• Sabína Halčinová postupuje na kraj v GO!
          • Sabína Halčinová postupuje na kraj v GO!

          • Dňa 17.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Súťažilo sa v troch kategóriách: E -8. a 9. ročník, F- 6. a 7. ročník, G - 5. ročník.  V každej kategórií sme mali svoje zastúpenie, po troch súťažiacich. Teší nás, že všetci sa stali úspešnými riešiteľmi okresného kola. No najlepšie sa darilo SABÍNE HALČINOVEJ   z 9.C, (vyučujúca Mgr. M.Hudáčeková), ktorá postupuje na kraj!  Srdečne blahoželáme a v krajskej súťaži prajeme veľa úspechov.

            Všetkým zúčastneným žiakom  ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a pedagógom geografie  ďakujeme za ich kvalitnú prípravu.

             

             

        • Karnevalové učenie
          • Karnevalové učenie

          • 1. stupeň

            Posledný deň pred jarnými prázdninami 18.  februára bolo v škole naozaj veselo. Aj keď tohtoročný karneval sa nekonal  z dôvodu protipandémických opatrení, tak ako sme boli zvyknutí spoločne s veľkou dávkou hudby a zábavy, no napriek tomu pani učiteľky pripravili pre svojich žiakov vo svojich triedach  karnevalové učenie  v maskách. Na začiatku si žiaci precvičili vedomosti a postupne sa začala zábava. Žiaci súťažili v družstvách, tancovali, spievali a hrali sa rôzne hry. Nechýbali nám pri tom tradičné fašiangové šišky, o ktoré sa postarali p. učiteľky 1. stupňa s pomocníkmi. A tak spokojní, vyšantení a unavení žiaci odchádzali na jarné prázdniny.

            Ďakujeme pani učiteľkám 1. stupňa, že pripravili svojim žiakom v tejto náročnej dobe deň plný radosti a zábavného učenia!

             

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • Drienica 2022

            V dňoch 07. – 12. februára  2022  a 14. – 18.2.2022 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik   žiakov siedmeho ročníka. Za miesto pobytu sme opäť zvolili hotel Javorná  v lyžiarskom  stredisku Drienica, ktorý sa nachádza  v okrese Sabinov. Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 85 žiakov, ktorí boli rozdelení v dvoch turnusoch.

            Lyžiarsky výcvik  prebiehal podľa výcvikového plánu a splnil svoj cieľ. Ako každý začiatok, aj ten náš bol náročný. Najskôr sme žiakov  rozdelili do štyroch  výkonnostných skupín. Tento rok sme mali  až 59 nelyžiarov.  Už z tohto  čísla je čitateľné, že práca bola náročná, hlavne prvé dva dni, kedy  sme potrebovali naučiť základy lyžovania veľký počet žiakov.   Prišli prvé pády, ale aj radosť z prvých oblúkov. Všetci neustále  zdokonaľovali svoje lyžiarske schopnosti a postupne zvládli aj veľký vlek a získali základy carvingového lyžovania. V prvom a druhom  družstve sme sa zamerali  na zdokonalenie  lyžiarskych zručností a techniky carvingového  lyžovania.  Na konci lyžiarskeho výcviku dokázali všetci bezpečne  zlyžovať celý svah.

            Podmienky na lyžovanie boli dobré. Počasie sa rozhodlo, že nám ukáže všetky svoje tváre. A  tak sme zažili sneženie, hustú hmlu, dážď, ale aj pekné slnečné počasie.

            V rámci regenerácie a oddychu žiaci vyhriali svoje telo vo wellnes centre.  Počas lyžiarskeho výcviku sme nemali žiadne vážne zranenie žiakov.

            Ďakujeme všetkým kolegom  za mimoriadne náročnú prácu so začiatočníkmi, ale aj kolegom v ostatných skupinách, pani sestričke za lekársku starostlivosť a tiež žiakom za ich výborné správanie počas celého lyžiarskeho výcviku.  Veríme, že si žiaci dobre zalyžovali, že budú mať krásne spomienky na lyžiarsky výcvik   a naďalej  budú  zdokonaľovať  svoje lyžiarske schopnosti.    

            Za metodickú prípravu a realizáciu lyžiarskeho výcviku bola zodpovedná Mgr. Mária Hudáčeková.

