• WocaBee jazykový šampionát
          • WocaBee jazykový šampionát

          • celoslovenské kolo

            Už po tretíkrát sa naša škola zapojila do inovatívnej súťaže pre základné a stredné školy Jazykový WocaBee šampionát. Naša trieda 8.C postúpila cez okresné a krajské kolo až do kola celoslovenského, v ktorom súťažilo dvadsaťštyri najúspešnejších tried zo Slovenska. Úlohou žiakov bolo počas dvoch dní nahrať čo najviac WocaPoints bodov, ktoré získavali za precvičovanie slovíčok z anglického jazyka. Čím viac žiaci precvičovali, tým viac bodov (za správne odpovede) získali a viac sa naučili. Každý žiak našej triedy získal počas celoslovenského kola denne v priemere 6763 bodov, čo sa rovná približne 4508 správnym odpovediam pri precvičovaní (taktiež denne). Každý žiak sa naučil počas šampionátu v priemere 587 nových slovíčok. Triedy v šampionáte súťažili ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti.  Ako najlepšia skupina v Prešovskom kraji obsadila naša trieda pekné 9. miesto. Ďakujeme žiakom za ich snaživosť a rodičom za trpezlivosť!

            Za súťaž boli zodpovedné Mgr. Jana Figlárová a Mgr. Anna Budzáková.

        • Kúzelná fyzika
          • Kúzelná fyzika

          • zábavno-vzdelávacie predstavenie - 6. a  7. ročník

            ​​​​​​​

            Dňa 27.11.2023 sa u nás v škole uskutočnila „Kúzelná fyzika“ - čo je zábavno-vzdelávacie predstavenie pásma experimentov s fyzikálnou podstatou a často neočakávaným dejom (fyzikálne kúzla). Žiaci sa počas vystúpenia dozvedeli množstvo zaujímavých informácií – napr. kde môžeme využiť magnetky inde ako na chladničke, koľko váži vlak, ako sa miešajú farby, čo je gyroskop, ako fungovali prvé fontány, ako vzniká dúha, či je inteligentná plastelína tekutá ... Množstvo informácií, s ktorými sa budú žiaci stretávať v priebehu jednotlivých rokov na hodinách fyziky a mnohými ďalšími. Spätná väzba od žiakov bola veľmi pozitívna. My učitelia veríme, že mnohých to namotivovalo k pozitívnejšiemu vzťahu k prírodným predmetom a v prvom rade k predmetu fyzika.         

             Za aktivitu boli zodpovedné Ing. Darina Adamicová, Mgr. Ivana Suchanovská.

        • Exkurzia do Evanjelického lýcea v Kežmarku
          • Exkurzia do Evanjelického lýcea v Kežmarku

          • 9. ročník

            Žiaci 9. ročníka navštívili expozíciu Evanjelického lýcea v Kežmarku a evanjelické kostoly v Kežmarku. Obe prehliadky sa konali s odborným výkladom sprievodcov. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o lyceálnej knižnici, ktorá patrí k najväčším v strednej Európe. Videli ukážky ručne písaných kníh, prvotlače, ale aj ukážky zošity z lyceálnych čias. Oboznámili sa aj so školským systémom na lýceu. Navštívili oba evanjelické kostoly v Kežmarku a oboznámil sa s ich históriou. Exkurziu zabezpečila Mgr. Iveta Pavlíková a so žiakmi sa jej zúčastnili Mgr. Daniela Sarnová, Mgr. Daniela Galliková, Mgr. Ján Stupák.

        • Sladká pomoc
          • Sladká pomoc

          • charitatívna misijná aktivita 

            „Sladká pomoc je misijnou aktivitou, ktorá robí našu kresťanskú lásku konkrétnejšou. Chceme motivovať dobrovoľníkov na Slovensku, aby prejavovali solidaritu s Cirkvou na celom svete a robili niečo pre deti a mladých ľudí v najchudobnejších krajinách sveta. Kampaň Sladká pomoc ukazuje, aké ľahké je dosiahnuť veľké veci mnohými malými skutkami.“ (o. Ivan Kňaze)

            Aj deti našej školy sa zapojili do charitatívneho diela na pomoc misiám a deťom v rozvojových krajinách. Dobrovoľníci obetovali mnoho prestávok, ktoré mali na vlastné zotavenie a ponúkali svojim kamarátom, a rovesníkom čokoládky, ktoré sú „dvakrát dobré“: potešia ako sladkosť, a najmä peniaze vyzberaná za ich predaj pomôžu sirotám, a deťom ulice nájsť domov, stravu, a možnosť vzdelávať sa v niektorom z centier, ktoré spravujú pápežské misijné diela v rôznych krajinách Afriky. 

