• Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • projektové vyučovanie - 5., 6., 7. ročník

            Pri príležitosti Svetového dňa vody sa v našej škole realizovalo projektové vyučovanie k tejto téme. V siedmom ročníku sa uskutočnili kvízy na tému „Voda je život“. Žiaci si pozreli k danej téme prezentáciu, diskutovali o význame vody, navrhovali spôsoby ako šetriť touto vzácnou tekutinou a súťažili v družstvách. Žiaci boli veľmi šikovní, najlepšie sa darilo družstvu:

            VII.D - B. Konopová, Z. Budzáková, Z. Majerčáková, S. Suchanovský

            VII.A -  D. Hudáčeková, P. Vidová, M. Birošíková, Š. Budzáková

            VII.B - M. Hudák, K. Koščák, G. Halčin, F. Stolár

            VII.C - S. Strela, S. Hudaček, V. Koščáková, L. Oprendeková

            Siedmaci si deň vody pripomenuli aj modrou farbou oblečenia. Najmodrejšou triedou sa stala VII.B. Blahoželáme!

            Piataci a šiestaci vytvorili zaujímavé projekty, ktoré na hodinách biológie prezentovali, vzájomne sa podelili o nové poznatky a uvedomili si,  prečo je voda dôležitá pre živé organizmy.

            Za projektové vyučovanie v 7. ročníku bola zodpovedná Ing. Mária Švorcová, v 5. a 6. ročníku Ing. Mária Švorcová, Mgr. Jana Figlárová, Mgr. Lucia Rabárová.

             

          • Základná škola, Školská, 535/5, Lendak srdečne pozýva budúcich prvákov a ich rodičov na zápis do 1. ročníka ZŠ na šk. rok 2022/2023

          • Zákonný zástupca vyplní elektronickú prihlášku zverejnenú na webovom sídle školy v hlavnom menu. Prihlášku prinesie vytlačenú a podpísanú oboma rodičmi k zápisu alebo ak nemá takú možnosť, prihlášku mu vytlačíme v škole a pri zápise ju podpíše. Zápis sa uskutoční s osobnou prítomnosťou detí a rodičov v čase od 13:00 hod. do 16:00 hod. v podkroví ZŠ. Vzhľadom na epidemiologické okolnosti a za prísnych hygienických opatrení sme pristúpili k organizácii zápisu takto:

            • 05.04.2022 – prídu na zápis triedy MŠ 1, a MŠ 4
            • 06.04.2022 – príde na zápis trieda MŠ 5, iní
            • 07.04.2022 – príde na zápis trieda MŠ 9, iní
            • Deti z okolia Lendaku a tie, ktoré nechodili do MŠ v Lendaku, prosíme, aby prišli na zápis v dňoch 06.04. a 07.04.2022.              

            K  zápisu je nutné priniesť:

            • rodný list dieťaťa,
            • občiansky preukaz zákonného zástupcu,
            • poplatok 30,00 € na pomôcky,
            • v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí,
            • priniesť si respirátor a návleky.

            Rodič je povinný zapísať do školy dieťa, ktoré:

            • k 31. 8. daného školského roku dovŕši 6 rokov veku,
            • malo v minulom školskom roku odklad povinnej školskej dochádzky.
            • rodič je zodpovedný za správnosť vyplnenia údajov na prihláške – prosíme, vypĺňať údaje do prihlášky presne podľa rodného listu a občianskych preukazov.

            Prijatie dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacimi potrebami:

            • zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa. 

            Prijatie dieťaťa žijúceho v zahraničí:

            • ak dieťa, ktoré má nastúpiť do 1. ročníka, je štátnym občanom SR, má trvalý pobyt na Slovensku, ale žije v zahraničí, je  zákonný zástupca dieťaťa, povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole (ďalej len „zápis“). Zákonný zástupca vyplní elektronickú prihlášku na webovej stránke školy a pre podrobnejšie informácie kontaktuje zástupkyňu riaditeľky školy Mgr. Renátu Černákovú -  na čísle  0948 855 302, email rencernakova@gmail.com,
            • pri zápise  zákonný zástupca oznámi, že dieťa bude navštevovať školu v zahraničí a zároveň písomne požiada riaditeľa školy o súhlas na štúdium v zahraničí,
            • ak ide o dieťa, ktoré absolvovalo predprimárne vzdelávanie v zahraničí, zákonný zástupca predloží riaditeľovi kmeňovej školy doklad s uvedením názvu a adresy materskej školy, ktorý potvrdzuje, že dieťa navštevovalo príslušnú materskú školu.