        • Pečieme fašiangové šišky
          • Pečieme fašiangové šišky

          • RVTĽK -prierezová téma

            Na Slovensku sú šišky veľmi obľúbeným pečivom. Najmä v minulosti boli neodmysliteľnou súčasťou tradičných fašiangov. Žiaci prvého a druhého ročníka sa dňa 18.2.2022 v rámci  prierezovej témy – RVTĽK zapojili do projektového vyučovania, ktorého cieľom bolo naučiť sa upiecť tradičné  fašiangové šišky a povedať si aj o zvykoch a tradíciách, ktoré sa dodržiavali v období fašiangov v Lendaku.  Žiaci sa oboznámili s receptom a potrebnými surovinami. Všetci sa aktívne  zapájali, usilovne vaľkali a  vykrajovali. Upečené šišky postupne ukladali, dochutili jahodovým džemom a nakoniec posypali práškovým cukrom. Žiakom sa aktivita veľmi páčila a vlastnoručne pripravené šišky všetkým chutili.

            Za prípravu a realizáciu tejto aktivity boli zodpovedné Mgr. Helena Hudáčková a Mgr. Ružena Vaverčáková.

        • MISS BÁBIKA
          • MISS BÁBIKA

          • obvodová súťaž - Spišská Belá

            18. február 2022 sa opäť niesol v atmosfére ľudových piesní, krásnych uspávaniek a nádherných krojov. Aj tento rok sa naši traja speváčikovia zapojili do obvodovej súťaže  MISS BÁBIKA v Spišskej Belej, ktorá má široké zastúpenie z rôznych škôl okresu Kežmarok. Súťaž je pre deti vo veku 5 – 8 rokov. Účelom súťaže je predovšetkým rozvíjanie lásky k folklóru a  udržiavanie ľudových tradícií. Našu školu za prvý ročník reprezentovala Dominika Galliková z 1.C, ktorá  získala krásne 3. miesto.

            Marek Halčin Veronika Majerčáková z 2.C súťažili v kategórii detí vo veku 8 rokov. Veronika Majerčáková získala 1. miesto.  Srdečne blahoželáme a ďakujeme za dôstojnú reprezentáciu našej školy!

            Za súťaž bola zodpovedná Mgr. Iveta Pavlíková.

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • krajské kolo - online

            Dňa 8. februára 2022 sa konalo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. OAJ je súťaž pre talentovaných žiakov a jej úlohou nie je testovať rečové zručnosti a jazykové schopnosti žiakov na základe učebných osnov. Našu školu reprezentoval Ondrej Špak, žiak 8.B triedy, ktorý súťažil v kategórii 1C.  Súťaž prebiehala online formou. Všetci povinne absolvovali písomnú časť, ktorá preverila jazykovú kompetenciu na príslušnej úrovni (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka). Do ústnej časti postúpili len tí súťažiaci, ktorí sa  umiestnili vo svojej kategórii medzi prvými šiestimi po písomnej časti. Potešilo nás, že sa medzi nich prebojoval aj žiak našej školy.  Ondrej Špak, ktorý sa v kategórii 1C stal úspešným riešiteľom, nakoniec obsadil výborné 2.miesto. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a obce! 

            Za prípravu žiaka na súťaž ďakujeme Mgr. Martinovi Habiňákovi.

        • Úspešný krst Šachového klubu Lendak
          • Úspešný krst Šachového klubu Lendak

          • V nedeľu, 6.2.2022, sa obnovila šachová súťaž 4. ligy družstiev. Zúžila sa na 5 šachovníc, našu obec v nej reprezentujú žiaci školy a jej nedávni absolventi. Bol to, určitým spôsobom, krst. Po dohovore so starostom a vedúcim prevádzkarne sme zmenili hraciu miestnosť  - namiesto priestorov Spojenej školy Lendak  sme hrali v zasadačke Prevádzkarne obce vo Dvore. Ďalšou novotou boli nové šachové súpravy a digitálne hodiny, ktoré sme zakúpili z dotácie Slovenského šachového zväzu, na základe úspešného projektu.

            Vedel som, že tím Bijacoviec budú reprezentovať starší, skúsení šachisti. Otvorene priznávam, že som čakal prehru 0 : 5. Mladí ma však prekvapili a dojali. Pred poslednou nedokončenou partiou bol stav 2 : 2 a rozhodovalo sa na prvej, najsilnejšej, šachovnici medzi Števom Strelom a strojcom úspechov šachu v Bijacovciach, pánom Jánom Ševčíkom. Partia trvala neuveriteľných 5 hodín, obaja súperi urobili, zapísali 85 ťahov a dohodli sa na remíze. Uhrali sme s favoritom bod, pri skóre 2,5 : 2,5. To však nie je podstatné. Štefana mrzela remíza a videl som chuť hrať šach a napredovať u všetkých ostatných.

            Šach nie je o divákoch, je to ale vášeň a vie vám priniesť veľa radosti, tak ako všetko, čo človek robí poctivo.

            Ďakujem svojmu tímu!

            Ing. Tomáš Hudáček, vedúci ŠK Lendak