            Všetkým darcom a dobrovoľníkom úprimné „Pán Boh zaplať“ za vyzberanú sumu 692,60 Eur!

            https://misijnediela.sk/sladka-pomoc/

            Za aktivitu bola zodpovedná Mgr. Lucia Rabárová.

        • Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš
          • Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš

          • exkurzia - 7. ročník

            Dňa 22.-23.11.2023  sa žiaci  siedmeho ročníka /spolu 87 žiakov/  zúčastnili zaujímavej prírodovednej exkurzie v Liptovskom Mikuláši. Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva je moderné interaktívne múzeum, v ktorom naši žiaci spoznávali svet jaskýň, rôzne spoločenstvá organizmov, vesmír, skameneliny, minerály, aktivity ľudí v minulosti aj v súčasnosti. Mnohí  si aj uvedomili potrebu chrániť spoločenstvá organizmov a aj prostredie v ktorom organizmy  žijú. Žiakom sa veľmi páčila aj vyhliadková veža, z ktorej obdivovali okolité štíty Tatier aj  kultúrne pamiatky v Liptovskom Mikuláši. Žiaci získali nové zaujímavé informácie o živej a neživej prírode, ktoré využijú aj pri tvorbe prezentácií a projektov z dnešnej prírodovednej exkurzie ale aj pri ďalšom vzdelávaní.

            Za exkurziu bola zodpovedná Ing. Mária švorcová a pedagogický dozor:   Mgr. Jana Figlárová, Mgr. Ľudmila Bolcarovičová, Mgr. Ivana Suchanovská, Ing. Darina Adamicová, Mgr. Petra Vidová,  Bc. Silvia Oprendeková.                

          • Otvorené hodiny pre rodičov v 1. ročníku

          • V mesiaci november prebehli v triedach prvého ročníka otvorené hodiny pre rodičov. Prváčikovia sa veľmi tešili, že mohli triede privítať rodičov, a že im môžu ukázať ako sa učia a čo všetko už vedia.

            Práve v tomto čase prváci začali nácvikové obdobie a učia sa čítať, skladať slabiky, slová a vety, a preto je toto obdobie dôležité pre nácvik správnej techniky čítania. Cieľom týchto hodín je ukázať rodičom ako prebieha vyučovacia hodina, aké cvičenia, aktivity žiaci na hodinách robia, akým spôsobom sa učia čítať a písať. Práve na týchto hodinách dostali rodičia návod ako sa doma s deťmi môžu učiť alebo precvičovať učivo. Pani učiteľky hodiny pripravili tak, aby ukázali čo najviac aktivít, ktoré využívajú pri vyvodzovaní nových hlások, písmen, a ako precvičovať písanie slabík, slov a viet.

            Účasť mamičiek a oteckov  bola veľmi veľká, čo nás teší a je to dôkaz toho, že rodičia sa zaujímajú o to ako sa ich deti v škole učia, a cítia. Otvorené hodiny pripravili Mgr. Eva Dvorčáková, Mgr. Mária Neupauerová, Mgr. Anna Girgová, Mgr. Tatiana Kostiková, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            (foto vo fotoalbume)

        • Majetkovo trestno – právna zodpovednosť
          • Majetkovo trestno – právna zodpovednosť

          • prednáška 8. - 9. ročník

            Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili prednášky majetkovo trestno – právna zodpovednosť, ktorú viedol kpt. Ing. Milan  Ženčuch z Obvodného oddelenia policajného zboru Stará Ľubovňa.  Táto prednáška im poskytla ucelený pohľad na danú tému, ale aj dôsledky, ktoré musia znášať za svoje činy. Prednáška bola obohatená o reálne prípady zo života, čím mohli lepšie pochopiť vážnosť niektorých situácii. Žiaci si musia uvedomiť, že na prahu trestnej zodpovednosti, musia za svoje činy niesť aj zodpovednosť. Okrem toho sa dotkol aktuálnych tém, ako sú fajčenie, alkoholizmus, šikana a kyberšikana, ktoré sú v živote mladých ľudí veľmi dôležité nielen z  hľadiska právnej zodpovednosti, ale aj z pohľadu zdravia a bezpečnosti mladých ľudí.

            Veríme, že táto prednáška  poskytla žiakom užitočné informácie, ako sa správať v rôznych situáciách a pomôže im to uvedomiť si,  že ich  rozhodnutia  majú aj dôsledky.