            Odklad povinnej školskej dochádzky

            V prípade, ak rodič chce dieťaťu odložiť nástup do školy, musí postupovať nasledovne:

            • písomne požiada riaditeľku Spojenej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania,
            • vyplní žiadosť o pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (v MŠ),
            • priloží písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomný súhlas pediatra, informovaný súhlas zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Tešíme sa na budúcich prváčikov!

            PaeDr. Mária Budzáková, riaditeľka školy

             

          • Lesná pedagogika

          • prednáška o lesných spevavcoch - 6.D

            Pri príležitosti Svetového dňa lesov nás aj tento rok navštívil lesný pedagóg pán Ján Halčin, ktorý si pre žiakov pripravil prednášku o lesných spevavcoch. Prednáška sa uskutočnila 23.3.2022 pre žiakov 6.D triedy. Žiaci sa naučili pomenovať spevavce, dozvedeli sa, prečo sa im hovorí spevavce, a prečo spievajú. Vypočuli si spev niektorých vtáčikov, rozprávali si o ich  hniezdení, a o tom ako vychovávajú svoje mláďatká. Prednáška pokračovala aj  praktickou a tvorivou činnosťou. Pán Halčin rozdal žiakom hlinených vtáčikov, ktorých si podľa vybraných obrázkov spevavcov  sami vymaľovali temperovými farbami. Žiaci sa tešili zo svojich výtvorov a nových poznatkov, ktoré získali.

            Ďakujeme pánovi Halčinovi, že si pri svojej náročnej práci -  ochrane našich hôr, našiel čas a prišiel do našej školy, aby sa venoval žiakom z obce Lendak!

            Za aktivitu bola zodpovedná Mgr. Jana Budzáková.

        • Spelling
          • Spelling

          • školská súťaž - 5. a 6. ročník

            Dňa 15.03.2022 sa v našej škole uskutočnila školská súťaž pre žiakov 5. a 6. ročníka  v hláskovaní. Spelling je nevyhnutnou súčasťou anglického jazyka, pretože slová rôzneho významu majú rovnakú výslovnosť, no píšu sa odlišne. Súťaž bola vyhodnotená samostatne pre obe kategórie.

            Kategória – 5. ročník:

                        1. miesto - Viliam Koščák z 5.C (Mgr. Jana Figlárová)

                        2. miesto  - Alenka Halčinová z 5.B (Mgr. Iveta Budzáková)

                        3. mieste - Tibor Badovský z 5.E ( Mgr. Iveta Budzáková)

            Kategória – 6. ročník:
                        1. miesto -  Samuel Halčin zo 6.D ( Mgr. Iveta Budzáková)

                        2. miesto - Vaneska Petrasová zo 6.A (Mgr. Martin Habiňák)

                        3. miesto - Ferko Lizák zo 6.C. (Ing. Michaela Heldáková)

            Víťazom blahoželáme a prajeme veľa chuti do učenia anglického jazyka!

            Za súťaž bol zodpovedný Mgr. Martin Habiňák.

             

             

