• Matematický adventný kalendár
          • Matematický adventný kalendár

          • ​​​​​​školská súťaž 

             

                         Dňa 4.12.  sa žiaci ôsmeho ročníka (8.A, 8.C, 8.D) a deviateho ročníka (9.C)  zúčastnili matematickej súťaže Matematický adventný kalendár. Cieľom súťaže bolo overenie vedomostí žiakov a vzájomné porovnanie svojich vedomostí a zručností v počítaní rôznych typov úloh  a vzájomná motivácia do ďalšej práce. Spolu súťažilo 24 žiakov, z každej triedy po 6 žiakov. Žiaci boli rozdelený do trojíc.  Po úvodných pokynoch a pravidlách sa súťažilo v riešení rôznych zaujímavých príkladoch z rôznych tematických celkov. Hodnotila sa rýchlosť, presnosť, detailnosť a  spolupráca. V priebehu 4 vyučovacích hodín riešili žiaci  spolu 44 príkladov. Spolu sa odohralo 24 kôl, v každom kole bola určená víťazná trojica, ktorá správne a čo najrýchlejšie vyriešila príklady daného kola a získala najviac bodov. Každé kolo bolo ohodnotené malým darčekom, ktorý taktiež žiakov motivoval k najlepším výkonom. Po skončení všetkých kôl a spočítaní bodov sa víťaznou trojicou stali žiaci 8.A triedy v zložení Martin Halčin, Veronika Lizáková a Matúš Selvek. Na záver si žiaci odniesli sladké mikulášske odmeny. Všetkým súťažiacim ďakujem za ich úsilie a snahu a úspešným riešiteľom blahoželám! Veríme, že súťaž sa páčila a žiaci získali aj lepšiu motiváciu a chuť sa zlepšovať.

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Gabriela Karpišová. (foto vo fotoalbume)

        • Mikulášska slávnosť
          • Mikulášska slávnosť

          • Ani tento rok na nás Mikuláš nezabudol a v utorok 5. decembra  nás navštívil. Neprišiel síce na saniach, ani na koči, ale peši, a to v sprievode svojich verných spoločníkov a pomocníkov. Už tradične sa o veselé prekvapenie postarali žiaci prvého stupňa a žiaci zo ZUŠ pod vedením pani učiteliek z tanečného odboru.  Mikuláš žiakov pozorne sledoval a sprevádzal ich celým predstavením. Na začiatku sa zohrial pri stavaní snehuliakov, veľký úspech mal pri  repovaní pesničky, úspešne zvládol aj pripravené hádanky, ale aj pripomenul dôležitosť dobrých skutkov. Nakoniec sa žiakom rozžiarili očká, keď Mikuláš s pomocníkmi rozdávali vrecia plné sladkostí postupne každej triede. Na záver sme si spoločne zaspievali. Ďakujeme všetkým účinkujúcim a učiteľom, ktorí sa podujali spríjemniť nám predvianočné chvíle!

            Mikuláš, tešíme sa na Teba o rok zas!

            Za prípravu a organizáciu slávnosti ďakujeme Mgr. Ruženke Vaverčákovej, Mgr. Helene Hudáčkovej, Mgr. Kataríne Budzákovej, Mgr. Marekovi Majerčákovi zástupcovi ZUŠ, Ing. Martine Polanskej, Bc. Martine Janiglošovej, Ing. Antovovi Gallikovi. (foto vo fotolabume)

        • Vianočné vystúpenia DFS Kicorka a DFS Slonecko
          • Vianočné vystúpenia DFS Kicorka a DFS Slonecko

          • Spevácka skupina Kicorka aj v roku 2023 rozdávala krásnymi vianočnými piesňami radosť hosťom z celého Slovenska v Hoteli Lesana v Starej Lesnej a v Hoteli Agro vo Veľkej Lomnici.  K spevákom sa pridali aj deti z DFS Slonecko a predviedli lendackú divadelnú hru Sopka. Hlavnou myšlienkou vianočných koncertov bolo spojiť lokálne kolektívy a prezentovať verejnosti niečo málo z vianočného repertoáru. DFS Kicorka i DFS Slonecko dôstojne reprezentovali svoju obec i školu, na vystúpenia si prišla zaspievať i bývalá speváčka Nikola Nebusová.  Spevácku skupinu sprevádzala Ľudová hudba DFS Maguráčik z Kežmarku.

