boli najúspešnejší títo žiaci:

            Drobec (2.-3. roč.): 1. Adam Gallik III.D, 2. Tomáš Dravecký III.B, 3. Dominika Špaková III.D

            Bobrík (4. a 5. roč.): 1. Lukáš Majerčák V.A 2. Dominika Grichová V.B 3. Vladimír Grich V.B

            Benjamín (6. a 7.ročník): 1. Lucia Stupáková VII.D 2. Nina Sulitková VII.B 3. Tibor Badovský VII.E

            Kadet (8. a 9. ročník): 1. Samuel Halčin VIII.D, 2. Vojtech Sulitka IX.A, 3. Gabriel Halčin IX.B

             

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za ich úsilie  a úspešným riešiteľom blahoželáme!

            Za súťaž boli zodpovední  školský digitálni koordinátori Mgr. Karmen Mazureková a Mgr. Stanislav Halčin.

        • Postupujeme do celoslovenského finále!
          • Postupujeme do celoslovenského finále!

          • Wocabee šampionát, krajské kolo

            Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát. Žiaci 8.C, víťazi okresného kola, celý týždeň od 06.11. do 10.11.2023 usilovne precvičovali slovnú zásobu z anglického jazyka a získali v krajskom kole šampionátu 2.miesto, vďaka čomu postúpili do celoslovenského finále.  V súťažnom období nahrali denne v priemere 5584 bodov na žiaka. Žiaci v aplikácii získavajú body iba za správne odpovede pri precvičovaní slovíčok. Vďaka tomu, že podali skvelý výkon, zaslúžene postupujú do celoslovenského kola, ktoré začína 21.11.2023 a končí 23.11.2023. Ako darček získali online kurz v aplikácii LangBee, každý v hodnote 6 €.

            Srdečne blahoželáme a držme našim žiakom palce, aby boli úspešní aj naďalej a prebojovali sa svojou usilovnosťou až do medzinárodného finále za účasti celkovo 8 krajín EÚ! Ďakujeme všetkým vyučujúcim, ktorí nám zabezpečili podmienky na dosiahnutie tohto úspechu!

            Zodpovedný učiteľ: Mgr. Jana Figlárová, Mgr. Anna Budzáková

        • Plenárne a triedne rodičovské združenia!
          • Plenárne a triedne rodičovské združenia!

          • pozvánka

            Vážení rodičia!

            Srdečne Vás pozývame na plenárne ZRPŠ, ktoré sa uskutoční dňa 20.11.2023 v priestoroch našej školy o 16:00 hod.  Po plenárnom ZRPŠ budú v triedach pokračovať triedne rodičovské združenia s triednymi učiteľmi.  

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

            Vedenie školy

        • Vďačnosť v škatuľke
          • Vďačnosť v škatuľke

          • školská akcia

            Mesiac október je mesiacom úcty k starším. V našej škole je už tradične spätý s aktivitou pod názvom „Vďačnosť v škatuľke“. Zámerom tejto akcie je poďakovať sa staršej generácii za pomoc a oceniť jej prínos, skúsenosti a znalosti, ktoré nám nepretržite odovzdávajú. Žiaci 1. a 2. stupňa preukázali vďaku tak, že do pripravených škatúľ, ktoré boli umiestnené v každej triede, symbolicky vhodili nejakú drobnosť, ktorou by potešili starších ľudí. A tak sa škatuľky znova naplnili cukrovinkami, potravinami, „handmade“ výrobkami, ponožkami, knihami, kozmetikou,  ale aj  krížovkami, kresbami či básničkami.  Bohato naplnené škatule, ale aj darčekové tašky s „poďakovaním“, boli v posledné októbrové dni odovzdané žiačkami deviateho ročníka do rúk lendackých seniorov.  Dúfame, že sme ich týmto úprimným darom milo prekvapili  a zároveň potešili. Touto cestou by sme chceli poďakovať všetkým žiakom, rodičom, pedagógom, ktorí prispeli alebo pomohli pri príprave a realizácii tejto akcie.

            Koordinátorky: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Katarína Halčinová, Mgr. Helena Hudáčková, Mgr. Ján Stupák 

            (foto vo fotoalbume)

        • Olympiáda zo slovenského jazyka
          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • školské kolo

            Súťaž prebiehala v troch kolách. Prvé kolo sa konalo 17.10.2023 online formou. Žiaci počas vyučovania v čase od 9:00 hod. vypracovali test, ktorým boli overované ich vedomosti z predmetu SJL. V súťaži pokračovali 18.10.2023 v popoludňajších hodinách v 2. a 3. kole. V 2. kole mali vykonať transformáciu textu a napísať správu o migrácii vtákov. V 3. kole mali predniesť prejav na tému „Prečo je potrebné zachovať pokoj a ticho počas migrácie vtákov.“ Z výsledkov súťaže vyplynulo, že žiaci nemajú problém s potvrdením teoretických vedomostí. V transformácii textu sa však prejavili nedostatky s dodržaním žánru a ťažkosti s odpútaním sa od predloženého textu. V treťom kole sa  ukázalo, že žiaci, ktorí majú skúsenosti s vystupovaním na verejnosti zvládli prejav lepšie ako žiaci, ktorí sú zvyknutí len memorovať preberané učivo. Keďže okrem jednej žiačky transformáciu textu ostatní nezvládli úspešným riešiteľom sa stala Barbora Konopová z 9.D triedy a postupuje do okresného kola. Na realizácii súťaže sa podieľali Mgr. Daniela Sarnová, Mgr. Iveta Pavlíková, Mgr. Miroslava Grigláková a pri online teste nám pomáhal aj Mgr. Martin Habiňák. Za spoluprácu kolegom ďakujeme a Barborke Konopovej želáme veľa šťastia v okresnom kole!