        • Multikultúrna výchova
          • Multikultúrna výchova

          • projektové vyučovanie - 1. stupeň

            Multikultúrna výchova  je súčasťou Štátneho vzdelávacieho programu. S aktuálnou realitou celosvetovej globálnej spoločnosti a s multikultúrnym charakterom slovenskej spoločnosti sa spájajú riziká predsudkov a stereotypov, ktoré sa prejavujú v rôznych podobách neznášanlivosti, rasizmu či xenofóbie. Žiaci sú každodenne vystavení rôznym kultúrnym vplyvom a dostávajú sa do kontaktu s príslušníkmi rôznych kultúr. Prostredníctvom spoznávania svojej kultúry a iných kultúr, histórie, zvykov a tradícií sa naučia rešpektovať tieto kultúry ako rovnocenné a dokážu s ich príslušníkmi konštruktívne komunikovať a spolupracovať. V takomto duchu sa konal aj dnešný projektový deň, ktorý bol venovaný Ukrajine. Pani učiteľky si pripravili množstvo aktivít, besied, hier, aby citlivým spôsobom vysvetlili žiakom aktuálnu situáciu. Na znak solidárnosti k Ukrajincom sa obliekli do farieb ich národnej vlajky, modro- žltej farby. So žiakmi primeraným spôsobom rozprávali na túto tému, čítaním a pozeraním ukrajinských rozprávok odhaľovali zrnko múdrosti a mravné ponaučenie. Ukázali si ukrajinské písmenká, objavovali kultúrne zvyky, geografické poznatky, tradície či národnú ukrajinskú kuchyňu. Zapojili sa do pápežovej výzvy intenzívne vyprosovať mier nielen na Ukrajine, ale aj v iných častiach sveta. Mnoho našich žiakov je ochotných vzdať sa sladkostí, hračiek a darovať ich deťom, ktoré stratili svoj domov, a tak sa v nich prebúdza ľudskosť, súcit s hladnými a trpiacimi, štedrosť a dobrosrdečnosť pomôcť v núdzi.

            Za realizáciu projektového vyučovania ďakujeme učiteľom 1. stupňa.  Za metodickú prípravu boli zodpovední Mgr. Alžbeta Koščáková a Mgr. Štefan Suchanovský.

        • Sánkarská dráha a Horská záchranná služba
          • Sánkarská dráha a Horská záchranná služba

          • Starý Smokovec 

            V dňoch 15. – 16. marca 2022 žiaci 5. a 8. ročníka navštívili Starý Smokovec, kde  si vyskúšali  sánkarský trenažér, ktorý slúži na nácvik štartu sánkarov, ale aj pre širokú verejnosť.  Zažili adrenalínovú avšak maximálne bezpečnú jazdu na ozajstných závodných saniach. Okrem skúšobných jázd si zasúťažili   o najlepší  čas v kategórii chlapcov a dievčat. Ceny do tejto súťaže venovala obec Lendak, za ktoré  im veľmi pekne ďakujeme.

            8.ročník dievčatá

            1. miesto - Jana Grichová, VIII.C
            2. miesto - Anna Hudáčeková, VIII.B
            3. miesto - Mária Koščáková, VIII.A

              8.ročník chlapci

            1. miesto -  Dominik Andraši
            2. miesto - Martin Neupauer, VIII.A
            3. miesto - Štefan Suchanovský, VIII.C

            5.ročník dievčatá

            1. miesto -  Ivana Neupauerová, V.A
            2. miesto - Alena Halčinová, V.B
            3. miesto - Veronika Budzáková, V.D

            5.ročník chlapci

            1. miesto - Erik Háber, V.E
            2. miesto - Andrej Ripka, V.C
            3. miesto -  Daniel Majerčák, V.D

            Žiaci okrem sánkarskej dráhy navštívili aj Horskú záchrannú službu v Starom Smokovci, kde sa dozvedeli o histórii horskej záchrannej služby, ale aj o tom, čo všetko potrebuje správny turista vedieť a ako  si privolať pomoc.  Žiaci strávili v prírode krásny deň plný adrenalínových zážitkov a zdozvedeli sa aj veľa nového.

            Za aktivitu bola zodpovedná Mgr. Mária Hudáčeková. (foto vo fotoalbume)

             

          • 2% DANE

          • Vážení rodičia, priatelia školy!

            Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces darovaním 2%  z dane. Zákon vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je naše Občianske združenie KICORA. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie mimoškolských aktivít žiakov  na škole: napr. cestovné žiakov na rôzne súťaže a turnaje,  odmeny pre jednotlivcov i kolektívy na rôzne súťaže, finančný príspevok na MDD, koncoročné knižné odmeny a pod.
            • Príspevkami z 2 % dane nemusíme zvyšovať ročný finančný príspevok od rodičov, tzv.  ZRPŠ, ktorý aj v tomto šk. roku je 4 €. 
            • Aktuálne tlačivo na 2% z dane si môžete stiahnuť tu  Vyhlasenie_za_rok_2021.pdf​​​​​​​
            • Viac informácii v hornom menu 2% dane.