            Účinkujúci – Miroslava Hudáčková, Kristína Lizáková, Viktória Lizáková (9.C), Natália Britaňáková, Laura Majerčáková a Klára Neupauerová (8.D),  Liliana Smoleňáková (7.D), Patrik Maliňák, Paulína Majerčáková a Nina Sulitková (7.B), Simona Koščáková, Ján Neupauer (6.B), Adrián Koščák (6.C), Ján Halčín (5.A),  Tomáš Budzák, Ján Čižík (5.D), Nela Halčínová (5.C) , Paulínka Lizáková (2.D), Štefan Halčin 3.C a  Marek Gallik 2.A.                                                                                

                                                                                             Mgr. Iveta Pavlíková, vedúca DFS Kicorka

                                                                                              Helena Koščáková, vedúca DFS Slonecko

        • Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • školské kolo 8. a 9. ročník

            Olympiáda v nemeckom jazyku je určená pre žiakov základných škôl, osemročných gymnázií a stredných škôl so záujmom o nemecký jazyk a nemecky hovoriace krajiny. Cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v nemeckom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť, zvyšovať záujem o štúdium cudzích jazykov, umožniť porovnanie vedomostí a zručností žiakov v rámci regiónov a na celoštátnej úrovni a prispievať k účelnému využívaniu voľného času žiakov. Dňa 28. 11. 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Zúčastnili sa ho dvaja žiaci Adam Halčín z 8. C a Rafael Halčín z 9. D, ktorí patria do kategórie 1 C - kategórie germanofónnych žiakov. Žiaci súťažili v písomnej a ústnej časti. Obsahom písomnej časti bolo počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a gramatický test. Ústna časť - bola zameraná na opis obrázka a konverzáciu na vybraté témy, kde sa hodnotili komunikačné zručnosti, plynulosť vyjadrovania, jazyková úroveň, rozsah slovnej zásoby a jej použitie, ale tiež správna výslovnosť a intonácia. Obaja žiaci sú veľmi talentovaní a ich sily boli veľmi vyrovnané, napokon sa ale víťazom stal Rafael Halčín, ktorý ako deviatak bol lepší v ústnej časti a získal tak postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 15. februára 2024 v Prešove. Žiakom ďakujeme za účasť a Rafaelovi želáme veľa šťastia v krajskom kole!

            Za prípravu žiakov na súťaž a organizáciu olympiády boli zodpovedné Mgr. Mária Grichová, Mgr. Miroslava Grigláková.

        • 3.miesto v celoslovenskom projekte školských knižníc
          • 3.miesto v celoslovenskom projekte školských knižníc

          • Do celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice, ktoré sa koná z príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, sa zapájame niekoľko rokov. Nebolo tomu inak ani tento šk.rok. Tešili sme sa na posledný októbrový pondelok, kedy  celá škola vzdávala hold knihám v podobe rôznych triednych aktivít. Tohtoročný 19.ročník celoslovenského podujatia knižníc mal tému - Školská knižnica vám dáva priestor, aby ste boli výnimoční. A tak sme sa 23.októbra 2023  v rámci projektového dňa zamýšľali nad výnimočnosťou každého z nás. Naše úsilie nebolo márne. Náš projektový deň ohodnotila odborná porota v Bratislave krásnym 3.miestom zo 167 školských knižníc z celého Slovenska. Okrem diplomu sme získali knihy podľa vlastného výberu, v hodnote 300 €, ktoré obohatia našu školskú knižnicu a pevne veríme, že aj žiackych čitateľov.