             

            Za aktivitu bola zodpovedná pani zástupkyňa Mgr. Mária Hudáčeková. (foto vo fotoalbume)

        • Interaktívna beseda s Matejom Zámečníkom
          • Interaktívna beseda s Matejom Zámečníkom

          • 2. ročník

            Dňa 15. novembra sa žiaci druhého ročníka zúčastnili interaktívnej besedy s literárnym autorom a ekoaktivistom Matejom Zámečníkom,  ktorý pútavou formou predstavil svoju tvorbu a pomocou príbehov z každodenného života nasmeroval žiakov k zamysleniu sa nad konaním človeka k prírode. Po prečítaní úryvku z knihy nasledoval rozhovor, kde sa pýtal žiakov, čo by sme mohli ešte urobiť, aby sme našej planéte pomohli. Žiaci nielen vedeli odpovedať, ale boli aj veľmi zvedaví  a pár otázok,  aj zo súkromia položili aj oni. Žiaci  mali možnosť pozrieť si aj  mini kompostáreň, a taktiež zakúpiť si knihy z jeho tvorby.

            K zakúpenej knihe dostali aj malý darček v podobe rastúcej ceruzky, kde boli semienka nezábudky a divozelu alebo bambusovej slamky s kefkou na čistenie.  No a v každej knihe autor  ponúka žiakom konkrétne tipy ako sa vo svojom živote správať ekologicky.

            Beseda sa žiakom veľmi páčila, no nielen im, ale aj samotnému spisovateľovi.

            Citujem:

            „Toto bolo TOP. Fakt som dlho nemal tak aktívne skupiny detí s toľkými otázkami a odporúčaniami ako chrániť prírodu :)“

            Ďakujeme pánovi Zámečníkovi za besedu a veríme, že k nám opäť niekedy príde!

            Za aktivitu bola zodpovedná Mgr. Veronika Lizáková. (foto vo fotoalbume)

        • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY
          • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

          • okresné koloo

            Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov, ktorej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných i stredných škôl v slovenskom jazyku, motivovať žiakov k sebavzdelávaniu a samostatnej tvorivej činnosti a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru.

            15. novembra 2023 sa v CVČ v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo tejto olympiády, ktorého sa zúčastnilo 11 súťažiacich z kežmarského okresu. Školu Lendak zastupovala víťazka školského kola Barborka Konopová9.D. Tak ako v školskom kole, aj v okresnom kole mali súťažiaci 30 minút na vypracovanie testu, ktorý mal overiť ich vedomosti zo SJL. Nasledovala transformácia textu – úlohou súťažiacich bolo zo súvislého textu o minerálnych a termálnych vodách, ktoré sú v 17 najvýznamnejších  kúpeľoch na Slovensku, vytvoriť inzerát. V 3. kole si  mali súťažiaci pripraviť a predniesť spolužiakom referát, v ktorom zdôraznili význam kúpeľnej liečby. Keďže Barborka zvládla veľmi dobre test a  transformáciu textu, zaradila sa medzi úspešných riešiteľov.

            Blahoželáme jej k dosiahnutému úspechu a prajeme ešte veľa elánu do učenia!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková.

        • IBOBOR
          • IBOBOR

          • medzinárodná IKT súťaž

            Žiaci 2. až 9. ročníka sa aj tento rok zapojili do  medzinárodnej IKT súťaže iBOBOR. Táto súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie informačno-komunikačných technológii, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. V súťaži sme mali 55 úspešných riešiteľov. Z nich v štyroch kategóriách boli najúspešnejší títo žiaci:

            Drobec (2.-3. roč.): 1. Adam Gallik III.D, 2. Tomáš Dravecký III.B, 3. Dominika Špaková III.D

            Bobrík (4. a 5. roč.): 1. Lukáš Majerčák V.A 2. Dominika Grichová V.B 3. Vladimír Grich V.B

            Benjamín (6. a 7.ročník): 1. Lucia Stupáková VII.D 2. Nina Sulitková VII.B 3. Tibor Badovský VII.E

            Kadet (8. a 9. ročník): 1. Samuel Halčin VIII.D, 2. Vojtech Sulitka IX.A, 3. Gabriel Halčin IX.B

             

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za ich úsilie  a úspešným riešiteľom blahoželáme!

            Za súťaž boli zodpovední  školský digitálni koordinátori Mgr. Karmen Mazureková a Mgr. Stanislav Halčin.