            Ďakujeme veľmi pekne!

            PaedDr. Mária Budzáková, riaditeľka školy


          • Veľkonočná pohľadnica

          • Výtvarná súťaž pre žiakov 1. a 2. stupňa

            Podmienky súťaže:

            • urobiť pohľadnicu veľkosti A6 (150 mm x 100 mm),
            • technika ľubovoľná,
            • na druhú stranu pohľadnice napíšte prianie s menom a triedou,
            • pohľadnice zašleme seniorom v našej obci,
            • pohľadnice vložte do označených krabíc v novej budove do 04.04.2022,
            • najkrajšie pohľadnice odmeníme!

            Tešíme sa na Vaše pohľadnice!

            PaedDr. Mária Budzáková

            riaditeľka školy

        • Prevencia a riešenie šikanovania žiakov
          • Prevencia a riešenie šikanovania žiakov

          • 1. stupeň - besedy

            Základným preventívnym opatrením našej školy je osvojiť si princíp: „Sme škola, kde sa šikanovanie netoleruje v žiadnych podobách.“ Dôležitou súčasťou je, aby sa s podstatou, formami a nebezpečnými dôsledkami šikanovania ako antisociálneho správania jednotlivcov i skupín oboznámili aj žiaci na prvom stupni ZŠ. K preventívnej spolupráci v tejto problematike sme si pozvali odborníčky, lektorky z CPPPaP v  Kežmarku.

                      Pre žiakov 1. a 2. ročníka sa konala beseda: „Riešenie konfliktov v triede“. Lektorky pracovali so žiakmi na zmenách, nežiaducich stereotypov vo vzťahoch, hľadali nové, iné formy sociálneho správania. Žiaci si mali uvedomiť, že problémy vzniknuté sa nemusia riešiť len pomocou násilia, ale dajú sa riešiť napomínaním, dohodou a slušnosťou. Ďalej si mali uvedomiť, že nemusia byť na riešenie svojich problémov sami. Oboznámili sa s tým, že každý má byť sám sebou a mali by si sami seba, a ostatných vážiť.

                        Deti vidia, čo vidíme aj my. Vidia aj nás a naše reakcie. Správy z Ukrajiny otriasli celým svetom. Výnimkou nie sú ani naši žiaci na prvom stupni, ktorí aj keď si to možno nemyslíme, vnímajú celú situáciu veľmi pozorne. Preto sa pre žiakov 3. a 4. ročníka uskutočnila beseda na aktuálnu tému: „SME TU PRE VÁS“, alebo „Ako hovoriť so žiakmi o vojnovom konflikte na Ukrajine“. Lektorky veľmi citlivo vysvetľovali žiakom, čo sa teraz deje na Ukrajine a pomáhali im vyrovnať sa s prežívaním negatívnych pocitov o vojne  (zmiešané pocity, pocity neistoty a vnútorný stres, strašenie celou situáciou).

            Ďakujeme lektorkám z CPPPaP v Kežmarku Mgr. Andrei Nagyovej, Mgr. Ingride Pompovej, že citlivým spôsobom a s pedagogickým taktom približíli tieto aktuálne témy našim žiakom.

            Za organizáciu besied boli zodpovedné Mgr. Iveta Starinská a Mgr. Anna Girgaschová, koordinátorky prevencie šikanovania na 1. stupni.

             

        • 2 % daň
          • 2 % daň

          • Vážení rodičia, drahí priatelia školy,  venujte našej škole - Občianskému združeniu Kicora - svoju 2 % daň. Pomôžete tým skvalitniť mimoškolskú činnosť svojich detí, nadaných športovcov i talentovaných umelcov. Vaše eurá padnú na úrodnú pôdu. ĎAKUJEME!

            Návod ako - na hornej lište.