            V tomto celoslovenskom projekte sme už získali dvakrát 2.miesto a dvakrát sa umiestnili v prvej desiatke. Sme potešení, že nápady našich pedagógov neoslovujú iba našich žiakov, ale ich orginalitu vie ohodnotiť aj odborná porota. Ešte raz veľká vďaka všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tomto úspechu Spojenej školy Lendak. 

        • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • 7. až 9. ročník

            Olympiáda v anglickom jazyku je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných škôl, je organizovaná ako postupová súťaž, ktorá je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných škôl v anglickom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť.

            Dňa 30.11.2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorej sa zúčastnilo 35 žiakov - 11 v kategórii 1A, 23 v kategórii 1B a 1 žiačka v kategórii 1C. Písomná časť bola zameraná na testovanie počúvania s porozumením, čítania s porozumením, praktického používania gramatiky a slovnej zásoby.

            V kategórii 1A (žiaci siedmeho ročníka) zvíťazila žiačka 7.B triedy Nina Sulitková (vyučujúca Mgr. Anna Budzáková) a postúpila do okresného kola. 2.miesto získal Tibor  Badovský (7.E trieda, vyučujúca Mgr. Iveta Budzáková) a 3.miesto patrí Michaele Smoleňákovej (7.A trieda, vyučujúca Mgr. Anna Budzáková). 

            V kategórii 1B (žiaci ôsmeho a deviateho ročníka) zvíťazila Laura Oprendeková z triedy 9.C (vyučujúca Ing. Beáta Gurková) a rovnako získala postup do okresného kola. 2.miesto patrí Pavlovi Bobkovi (9.C trieda, vyučujúca Mgr. Jana Figlárová) a 3.miesto obsadil Martin Halčin (8.A trieda, vyučujúca Ing. Beáta Gurková).

            Postupujúcim žiakom v kategórii 1A a 1B budeme držať palce na okresnom kole, ktoré sa bude konať v januári!

            V kategórii 1C (anglofónni žiaci) súťažila žiačka 7.D triedy Terézia Majerčák a postúpila do krajského kola, ktoré sa bude konať v Prešove v mesiaci február. Terke budeme držať prsty!

            Za prípravu žiakov na olympiádu ďakujeme vyučujúcim anglického jazyka. Za olympiádu bola zodpovedná    Mgr. Janka Figlárová.

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • školské kolo recitačnej súťaže v prednese povesti

            Dňa 30. novembra 2023 prebehlo v našej škole školské kolo súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko. Súťažilo sa v troch kategóriách. Žiaci svojim prednesom interpretovali a prednášali slovenské povesti, ktoré si pripravovali pod vedením pani učiteliek slovenského jazyka. Nakoniec to dopadlo nasledovne:

            Výsledky:

            2. – 3. ročník

            • 1. miesto - Gabriela Koščáková, III.C - Jozef Tatár, Povesť o mošovskom kaštieli
            • 2. miesto - Vanesa Vidová, II.D
            • 3. miesto - Tomáš Dravecký, III.B

            4. – 5. ročník

            • 1. miesto – Gabriel Badovský, V.C,   Peter Glocko - HAMČO
            • 2. miesto – Lívia Fudalyová, IV.A
            • 3. miesto – Sára Stupáková, V.A

            6. - 7. ročník

            • 1. miesto -  Paula Majerčáková VI.C. - Čachtický hrad       
            • 2. miesto - Liliana Petrasová VII.D
            • 3. miesto -  Damián Dvorčák VI.C

            Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

            Za školské kolo boli zodpovedné učiteľky: Mgr. Helena Hudáčková,  Mgr. Katarína Dravecká, Mgr. Simona Lizáková, Mgr. Anna Budzáková. (foto vo fotoalbume)

             

        • Mediálna výchova
          • Mediálna výchova

          • 1. stupeň

            Dňa 01.12. 2023 sa v našej škole realizovala prierezová téma Mediálna výchova, ktorá bola zameraná na poznávanie a informovanie žiakov o hromadných komunikačných  prostriedkoch – televízia, rozhlas, printové média.

