• Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • okresné kolo Z5 a Z9- online

            Dňa 26.01.2022 sa konalo online okresné kolo Matematickej olympiády kategórie Z5 a Z9. Súťaže sa zúčastnila jedna piatačka, Patrícia Majerčáková z 5.B, a tri deviatačky: Júlia Pavlíková 9.A, Sabína Halčinová 9.C a Sára Koščáková z 9.C. Keďže 5.B bola v tom čase v karanténe, Patrícia Majerčáková riešila úlohy z domu, deviatačky riešili zo školy online. Kategória Z9 bola náročná, o čom svedčí to, že v celom okrese bol iba jeden úspešný riešiteľ. V kategórii Z5 sa sme mali úspešnú riešiteľku. Patrícia Majerčáková sa umiestnila spolu s ďalšími dvoma riešiteľmi na 1. mieste. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

            Za matematickú olympiádu bola zodpovedná Ing. Miroslava Sisková.

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • okresné kolo - online

            Aj tento školský rok sa žiaci našej školy zúčastnili na okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku, rešpektujúc platné protipandemické opatrenia. Konalo sa 13.januára dištančnou formou, cez online platformu www.onlineolympiady.sk. Súťaž neobsahovala ústnu časť, resp. táto časť bola zakomponovaná do testu. Cieľom písomnej časti testu bolo preveriť jazykovú kompetenciu na príslušnej úrovni (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka). Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. V kategórii 1A získal Tomáš Koščák, žiak 7.D triedy, 7. miesto.  František Halčin, žiak 9.B triedy,  v kategórii 1B získal 2. miesto a stal sa úspešným riešiteľom. Žiakom srdečne blahoželáme!

            Za olympiadu bola zodpovedná Mgr. Anna Budzáková.

        • Chemická olympiáda
          • Chemická olympiáda

          • domáce kolo

            Chemická olympiáda, kategória D, je predmetová súťaž pre žiakov 9. ročníka základnej školy. Jej cieľom je rozširovať, prehlbovať a upevňovať vedomosti, zručnosti a návyky v chémii a vyvolávať u žiakov hlbší a sústavný záujem o chémiu, viesť žiakov k samostatnej tvorivej činnosti, podporovať ich záujem o sebavzdelávanie a vyvolávať a pestovať u žiakov uvedomelý a zodpovedný vzťah k životnému prostrediu, k jeho ochrane a tvorbe. V úlohách tohto ročníka chemickej olympiády sa žiaci budú venovať vlastnostiam a chemickým reakciám fluóru, chlóru, brómu a jódu. Do riešenia teoretických a praktických úloh sa zapojilo deväť žiakov. Stali sa úspešnými riešiteľmi a postúpili do školského kola, ktoré sa bude konať 11.2.2022.

            Za prípravu žiakov na olympiádu a organizáciu súťaže je zodpovedná Mgr. Jana Figlárová.

          • Projekt "Spolu múdrejší 2"

          • Naša škola sa zapojila do projektu  MŠVVaŠ „Spolu múdrejší 2“, ktorý je realizovaný  z Plánu obnovy a odolnosti SR a prebiehal v mesiacoch október až december 2021. Cieľom výzvy je podpora pre tie základné školy, ktoré budú prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v hodinách mimo vyučovania v stanovenom rozsahu.  Hlavným cieľom  projektu je zmierňovanie dopadu pandémie vo vzdelávaní na základnej škole a taktiež zmiernenie negatívneho dopadu pandémie na ďalšie vzdelávanie žiakov.

            Do projektu sa zapojilo 16 pedagógov, z toho 13 z 1. stupňa a 3 z 2. stupňa. Doučovania sa zúčastňovalo celkovo 80 žiakov, ktorí sú ohrození školským neúspechom a  doučovali sa predmety hlavných vzdelávacích oblastí – slovenský jazyk, matematika, prírodoveda, vlastiveda, anglický jazyk, biológia. Doučovanie prebiehalo v raňajších (na nultých) a poobedňajších hodinách a výlučne prezenčne. Pedagógovia vyhodnotili tento projekt ako úspešný, pretože si žiaci mohli doplniť učivo, ktoré sa preberalo počas dištančného vzdelávania, alebo učivo, ktoré zameškali kvôli karanténe a chorobe, ktoré im robilo problém a pod. Žiaci chodili na doučovanie radi, pretože vyučujúci im pripravovali zaujímavé hodiny, využívali netradičné metódy a formy vyučovania, aby im priblížili problémové učivo. Žiaci si tak mohli zlepšiť prospech a s tým súvisí aj lepšia motivácia k učeniu, a emočná pohoda žiaka.

            Za úspech považujeme aj to, že do ďalšieho projektu „Spolu múdrejší 3“ sa prihlásilo až 20 pedagógov, ktorí  sa budú venovať 100 žiakom, ktorí to potrebujú.

            Mgr. Renáta Černáková, koordinátor projektu

             

             

          • Domáce samotestovanie

          • MŠVVaŠ umožňuje rodičom využívať dobrovoľné samotestovanie žiakov Ag samotestami v domácom prostredí. Každý žiak základnej školy, ktorého rodič prejaví záujem, dostane zdarma 5 ks samotestov na domáce samotestovanie. Možnosť antigénového samotestovania môžu využiť všetci žiaci, aj zaočkovaní a aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19.  Ich použitie je povinný hlásiť škole prostredníctvom edupage alebo písomne. Testovanie odporúčame v pondelok ráno a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade príznakov ochorenia.

            Rodič musí záujem o domáce testy potvrdiť v ankete na edupage alebo písomne.

            V prípade pozitívneho výsledku Ag samotestovania žiaka počas školského roka žiak zostáva doma a rodič:

            • kontaktuje detského lekára, ktorý mu stanoví ďalší postup,
            •  oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok Ag samotestu,
            • žiaci z triedy, ktorí boli v úzkom kontakte so žiakom, ktorý mal pozitívny výsledok Ag samotestu počas obdobia 2 dní pred jeho testovaním alebo objavením sa prvých klinických príznakov, idú do karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku karantény, pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia).

            Výnimku z karantény v prípade výskytu osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 v triede si môžu uplatniť: - žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 za posledných 180 dní (na základe výsledku PCR testu, Ag testu, testu na protilátky), - plne zaočkovaní žiaci alebo žiaci zaočkovaní 1. dávkou do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19. Za žiaka môže rodič oznámiť škole výnimku z karantény predložením „Oznámenie o výnimke z karantény“.

            Vedenie školy

             

          • Návrat do školy po prázdninách

          • informácie MŠVVaŠ

            Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. V pondelok 10. januára 2022 sa budú prezenčne vzdelávať materské, základné aj stredné školy. Od tohto termínu sa zároveň školy budú opäť riadiť takzvaným Školským semaforom. 

            Pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" žiaka prostredníctvom edupage.  Do školy nemôže ísť nikto s príznakmi infekcie.

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/ dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 (žiak)/ 7 (dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Rodičia detí, s nepovinným predprimárnym vzdelávaním, „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú.

            Žiaci a zamestnaci školy musia mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, pokiaľ sa na nich nevzťahuje výnimka.