            Prvý ročník: V úvode si žiaci pozreli pripravenú videonahrávku s témou ,,Zvuk bez obrazu, obraz bez zvuku.“ Oboznámili sa ako vznikali prvé filmy, zvukové efekty a audiokomentár. Žiakov veľmi zaujala ukážka filmu bez zvuku a so zvukom. Na ďalšej hodine si žiaci vyskúšali hrať nemý film, pri ktorom použili texty zo šlabikára.

            Druhý ročník: Žiaci sa oboznámili s niekoľkými novými pojmami ako sú printové médiá, noviny, detské časopisy a s náplňou práce novinára. Dozvedeli sa ako vzniká časopis Vrabček. Po krátkom teoretickom úvode pracovali s časopisom Vrabček. Spolupráca a tvorivá atmosféra viedli k spokojnosti celej triedy.

            Tretí ročník: Prostredníctvom prezentácie sa žiaci oboznámili s pozitívami a negatívami reklamy. V praktickej časti vytvorili žiaci svoje reklamy, reklamné pútače.  Rozprávali sa o tom ako ich ovplyvňujú youtuberi.

            Štvrtý ročník: Štvrtáci mali prednášku na tému "Média a my". Spolu so sociálnou pedagogičkou z CPaP v Kežmarku Mgr. Andreou Magyarovou viedli konverzáciu o tom, čo na nich číha na internete, na čo si musia dávať pozor.

            Veríme, že projektové vyučovanie žiakom prinoeslo nové vedomosti, ktoré im pomôžu vyhnúť sa nástrahám internetu. 

            Za metodickú prípravu ďakujeme pani učiteľkám Mgr. Márii Neupauerovej a Mgr. Anne Girgovej. 

          • Stolovanie

          • 8. ročník

            Na overenie, upevnenie vedomosti a manuálnych zručnosti z tematického celku – Stolovanie, sa konala súťaž  žiakov 8. ročníka v stolovaní.

            Žiaci museli preukázať svoje vedomosti o správnom ukladaní inventáru na slávnostný stôl, (taniere, príbory, poháre, misky na kompót, šaláty, soľničky, obrúsky).

            Využili vlastnú tvorivosť, vlastné predmety na dekoráciu - celkový vzhľad slávnostnej tabule – stola.

            Umiestnenie:

            1.miesto: 8.A – Nikola Lettlerová, Vanesa Petrasová – (stôl č. 14)

            2.miesto: 8.C – Viktória Halčinová, Mária Selveková - (stôl č. 9)

            3.miesto: 8. D – Natália Britaňáková, Laura Majerčáková - (stôl č. 4)

                             8.D – Zuzana  Fudalyová, Miriam Vidová - (stôl č. 2)

            Všetci žiaci boli šikovní a vytvorili krásne tabule. Víťazom srdečne blahoželáme!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Veronika Galliková. (foto  vo fotoalbume)

        • eTwinning na našej škole
          • eTwinning na našej škole

          • V tomto školskom roku sa žiaci 6.D triedy zapojili od online projektu na eTwinningovej platforme s názvom:

                      The Mysterious Journey of Little Explorers. (Tajomná cesta malých objaviteľov)

            Projekt bude prebiehať počas celého školského roka 2023/2024 v rámci vyučovania anglického jazyka. Žiaci budú postupne spoznávať  10 európskych krajín cez ich tradície, kultúrne pamiatky, hlavné mestá, národné jedlá, vlajky a detské hry. Zároveň budeme prezentovať aj našu krajinu. Výstupy aktivít (fotografie, obrázky, videá, interaktívne hry) sa budú vkladať na platformu eTwinningu.  Projekt bude ukončený a vyhodnotený v máji spoločnou prezentáciou zúčastnených krajín  v online priestore.

            Zodpovedná: Ing. Beáta Gurková